17. 10. 2006

Google Maps pro Palm OS podrobněji a s videem.


Mapy a satelitní pohledy.
Google Maps pro Palm OS (GMP) jsou vlastně Google Maps Mobile upravené pro Palm OS a fungují obdobně jako jejich webový bratříček. GMP mají mírně omezenější databází míst, která je možné vyhledat a stejně tak je drobně omezena podrobnost zobrazení.

Plánování trasy.
GMP umí vyhledávat a plánovat trasy a to dokonce podrobně včetně upozornění na odbočky a vzdálenosti další události na trase. Tuto funkci si bohužel v ČR zatím moc neužijete a ani v Německu či Polsku. První zemi, kde se mi podařilo použitelně vytvořit cestu byla Francie a dále na západ a severozápad je situace jenom lepší. Plánování trasy je nyní možné i ve střední Evropě. V USA, Kanadě a nově i většině zemí EU (viz. Google Maps Pro Palm OS vyhledají cestu i v ČR/SK) je pak GMP možno použít i jako levnou jednoduchou mapovou navigaci bez GPS modulu. Pozor Google Maps neumí spolupracovat s GPS!

Obchody, hotely, pizza a květiny.
GMP umožňují vyhledávání místních obchodů, hotelů apod. Pro Českou republiku zatím tato funkce zůstává nevyužita nebo alespoň mě se nepodařilo žádný lokální obchod nebo hotel nalézt. Situace se opět mění cestou na západ a v USA je množství zobrazených místních "bussineses" velmi dobré. Vyhledané objekty se na mapě zobrazí v podobě očíslované šipky a po tapnutí na ni se otevře okno se jménem, adresou a telefonním číslem objektu. GMP v Treu umožňují telefonní číslo přímo vytočit a je možné naplánovat trasu k vybranému objektu. Zobrazených objektů a tras je možné se zbavit z menu funkcí Clear Map.

Dopravní informace.
Funkce je dostupná pouze v USA a Kanadě a dokáže na hlavních silničních tazích zobrazovat aktuální hustotu provozu pomocí barev.



poznámka k videu : video jsem snad trochu vylepšil, tj. nahrál znova.

Google Maps a Palm TX.
GMP jsou optimalizované pro čtvercový displej Trea a i na HiRes+ displeji jsou zobrazeny jen čtvercově. Optimalizace pro PDA Phone Treo působí u Palm TX občas potíže s automatickým připojování k internetu a je potřeba nejprve manuálně spustit připojení a teprve pak otevřít Google Maps. Velmi dobrou vlastností GMP je aktuální zobrazování množství přenesených dat a v jednom z menu je možné nalézt i celkové množství načtených dat.
Google Maps podporují PalmTasking nebo-li při opuštění aplikace a návratu do ní jsou GMP ve stavu v jakém jste je opouštěli. GMP si načtené mapy "kešují" a jednou načtené mapy není nutné nově načítat z internetu. Praktická je i možnost úplného "resetu" GMP a jejich uvedení do stavu po nainstalování.

Google Maps problémy.
GMP, ač to zpočátku nevypadalo, mají i některé pro nás v ČR nepříjemné chyby pokud jde o vyhledávání obcí a měst. Při hledání některých měst s diakritikou v názvu narazíte na chybu "Google Maps Error - palmgstring.cpp:217 error == errNone" a GMP se ukončí. Do hry tady občas vstupuje i lokalizace PiLoc (jak jinak) a tak někdy pomůže PiLoc vypnout a zadat název obce nebo města bez diakritiky a GMP pak místo najdou. Klasickým příkladem je třeba Benešov. Naopak u některých měst nepomůže nic, jen německý název viz. třeba Plzeň nebo Děčín. Tuším tu nějaké nepěkné spiknutí ... ;-) No a teď vážně, jakmile se v názvu hledaného objektu objeví znaky specifické pro sady win-1250 nebo iso 8859-2 je zle a GMP si s tím většinou bohužel neporadí a s chybou se ukončí. Nepomůže dokonce ani zadávání jména měst bez diakritiky. Ale abychom si nemysleli, že jde jen o potíž tady v ČR, podobné chyby v GMP způsobí i hledání objektů a měst třeba v Holandsku a v dalších zemích. Nejde tedy o „vlastnost“ aplikace, ale o chybu a tak doufám, že bude brzy opravena.
Jinak GMP zobrazují na mapových podkladech češtinu ok (bitmapy) a objekty jejichž jména jsou zobrazované za použití systémových Palm OS fontů jsou psány bez znaků s diakritickými znaménky tedy Plzeň jako Plzen a Děčín jako Decin.
Aktualizováno Leden 2006 :
Chyba s vyhledáváním měst a obcí s českými znaky byla opravena viz.:
Google Maps pro Palm OS aktualizovány

error
tetscen
decin

Google Maps pro Palm OS a KMaps
Samotné mapové podklady a objekty z Google Maps nejsou v Palm OS úplným nováčkem, k části z nich byl přístup již dříve díky javové aplikaci KMaps. KMaps používají API Google Maps, ale neumí zobrazit satelitní snímky a navíc podrobnost zobrazení v kontinentální Evropě je tristní. GMP jsou tak oproti KMaps nejen mnohem rychlejší ale z mého pohledu také intuitivnější a použitelnější.

Cena
Aplikace jako taková je zdarma, ale cena za používání závisí na způsobu připojení k internetu. Aplikaci GMP lze stáhnout přímo z Google nebo akutálně také z palmhelp.cz

Závěr
Vydaní aplikace Google Maps pro Palm OS (GMP) bylo příjemným překvapením, ale plné využití všech funkcí je možné zatím spíš na západ od našich hranic a především pak v USA a Kanadě. Pro nás budiž alespoň pozitivem podrobný mapový podklad České republiky a šance, že s příchodem Google do ČR budeme mít časem šanci i my využít více funkcí Google Maps pro Palm OS.
Google Maps pro Palm OS jsou i přes určité chyby a ne plnou funkčnost v ČR "nezbytnou" aplikací pro Palm OS a také velmi zábavnou hračkou pro "zoomování" po světě :-)


Doplněno 17/10/2006

Hledání.
GMP se po instalaci také "integrují" s funkcí "Find" (Hledat) v Palmu a to tak, že při hledání určitého termínu nebo výrazu nabidnou přímo z okna Find hledání objektu, místa nebo naplánování cesty k nebo od vyhledávaného objektu.

Google Groups.
Google Maps pro Palm OS jsou, jak jsem již psal, odvozeny od javové verze Google Maps Mobile. Oproti nim mají některé funkce navíc a jiné zase chybí. Jak sám Google píše, naslouchá přáním uživatelů na Google Groups v sekci Google Maps Mobile.
Neváhejte a pokud máte nějaký tip na rozšíření funkčnosti přidejte ho tam nebo už existující podpořte postem. Zatím jsem podpořil thread s žádostí o podporu LD/TX v Google Maps.
Naděje na úspěch je poměrně velká, sám Google totiž slibuje do budoucna podporu nejen pro Trea ;-)

Aktualizováno 6/5/2008:
Google Maps pro Palm OS od vydání prošli několika aktualizacemi a jejich funkčnost a použitelnost na Palm OS je postupně vylepšována, včetně nyní funkční češtiny při vyhledávání a spolupráce s aplikacemi třetích stran.
Více je možné se dočíst v novějších příspěvcích
Google Maps pro Palm OS aktualizovány
Google Maps Pro Palm OS vyhledají cestu i v ČR/SK
Gde Právě Sem a Google Maps pro Palm OS
Google Maps nově s určením polohy

Žádné komentáře: