23. 11. 2006

Li-ion baterie : drobné rady

Článek byl pro nepřesnosti ve formulacích a obsahu stažen. Jeho opravená verze je k dispozici zde Li-ion baterie : drobné rady - doplněno, upraveno

Editováno 24/11/2006 1:40, 27/11/2006 3:00, 28/11/2006 18:40

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Není pravda, že by bylo vhodné LiON baterie formátovat. Toto bývalo zapotřebí u NiCD a NiMH akumulátorů. LiON se mohou úplným vybitím naopak poškodit.

palmista řekl(a)...

Uplné vybití je myšleno úplné vybití Palmu, ne baterie! Tedy stav kdy ukazatel baterie je v Palmu blízko nule.
Jinak nesouhlasím, formovat se se pro optimální výkon mají i Li-ion baterie.

Anonymní řekl(a)...

Pokud se nepletu, tak Li-ion baterie ani "formátování" neumožňuje. Pokud se nepletu, tak má vlastní "ochranný" mechanismus, který jí chrání před přebitím, tak i "podbitím" (myšleno ono formátování). A zároveň zařízení má své ochrané mechanismy, aby baterii neponičilo. V PALMu je to tedy hranice kdy se PDA vypíná
Viděl jsem sice nabíječku na AA baterie co formátuje, ale nejde to u všech NIMH baterií, ačkoliv se výrobce tváří že to jde. A proces formátování baterii poškozuje, protože se jedná o velký výboj. Tuším že před 2 lety jsem se v A Radiu dočetl, že baterie lze takto zformátovat tak jednou, podruhé to již skoro nelze a potřetí už je to naprosto mrtvé..

palmista řekl(a)...

Měl jsem se hned ohradit v prvním příspěvku proti termínu formátovat. Formovaním je v mém příspěvku myšlena prvotní plná aktivace/kalibrace baterie a ta je pro Li-ion baterie s řídící elektronikou potřeba. Uznávám že formování byl v této souvisloti špatně zvolený termín a vyznění mohlo působit jinak než jsem chtěl.

Anonymní řekl(a)...

Aha, teď rozumím. Mno ale ta prvotní kalibrace (nazývejte jak chcete) se potřebná pro všechny baterie. Bylo to již s NICD, NIMH,..
V každém případě je dobré dodržovat univerzální postup pro baterie a to je nabít hned po zakoupení a párkrát vybít v zařízení. Pokud má zařízení a baterie ochranu proti "podpětí", není co zkazit.

Jinak malá technická - nepamatuji si přesně jak v článku byla formulována stať o mrazech.. Ale když už se článek předělává, možná by bylo vhodné tam dát větičku, že extrémní teploty bateriím vůbec nesvědčí. Na drtivé většině baterií je napsáno rozmezí ve stupních Celsia kdy baterie může pracovat. Baterie bude pracovat i při mnohem nižší/vyšší teplotě, ale dochází potom k nevratným změnám v chemické směsi. Baterie je hodně citlivá na zacházení. A stále nestojí tolik, abych si jí mohl kupovat každých pár měsíců. Rád bych citoval jednu starou učebnici z doby kdy jsem studoval elektro, ale tu nemám s sebou v Praze.

Jinak jsem narazil v katalogu německého Conrad z roku 1998 na nabíječku, která umí i "oživit mrtvé baterie". Píše se tam o funkci NICD a vysokém napěťovém impulzu.. To ale tak na okraj