27. 11. 2006

Li-ion baterie : drobné rady - doplněno, upraveno



- Nové Li-ion baterie je dobré před prvním použitím plně nabít, to je ostatně doporučováno i na ochranné folii displeje u Palm TX.
Následně je dobré baterii používáním v palmu vybít a znovu plně dobít, tím by měla být baterie optimálně připravena pro používání. Tento postup není nutně univerzální a do značné míry závisí na stavu v jakém se baterie nachází po dodání a proto je důležité řídit se především informacemi od výrobce ať už baterie nebo přístroje.

- Pro optimální výkon Li-ion baterie je potřeba čas od času baterii kalibrovat (řídící elektroniku). Kalibraci jde většinou provést vybitím a znovu nabitím do 100%. U palmů s nabíjecími bateriemi je možné kalibraci provést i tzv. In-Cradle resetem, tj. soft resetem palmu připojeného a dobíjeného nabíječkou. Kalibrace by měla být opakována přibližně po 40 nabíjecích cyklech, odhadem tedy jednou za 3 měsíce.

- Li-ion baterie podávají optimální výkon pokud jsou často používány. Pokud jsou využity jen zřídka, je dobré je jednou měsíčné nechat vybít a zase nabít.

- Li-ion bateriím nesvědčí velmi časté plné vybíjení. Lépe je proto baterii dobít dvakrát ze stavu z 50% do 100% než jednou z 0% do 100% (procenta vyjadřují ukazatel stavu baterie v palmu).

- Li-ion bateriím nesvědčí, pokud jsou běžně vystaveny teplotám nad 35°C, může u nich dojít k nevratné degradaci a tedy snížení kapacity a počtu nabíjecích cyklů. Pokud se palm při dobíjení zahřívá, je dobré nabíjet ho bez pouzdra.

- Velký chlad a zima zkracují výdrž baterie. Jde ale jen o dočasnou záležitost a návrat do běžných teplot znamená též návrat kapacity a výdrže baterie na původní úroveň.

- Dřív nebo později se nakonec přece jen Li-ion baterie odporoučí do nízkých kapacit a jediné řešení je výměna. To může člověk udělat někdy snadno sám (Treo), jindy už méně snadno a nebo to může nechat na někom, kdo má s výměnou baterek zkušenost.

www.batteryuniversity.com
www.apple.com/batteries/
en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery
www.belza.cz/charge/liion1.htm
kb.palmone.com

Žádné komentáře: