11. 11. 2007

Android OS, dotykové ovládání a Apple iPhone

V online verzi NY Times se minulý týden objevil článek o novém Android OS od Google Inc. V textu mě především zaujala část o demonstraci schopností nového OS na prototypu telefonu, kterou předvedl Andy Rubin, šéf vývoje mobilních platforem v Google Inc.

citace z NYT:
"A brief demonstration of the Google software recently suggests that phones made using the technology will have features and design similar to the Apple iPhone. Mr. Rubin demonstrated a hand-held touch-screen device that gave an immersive view of Google Earth, the company’s three-dimensional visualization software."

Ve zkratce, Android OS byl demonstrován na zařízení ne nepodobném Apple iPhone a i dotykové ovládání jakoby z oka Apple iPhone vypadlo.
Možná je to jen můj dojem, ale z textu na NYT trochu vykukuje náznak, zda se nám tu náhodou nezopakuje historie dávného sporu Apple vs. Microsoft o okopírování grafického uživatelského prostředí (GUI) a ovládání prvního Apple Macintoshe Microsoftem v podobě Windows 1.0.
Je Google novým "Microsoftem"? Nebo-li "inspiroval" se Google u Apple iPhone, který měl pravděpodobně k dispozici pro vývoj iPhone verze Google Maps, při tvorbě vlastního operačního systému Android stejně tak, jako se Microsoft kdysi "inspiroval" Macintoshem během toho, co pro něj vytvářel novou verzi Microsoft Basicu?
Připomínám, že Eric Schmidt CEO Google Inc. je i členem dozorčí rady firmy Apple Inc.

Tento příspěvek vyjadřuje pouze subjektivní názory a spekulativní domněnky autora.

Zdroj: NYT

Žádné komentáře: