17. 10. 2006

CorePlayer - Big Brother?

Editováno 22:00
Před více než měsícem jsem měl v úmyslu napsat něco málo o CorePlayeru, o chystaném a netrpělivě očekávaném nástupci TCPMP, nejlepšího media playeru pro Palm OS. Vzhlížel jsem k funkčně "nadupanému" CorePalyeru jako k řešení pro video, video streaming a přehrávání formátu wmv. Nakonec jsem nic nenapsal, zaujaly mě a trochu zarazily zmínky o social networkingu a jeho nezbytnosti pro CorePlayer. Některé další indicie (nutnost vlastnit účet na corecodec apod.) také spíš zvyšovaly mou ostražitost. Uvidíme, řekl jsem si a čekal na věčně odkládané vydání.
Včera večer když jsem naposledy kontroloval stránku coreplayer.com tak download link mířil ještě na handango.com. No nic počkám do rána a zabrousil jsme na fóra corecodec.com, kde jsem narazil na diskusi, kde byl zveřejněn nástin licenčních podmínek CorePlayeru. Nutno říci že dost drsný nástin.

Posuďte sami
CorePlayer vyžaduje připojení na domovský server "Core" a pokud mu připojení není dopřáno máte smůlu a po čase se CorePlayer "přepne do FREE módu" a komerční kodeky za které platíte přestanou fungovat.
Čas od času se ještě musíte přihlásit na svůj Core účet a stáhnout kousek kódu a ten nainstalovat z SD karty nebo z PC přes installer do Palmu. Pokud ne CorePlayer se opět přepne do FREE módu.
Licence je omezena a specifická jen na jedno zařízení, jeden Palm. Nový Palm, nová licence.
Funkce pro social networking vyžaduje sledování toho co přehráváte apod.


Nechtělo se mi původně věřit, že by autoři báječného TCPMP přistoupili na tak, jak někdo jiný někde jinde napsal, drakonické licenční podmínky. Ale autorem postu byl sám leader corecodec Dan "BetaBoy" Marlin. Mé nadšení pro CorePlayer dost opadlo. Navíc se na Handango CorePlayer pro Palm OS neobjevil a tak jedinou dostupnou verzí se nad ránem stal CorePlayer pro Windows Mobile na mobihand.com (a je to tak i nadále).

Naštěstí příspěvek na corecodec nezůstal nepovšimnut a tak se okolo licenčních podmínek na některých fórech rozběhla debata. Debatu nakonec ukončil opět BetaBoy. CorePlayer 1.0 nevyžaduje kontakt s "Core" servrem a ani se sám v žádném případě nedegraduje-nepřepne do FREE módu. Ve verzi 1.0 zatím není ani social networking tedy funkce Seek and Share a tak CorePlayer nebude sledovat to co si přehráváte.
Ale co verze 1.1 a vyšší? No nic ...

V prvních 6 týdnech po vydání CorePlayeru bude dostupná pouze plná komerční verze za cenu 25$, poté bude k dispozici FREE CorePlayer (bez placených licencovaných kodeků) a také trial verze plné komerční verze. Teprve někdy koncem roku přijde na řadu vydání Beta Playeru.

Formáty podporované CorePlayerem jsou
- DivX/XviD/Mp4
- H.264(AVC)
- WMV (9)
- MP3
- OGG
- WMA
- AAC
- MIDI
+ HTTP/UDP Streaming

Vypadá to pěkně, tedy až na ty licenční podmínky ...

Doplněno 23:35
Dle fóra na corecodec nebude verze 1.0 CorePlayer pro Palm OS podporovat WMV.

Zdroj: forum corecodec.org

2 komentáře:

Michael řekl(a)...

1) "CorePlayer vyžaduje připojení na domovský server "Core" a pokud mu připojení není dopřáno máte smůlu" - nejen v PALM OS, ale i v jiných OS je podobná ochrana. Matně si vzpomínám na 4 aplikace pro Windows, kde "ochrana" fungovala na bázi připojení k serveru. Během několika dní se to obešlo

2) "Čas od času se ještě musíte přihlásit na svůj Core účet a stáhnout kousek kódu a ten nainstalovat z SD karty nebo z PC přes installer do Palmu." - funkce časového zámku? Hahahaha Tohle obejde dle mého i velká lama co umí pouze myslet

3) "Licence je omezena a specifická jen na jedno zařízení, jeden Palm. Nový Palm, nová licence." - takže to bude na bázi ROM ID, na Hotsync ID to už dneska snad neudělaj.. Z doslechu ( :D ) vím, že aplikace WorldMate Deluxe funguje stejně. Ale přišlo se na to, že v preferencích stačí cosi přepsat každý měsíc a bude to fungovat. To cosi je ROM ID v preferencích k WorldMate..

Prostě zabezpečení dovedené ad absurdum.. Jediné proč bych o Core uvažoval je WMV. Jinak zůstanu u starého TCPMP...

palmista řekl(a)...

Teď jsem aktualizoval post, WMV v Core Playeru 1.0 pro Palm OS zatím podporován není, kvůli nedostatečnému výkonu. Ale čert ví jestli je to pravda, je teď kolem CorePlayeru dost zmatku.

Jinak pokud jde o ochranu chápu je, jen to mají udělat, tak aby to neobtěžovalo.