1. 11. 2006

Kinoma 4EX - WMV/A 9, MPEG4, RTSP a YouTube (FLV) pro Palm OS

Dnešním dnem je dostupná nová verze Kinomy 4EX pro Palm OS s podporou Windows Media 9 (video i audio), MPEG-4, AAC, MP3, Flash Video a RTSP streamingu.
Připomínám, že formát Windows Media 9 je používán pro videostreaming ČT4, ČT24, Óčka nebo archivu ČT1 a ČT2. Přehrávání ČT24 a Óčka jde, podle dosavadního testování, Kinomě docela dobře a limitujícím faktorem je spíš rychlost připojení. Podpora pro WMV ale není univerzální a třeba WMV V8 není podporováno.
Kinoma podporuje přehrávání i ve formátu MPEG4, s rychlostí je to ale spíš horší než lepší a FPS jsou celkem nízko. TCPMP 0.72rc1 zvládá MPEG4 o dost lépe.
Co se naopak povedlo je podpora pro přehrávání hitu poslední doby - videií z YouTube/Google Videa ve formátu Flash Video, ty Kinoma umí na jedničku. Kinoma 4EX podporuje i zvukový formát AAC a autoři tvrdí, že umí přehrávat muziku ripovanou iTunes (nezkoušel jsem).
Kinoma 4EX si po nainstalování ukousne okolo 2 MB ze Storage Heap palmu což je vzhledem k schopnostem tak akorát. Jako pěkně otravné mi přijde prohledávání SD karty při každém startu a zatím jsem nenašel nastavení, které by toto prohledávání vypínalo. Kinoma po naistalování vyžaduje aktivaci a to buď přes internet nebo pomocí kódu.
Na zhodnocení Kinomy 4EX je ještě čas a chce to delší zkušenosti. Autoři prezentují Kinomu 4EX jako nástroj především pro přehrávání streamovaného videa a audia a opravdu je v tomto ohledu na tom Kinoma velmi dobře. Jako náhradu za TCPMP ji ale nelze považovat! Co autorům Kinomy nelze upřít, je smysl pro načasování a CorePlayer má teď konkurenci, kterou alespoň na nějaký čas nemůže přehlédnout. A to je dobře!

Poznámka : Zatím tady chybí screenshoty přímo z palmu a to proto, že mnou používaný Snap prostě nic nezachytí.

Editováno 20:50

4 komentáře:

Michael řekl(a)...

Mno tak ochrana jim moc dlouho nevydržela, jeden nejmenovaný čínský server má už pro to patřičnou úpravu ;)

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
palmista řekl(a)...

to ferrenc : dřiv nebo později to muselo přijít, neměl bych ale dobrý pocit, pokud by se tu přes palmistu předávali odkazy na fóra kde jsou cracklý verze. Takže se omlouvám, ale určitě chápeš, že tvůj takto "otevřený" příspěvek smažu.
Jinak kdo chce tak si to přes google stejně najde ...

Anonymní řekl(a)...

to xm-petr: omlouvám se, ale díky nadšení jsem v pomatení mysli měl nutkání se o objev podělit s ostatními, příště si dám pozor a podobné odkazy sem umisťovat nebudu

ferrenc