12. 7. 2006

PalmOS 6 Cobalt - návrat krále?

Dlouho očekávaný a zatím v žádném handheldu nebo smartphonu nepoužitý nástupce PalmOS 5 Garnet - PalmOS 6 Cobalt, je pohřbíván již déle než rok. Měl být králem mobilních operačních systému a potvrdit dominanci PalmOS. Nakonec i optimisté, mezi které se počítám, nad ním začali "lámat hůl" a ztrácet naději, že se tohoto moderního mobilního operačního systému vůbec někdy dočkají. Tak rychle, jak stoupala hvězda Palm OS® for Linux (dnes Access Linux Platform) ohlášeného minulý rok na developerské konferenci Palm Source, klesaly akcie PalmOS 6 Cobalt. Následný prodej Palm Source Inc. japonské firmě Access Co. Ltd na podzim roku 2005 také Cobaltu rozhodně nepřidal. Uvedení Trea 700w s Windows Mobile 5 a nedávné uvedení Trea 700p "pouze" s PalmOS 5 Garnet se pak i v mých očích stávalo pomalu tím pověstným posledním hřebíčkem do rakve Cobaltu.
  O to překvapivější se pak může zdát včerejší zpráva z webu www.palminsider.com o aktualizaci stránek Cobaltu na webu Palm Source. Místo informace o pokračujícím vývoji PalmOS 6 Cobalt je zde uvedena informace o novém vydání Palm OS 6.1 Cobalt!

Co tato změna znamená se můžeme zatím jen dohadovat a i proto si neodpustím přidat 2 spekulace, které se začali po zveřejnění této zprávy objevovat :
1. Palm Inc. se obává o úspěch vývoje Acces Linux Platform (ALP) a rostoucí konkurence ho nutí nečekat na to jak vývoj dopadne a vsadí radši na jistotu a dosud zavrhovaný Cobalt přece jen použije ve svých handheldech a PDA phonech.
2. LG se konečně chystá použít PalmOS, který si licencovala minulý rok pro svá PDA a PDA phony, ale chce použít modernější Cobalt.
Osobně spíš sázím na LG, které je v poslední době na trhu mobilních zařízení velmi aktivní.


Zdroj: www.palminsider.com

1 komentář:

Michael řekl(a)...

Ad Cobalt - zde je poměrně zajímavý článek:
http://www.1src.com/headlines/show/001627.html
Připadá mi to že PALM si to pomalu ale jistě sune do konce.....