1. 11. 2007

Spekulace: Google Phone a Google Mobile OS (aktualizováno)


Spekulace o chystaném Google Phone kolují Internetem už nějaký ten pátek a nikdy se zatím nepotvrdily. Poslední kolo těchto spekulací ale vypadá hodně reálně.
Google se, podle všech dostupných informací, nechystá na vlastní výrobu ani prodej smartphonu pod vlastní značkou, chystá totiž rovnou celou novou platformu, "Google Mobile OS (GMOS)", který bude licencovatelný stejně jako například Windows Mobile.

Informace o Google Mobile OS (GMOS) v bodech
- GMOS je postaven na vysoce optimalizovaném linuxovém jádře
- pro vývoj aplikací bude sloužit Java a bude dostupný Java Development Kit
- běh aplikací napsaných v Javě bude v Google Mobile OS vysoce optimalizovaný, tedy velmi rychlý a i uživatelské rozhraní (UI) má být napsané v Javě
- GMOS obsahuje web browser postavený na WebKitu (viz. Safari v iPhone apod.) s možností "zoomování" po stránkách
- GMOS bude obsahovat i vybrané Google aplikace typu Google Maps, YouTube apod. Spekuluje se také o přítomnosti Google Gears, které umožňují offline běh webových aplikací od Google apod.
- Motorola, Samsung, HTC a LG pracují na brzkém uvedení prvních zařízení s Google Mobile OS
- v USA bude na uvedení zařízení s Google Mobile OS participovat Verizon, T-Mobile a Sprint, v Evropě pak údajně Orange a T-Mobile
- datum uvedení/ohlášení mezi 13. a 18. listopadem (tento údaj o ohlášení GMOS je silně spekulativní a podle WSJ se nechá první zařízení s GMOS očekávat až příští rok v létě)

Informace jsou spekulativní a bez záruky

IMHO: Už díky Apple iPhone to s Palm OS a Palm Inc. (ale Palm si za to defakto může sám) nevypadá uplně dobře. Pokud by se výše popsané spekulace potvrdily a Google Mobile OS se s příslušnými zařízeními zhmotnil v realné produkty, které budou jen trochu použitelné, nebude mít Palm Inc. asi moc jiných šancí, než na Palm OS a i "Palm Linux" zcela zapomenout a definitivně se přimknout k Microsoftu a jeho Windows Mobile.
Nezapomeňme totiž na to, že nová linuxová platforma od Palm Inc. aka "Palm Linux" se v nových smartphonech a případně PDA objeví i podle optimistů (Ed Cooligan) až koncem roku 2008 a podle realistů (Jonathan Rubinstein) dokonce teprve v druhé čtvrtletí roku 2009. Je tedy otázkou, zda po případném příchodu GMOS bude mít tato nová platfroma "Palm Linux" ještě vůbec nějaky smysl.

upraveno 11:05
Zdroj: gizmodo, wsj

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ja z toho moc nadseny nejsem. Nejspis to bude hodne zavisle na online aplikacich Googlu, mozna to bude obtezovat reklamou... A nezlobte se, sva soukroma data si ponechavam zasadne u sebe. Nemam jediny rozumny dovod, proc bych je mel sverovat nejakemu Velkemu Bratrovi.
Ale verim, ze to uspesne byt muze. Lehkomyslnost dnesnich lidi je v tomto smeru neuveritelna.

Unknown řekl(a)...

Tenhle paranoidni pristup ale samozrejme sdili radove pouze jednotky procent potencialnich kupcu. Na jedne strane je fajn, ze bude protivaha hruzostrasneho Iphonu, ale znamena to podle vseho razantni pohyb na trhu OS pro telefony. Palm pujde zrejme na pravdu bozi a adept na pozici loosera vlastni vinou je Nokia se svym zastaralym Symbianem.

Anonymní řekl(a)...

Vzdyt pisu, ze lehkomyslnost dnesnich lidi je v tomto smeru tezko uveritelna.
Mrzi me, ze to bude telefon s Linuxem, mozna prodavany skutecne masove za slusnou cenu, ale pojaty jako takovy maly smiracek do soukromi...Takze zase nic.
Ano. Palm mele z posledniho a zadnou budoucnost jiz nema. Maximalne tak budoucnost prekupnika cinskych krabic s Okynky.

Michael řekl(a)...

Nějaký google není zvědavý na data jednoho uživatele. Snad nevěříte tomu, že bude slídit po datech. Je to stejné jako na poště - taky odesíláte dopis bez toho, aby jste se obávali, že to pošťačka otevře (třeba jste napsali něco velmi soukromého ;) ). Nebo pohlednice. Prostě jim to je opravdu jedno. Každopádně tuhle paranoiu (možná dobrou, možná špatnou) ale nebude sdílet moc lidí. Protože všichni odesíláme emaily, drtivá většina z nás emaily odesílá nešifrované přes nějakého provozovatele (seznam, google, centrum,......). Proč se tedy nebojíme o to, že si to provozovatel emailu prostě přečte? asi proto, že tam je tak "hustá" komunikace, že by nedělal celej život nic jiného, než by četl emaily..
Druhá věc je, že pokud někdo má opravdu osobní data (projekty, data vydání nových produktů pro určitou oblast,...), jistě si nekoupí nic, co je nasdílí na internet. To je asi jako kdyby Policie ČR v rámci nějaké razie zveřejnila v TV adresy, kde se razie provede....


Trochu mě fascinuje to, jak se stále doufá v nějaký linux based OS od PALMu (nebo jak se to stále jmenuje). Trochu mi to přijde jako vaporware.. Jednoho dne by to mohlo přijít, obávám se ale že to bude již moc pozdě..
Nemám k dispozici čísla o tom, kolik lidí si dnes kupuje něco s PALM OS. Mám však čísla kolik lidí si kupuje Symbian zařízení od Sony Ericsson+Nokie..
Snad pánové z palmhelpu by mohli přispět statistikou prodeje POS zařízení (pro obraz)

palmista řekl(a)...

Jak řekl Woody Allen: "To že jste paranoidní ještě neznamená, že po vás nejdou" ;-)

Google se už dnes zajímá i o každého konkrétního člověka a obsah jeho komunikace. Můžeme za to poděkovat novince od Facebook jménem "SocialAds". Reklamy z kategorie SocialAds se nezobrazují podle obsahu jako u AdSense, ale podle člověka který na dané stránky vstoupí! Ergo reklama je mířena na každého jednotlivého konkrétního člověka a to podle profilu, který si Facebook na každého svého uživatele vytváří ...

Palm Linux není vaporware ale nová kategorie Wishware :-) ale teď vážně, to co bylo ve Foleu je linux, jiná věc je-li Palm schopen dostat ho vůbec do použitelného stádia a jestli to není ztráta času ...

Osobně vidím potíž Palmu ve dvou věcech které spolu souvisí.

Za prvé hardware a za druhé předinstalované aplikace.

Pokud by měl Palm nějaký opravdu pořádný hardware tj. u PDA wifi b/g, gps, mikrofon, interní flashdisk, vysouvací hw klávesnici, pořádnou baterku a k tomu dostatek heap memmory a db cache (32+32 MB) taky by si ho řada lidí ráda koupila i se současným OS. Je to, ale můj subjektivní názor daný tím, že většina lidí co znám a přešli od Palm OS třeba k WM měla jako hlavní důvod zaostávající HW a nejde tak generalizovat.

Druhý důvod jsou aplikace. To že OS nepodprouje Unicode je sice smutné,ale nevadí to pokud jsou vytvořeny podmínky pro Unicode aplikace a ty i v Palm OS 5 jsou!

Takže já jako větší potíž než přestárlý Palm OS 5 vidím absenci pořádného web browseru, email klienta a IM s VoIP typu Skype/GTalk.
Tím pořádným browserem myslím něco typu Opera nebo Safari tedy s podporou AJAX, tabů a Unicode.
Pokud jde o VersaMail, tak to je už tragická záležitost, nejen že natvrdo "cpe" do hlavičky mailu codepage iso 8859-1, ale navíc ani není schopen pracovat korektně s Gmail IMAP apod.

Jak se říká ryba smrdí od hlavy a v případě Palm Inc. to platí bohužel také ...

Anonymní řekl(a)...

2Michael:

Ano. Na zacatku je vzdy utesovani se, ze "prece o moje data nemuze mit nikdo zajem". Na konci pak v lepsim pripade byva obtezovani reklamou. V tom horsim se citlive informace o vas po letech dostanou na mista, ze se vam o nich ani nezda. Pak treba staci zmena politickeho rezimu....a radeji abyste balil kufry.
Google uz dnes smiruje jak muze. Zatim ta data k nicemu nekalemu rekneme nepouziva, ale vy vite, co bude za 10, 15, 20 let ? Kdo vas po letech bude treba chtit vydirat ? Vy vite, jaky System tady bude vladnout a jak bude "poddane" udrzovat v poslusnosti ?
A pokud si myslite, ze takzvane "nic spatneho nedelate" (ja take ne) a tedy se nemuze nic stat a lehkomyslne poskytujete sva osobni data o schuzkach, poznamky, ukoly atd....nekomu o kom nic nevite , rekl bych, ze si docela zahravate.
Urcita paranoia je dnes na miste, protoze Velky Bratr se pomalu objevuje na obzoru.

Michael řekl(a)...

to anonymní: dobře, s tou reklamou souhlasím. Dám si něco do vyhledávače a on mi pak zobrazí i relevantní reklamu. To máte pravdu. Pokud ale vše budeme brát až tak moc do důsledku, pak asi opravdu nedělat nic s PC ani internetem. Nevím jak vy, ale já šifrované emaily neodesílám. A odvažuji tvrdit, že tak 80% všech lidí také ne. Emaily jdou v nešifrované podobě (pominu SSL). Tím pádem, pokud je takový strach (co kdyby se změnil pol. systém), je fakt lepší ty emaily neposílat. ISP má také vaše informace, takže přes něj se také nepřipojovat. Internet prostě není vůbec anonymní a pokud si někdo myslí že ano, tak ať si to myslí dál :)

A jak jsem již zmínil, někdo s opravdu soukromými daty (8:00 - otevřít batoh a zastřelit Paroubka) je určitě nebude synchronizovat po síti. Většina lidí si toto pravděpodobně uvědomí a pak na google calendar dají jen to, co nebude nijak "vadit" - třeba "8:00 - 11:22 = Esmeralda na TV N@VA". To je přesně můj případ - firemní poštu si prostě neukládam nijak online, nechci aby nějak uniklo, jaké telefony se chystají v příští době, nechci aby unikly moje kontakty,..... S mým "soukromým" zařízením se však synchronizovat online nebojím, kalendář a cokoliv jiného bych klidně postnul i sem. Stručně řečeno, osoba významu typu Steve Jobs si jistě nic online nedá. Nějakej Lojza Novák z Vidlákova si to online klidně dá.