24. 7. 2006

Událost týdne Palm OS : "Nejistota"



Událostí minulého týdne ve světě Palm OS je řečeno s trochou nadsázky „nejistota“ okolo všeho se jménem Palm.

- Palm Source a nástupce Palm OS.
Palm OS z dílny Palm Source (An Access Company) skončil. Viz. Access promluvil – Palm OS skončil. Vývoj se teď soustředí na Access Linux Platform (ALP), což není nástupce Palm OS ale nová platforma, která s Palm OS má společné jen to, že obsahuje modul pro spouštění aplikací naspaných pro Palm OS Garnet, vydání 2007. Použití v PDA a PDA Phonech Palm Inc. nejisté.

- Palm Inc. a RoHS.
Nejistota okolo toho, které výrobky direktivu RoHS splňují a které ne. Palm TX direktivu splňuje, což mám potvrzeno emailem od člověka z Corporate Compliance v Palm Inc. TE2 snad také. Z22 nevím. (to mi připomíná že si ještě dnes chci objednat skládací klávesnici dokud jsou, čert ví jestli splňuje RoHS ;-).

- Palm Inc. a jeho Trea.
Treo 650 se v EU doprodává a musí být brzy nahrazeno novým modelem. Vodafone s Palmem a MS ohlásili nové UMTS Treo s Windows Mobile 5 (WM5). O novém Treu s Palm OS pro EU zatím ticho po pěšině. Bude? Nebude?
Jen pro pořádek uvedu, že od konce minulého roku se spekuluje o 4 nových Treech s kódovými jmény - Lennon, Hollywood, Nitro a Lowrider. Nyní bylo ohlášeno a defakto potvrzeno Palm Treo 750v/w „Lennon“ s WM5. Zbývá Hollywood(Nitro?) a Lowrider. „Nitro“ se spolu s „Lennonem“ objevilo už v tomto mém postu.

- Palm Inc. a znovu vlastní Palm OS?
Nástupci Palm OS Garnet v handheldech Palm Inc se jen spekuluje a nic není jisté. Podle všech náznaků v rozhovorech a „zaručených zákulisních informací“ troušených po různých blozích (či jak to skloňovat) si Palm Inc. kutí na vlastní nové verzi Palm OS for Linux, který by ale na rozdíl od ALP měl zachovat ideu a styl ovládání současného Palm OS Garnet.
Pro by mohla svědčit řada indicií
- množství nových „linuxových pozic“ které Palm Inc. během posledního roku, roku a půl otevřel je přímo do očí bijící.
- více než chladně přijaté ohlášení ALP atd.

- Palm Inc. a handheldy.
Po ukončení distribuce LifeDrive v EU panuje zatím nejistota okolo jeho nástupce a zda vůbec bude.

Uff … Palm Inc., zdá se, má před sebou „velký podzim“, kdy by měl na trh dodat několik nových „strojků“ pokud chce zůstat ve hře. Také by neškodilo jasné prohlášení o tom čím bude nahrazen už pomalu stárnoucí Palm OS Garnet.

Žádné komentáře: