22. 11. 2006

Palm, nabíjení a Lithium-ion baterie

Před časem jsem při brouzdání po webu www.apple.com narazil na dobře a přístupně napsaný článek, popisující jak se věci mají s Lithium-ion bateriemi. To nejpodstatnější se zde pokusím přepsat, odkaz na originál v angličtině je zde www.apple.com/batteries/

Výhodou Li-ion baterií oproti starším typům je vyšší kapacita a možnost nabíjet baterii vždy, když je potřeba a příležitost, bez ohledu na okamžitý stav nabití baterie. Dobíjecí cyklus Li-ion baterií se skládá z plného nabití a využití energie baterie. Li-ion baterie mají ale i nevýhodu v tom, že ač počet možných dobíjecích cyklů před degradací baterie je značný, přeci jen je konečný.
Samotné nabíjení prochází většinou 2 fázemi, rychlým nabíjením do stavu 80% a následně nabíjení postupně přechází do fáze nabíjení malým proudem (trickle charge) s dobitím až do 100% kapacity baterie.
Ještě jednou, za jeden nabíjecí cyklus se považuje plné nabití do 100% kapacity baterie plus úplné využití energie baterie. Ne každé dobití baterie do 100% je tedy nutně jedním nabíjecícm cyklem.
Příkladem může být situace, kdy používám Palm (v článku iPod :-) několik hodin a využiji 50% energie z kapacity baterie, večer Palmíka dám do nabíječky a plně ho dobiji do 100%, druhý den ho opět používám a stav baterie znovu poklesne na 50%, opět ho večer dobiji do 100% a teprve nyní, druhý den a už druhým dobíjením do 100% jsem dokončil jeden dobíjecí cyklus. Každý dokončený dobíjecí cyklus sice lehce snižuje kapacitu baterie, ale než dojde k poklesu využitelné kapacity pod 80% původní hodnoty má baterie před sebou několik stovek dobíjecích cyklů. Kolik, to už záleží na kvalitě baterie.

Zdroj : www.apple.com, obrázek : wikipedia.org

Žádné komentáře: