8. 11. 2007

ALP (OS): Linuxový nástupce Palm OS je dokončen

Brighthand vydal skvělý článek o nástupci Palm OS 5 Garnet nazývaném Access Linux Platform, zkráceně ALP nebo mnou ALP (OS).
Z článku jasně plyne, že ALP (OS) je konečně připraven k reálnému nasazení, tedy je dokončen (pokud někdy nějaký SW produkt dokončen být může). ACCESS už letos vydal ALP Software Development Kit pro vývojáře aplikací a také ALP Product Development Kit pro případné výrobce zařízení s ALP (OS). Nejasnost bohužel stále panuje ohledně uvedení prvního výrobku s ALP (OS) na trh a maximum, co se podařilo zjistit je, že první zařízení s ALP (OS) bude určeno pro evropský! a asijský trh.
Za pozornost stojí ALP nejen díky vysoce propracovanému modulu Garnet VM, tedy virtuálnímu stroji, který umožňuje běh cca 80% aplikací určených pro dnešní Palm OS 5 Garnet bez nutnosti jakýchkoliv změn (viz. obrázek). Problém má Garnet VM pouze s aplikacemi, které přistupují přímo k hardwaru, případně nějakým způsobem hackují Palm OS 5. Implementace Garnet VM jde tak daleko, že umožňuje Garnet aplikacím přistupovat k většině systémových služeb ALP (OS) a také sdílení dat mezi Garnet aplikacemi a ALP nativními nebo Java aplikacemi.
Podrobnosti o kompatibilitě Garnet VM a běhu Garnet aplikací v ALP (OS) jsou v PDF ke stažení na webu Accessu.

Zdroj: brighthand.com, access-company.com

Žádné komentáře: