7. 11. 2007

Android

Minulý týden jsem psal o věrohodných, tehdy ještě ale spekulativních, informacích o nové mobilní platformě od společnosti Google. V pondělí 5. listopadů byla nová platfroma představena a spolu s ní i název Android pro tento nový mobilní operační systém. Google zároveň ohlásil existenci sdružení Open Handset Alliance (OHA), které se bude na vývoji a používání operačního systému Android podílet. Už samotný seznam členů OHA, mezi kterými je například Intel, Motorola, HTC, T-Mobile nebo Telefónica, je celkem impresivní viz. seznam členů.
Android bude vydán pod licencí Apache Software License namísto obligátní GPLv2. O možných důvodech použití licence Apache píše ArsTechnica.
Android je otevřený plnohodnotný mobilní operační systém postavený na linuxovém kernelu, už v základu poskytuje sadu aplikací pro plně funkční mobilní telefony a smartphony. Android bude otevřen aplikacím třetích stran a pro jejich spuštění bude využívat principu virtuálních strojů (viz. třeba JVM). Podrobné informace o Androidu budou dostupné po zveřejnění Software Development Kitu (SDK) dvanáctého listopadu příští týden. První reálné přístroje s Androidem se očekávají nejpozději v druhé půlce roku 2008.

IMHO: Název Android je skvělý a marketingově dobře prodejný. Situace pro Palm Inc. a "divizi" mající na starosti "Palm OS II aka Palm Linux" dosud už tak vážná vypadá nyní hodně zle. Po pravdě asi by mě snad i překvapilo, kdybychom se v budoucnu dočkali od Palm Inc. ještě něčeho jiného než Windows Mobile strojků ...

Zdroj: openhandsetalliance.com

Žádné komentáře: