31. 5. 2007

Ed Cooligan CEO Palm Inc. o Palm Foleo



Zdroj: engadget.com

Nový Palm Foleo představen

Aktualizováno 3.6.2007

Palm Foleo Mobile Companion
- linuxový OS
- 10" LCD displej, rozlišení 1O24x600
- šířka 26,8 cm, hloubka 16,9 cm a tloušťka zavřeného Folea 2,4 cm, oprava váha je cca 1,135 kg
- interní paměť 128 MB (total system storage)
- integrované WiFi a Bluetooth
- instatnt on a off
- web browser Opera (údajně s podporou AJAX)

- 5 hodin výdrž baterií při realné práci se zapnutým WiFi nebo BT
- rychlá navigace applikacemi pomocí kláves, ovládání podobné treu pomocí kurzorových kláves navíc přidáno scrollovací kolečko a také trackpoint
- integrované kancelářské aplikace od DataViz pro práci s Microsoft Office dokumenty, prezentacemi a nechybí také podpora pro PDF dokumenty
- dedikované tlačitko pro přístup do emailové schránky
- propracovaná synchronizace emailu mezi Foleem a smartphony
- podpora smartphonů s OS : Palm OS a Windows Mobile, Symbian a BlackBerry budou do budoucna také podporovány
- externí slot pro SD
- interní slot pro Compact Flash karty s možností přidání až GB uložného prostoru
- standardní USB
- VGA video out
- výstup na sluchátka
- napájecí konektor
- zaváděcí cena 499$ (cena po mail rebate)

Pokud jde o Foleo, tak ve včerejší prezentaci padly také dotaz na způsob zabezpečení Folea, to je možné pomocí hesla, ale Hawkins propagoval způsob, kdy Treo funguje jako klíč k Foleu, tj. pokud je Treo v dosahu Bluetooth Folea je automaticky Foleo "odemčeno" k práci.
Otázky padly také na schopnosti Folea fungovat jako náhrada notebooku, tedy funkčnosti bez smartphonů. Hawkins odpověděl šalamounsky ve smyslu, že především zpočátku Foleo není náhradou notebooků ač se jím postupem času s rosotucím počtem portovaných aplikací klidně může stát.

Co Foleo nemá nebo zatím nebylo zveřejněno :
- nemá dotykový displej
- nemá touchpad
- nevíme přesně jaký Foleo používá procesor a jeho takt (podle linuxové distribuce se jedná o procesor z rodiny Intel XScale PXA 27x)
- neznáme kapacitu RAM
- nevíme jaká linuxová distribuce je použita jako základ
- nevíme jak na tom bude podpora podpora národních znakových sad včetně Unicode (linux jako základ ale dáva velkou naději, že tentokrát bude vše ok)
- nevíme jak to bude se synchronizací PIM apliakcí mezi Foleem a Treem, v prezentaci nebyly PIM aplikace ve Foleu vůbec předvedeny a také nejsou ve Foleu přítomny
- panuje nejistota ohledeně synchronizace mailu, je to možné přímo z Folea přes WiFi(BT) nebo je nutno použít Treo?



S uvedením Folea doznal změn i design webových stránek www.palm.com a na adrese http://www.palm.com/seefoleo je velká webová prezentace Palm Folea.

Palm Foleo je pro Palm Inc. vykročením zcela novým směrem a osobně se mi Foleo docela líbí, konkrétní hodnocení si nechám až budu mít možnost si Foleo prohlédnout naživo. Pro úspěch Folea jsou důležité dvě věci, zájem zákazníků a ochota vývojářů aplikací se Foleem zabývat. To první, zájem zákazníků, je sice díky ceně 499$, linuxu, WiFi etc. představitelné, ale zájem vývojářů těžko předpovídat,záleží na SDK. Foleo se dostává do konkurence jak s UMPC a subnotebooky, tak s linuxovým Internet Tabletem Nokia N8OO. Nokia N800(770) je(byl) u linuxové komunity velmi populární, což by pro linuxové Foleo a Palm mohlo být dobré.

30. 5. 2007

Palm Foleo představení právě začíná

Představení Palm Foleo Mobile Companion právě začíná, je 20:30 CET a na této adrese je webcast http://www.visualwebcaster.com/event.asp?id=39613
20:30
Jeff Hawkins na jevišti, je představen speakerem a mluví o přelomovém produktu (Foleu)
20:35
Budoucnost je v mobilních počítačích a smartphony budou dominovat, Treo má skvělou budoucnost
20:38
Trea a smartphony jsou stále menší a také jejich displeje jsou menší, občas je potřeba pracovat na větším displeji, proto přichází Foleo, vypadá jako mininotebook
20:40
Foleo je linuxový mininotebook dokonale synchronizovaný s Treem etc., instant on žádné vypínání, zapínání, Foleo je vždy připraveno.
20:50
Jestli jsem dobře rozuměl, Foleo má WiFi! (BT je samozřejmost).
Ukázka apliakcí Folea a došlo i na linux shell. Opera a Google v akci, bude možné i prohlížet video, ukázka pěkný prohlížeče fotek. Foleo má velikost přerostlé knihy A5 plošně a asi tak 2 cm na výšku.
20:55
Podpora synchronizace s emaily i na jiných platformách smartphonů - Symbian Blackberry, Winodws Mobile. Na řadě jsou otázky.

20:59
Foleo má video out! WiFi potvrzeno, sice Foleo neni mireno jako stand alone pordukt ani náhrada laptopů, ale Jeff Hawkins předpokládá, že může tak být i používáno a také předpokládá velkou vlnu zájmu developerů díky linuxovému základu.

Nový Palm Foleo poodhalen?

Dnes večer představí Jeff Hawkins Palm Foleo (někdy označované jako Hawk), třetí produktovou řadu od Palm Inc. Podle dosavadních zpráv z treocentral.com jde vlastně o něco mezi internet tabletem Nokia 800 a Psionem MX5, tedy velký displej s velkou plnohodnotnou QWERTY klávesnicí. Palm Foleo je prezentován především jako doplněk k smartphonu a bohužel mnohem méně jako stand alone počítač. Foleo má umožňovat plnou synchronizaci s Treem (a dalšími smartphony a mobily) a to buď instatní nebo on demand. Jako operační systém je použit avizovaný Linux s „modulem“ i pro Palm OS Garnet aplikace. Foleo má být vybaveno plnohodnotným internetovým browserem Opera (!) a kancelářským softem od DataViz. So far so good, řeklo by se, ale teď to přijde, Foleo spoléhá s internetovou konektivitou plně na smartphone nebo mobilní telefon a údajně nemá integrované žádné bezdráty ala WiFi nebo WiMAX, přítomen je jen Bluetooth …

více informací bude doplněno v průběhu odpoledne

Zdroj : treocentral.com, 1src.com

Palm "Hawk" countdown

Očekávání nového Palmu přezdívaného "Hawk" podle jeho hlavního tvůrce, spoluzakladatele Palm Inc. Jeffa Hawkinse je jak se zdá velké, tak velké, že už dokonce existuje i web s názvem www.hawkcountdown.com. Jak už anglický název webu napovídá můžete na něm najít mimo jiné i odpočítávání času zbývajícího do představení nového Palmu.

Zdroj : palmaddict

29. 5. 2007

Nový Palm bude představen už zítra 30. května

Čekání skončilo, dnešní PR zpráva z palm.com potvrdila tušené a zítra Jeff Hawkins představí nové mobilní zařízení se značkou Palm. Představení nové kategorie mobilních zařízení bude možné sledovat live na této adrese http://www.visualwebcaster.com/event.asp?id=39613
Nevím jak vy, ale já se opravdu na nový mobilní počítač se značkou Palm těším a to, že OS nového Palmu bude postaven na linuxu mé očekávání jen umocňuje.

Zdroj : palm.com

28. 5. 2007

Palm EU Audio Patch

Francie má předpisy, které omezují maximální povolenou hlasitost na výstupu u audio a video zařízení, ke kterým jsou připojitelná sluchátka. Palm proto nabízí na svých francouzských stránkách v sekci podpory tzv. EU Audio Patch, který omezuje maximální hlasitost výstupu na přípustné hodnoty. Vedlejším efektem omezení maximální hlasitosti výstupu tímto patchem je i výrazné snížení statického šumu či jak to nazvat na audio výstupu u Palmu TX.
EU Audio Patch na mě působí rozporuplně, na jednu stranu likviduje šum, který může někomu vadit, na druhou stranu deformuje zvuk při vyšších hlasitostech (Pocket Tunes, TCPMP) a znemožňuje tak použití třeba Bass Boostu. Je to tedy výměna něco za něco a já jsem EU Audio Patch nakonec odinstaloval.
EU Audio Patch existuje ve verzi pro PDA (Tungsten TE2 a TX) a Treo 650. Ještě varování, EUAudio patch rád působí cyklické resety při odinstalaci. Je nutno tedy nejdřív provést warm reset a v tomto módu EU Audio Patch odinstalovat.
Mimochodem šum se nechá dle mé zkušenosti odstranit krom patche také použitím kvalitních typů sluchátek s impedancí 32 ohmů (např. Sennsheiser HD 205).

Stránky EU Audio Patch

26. 5. 2007

Drobnosti ze světa Palm OS

Resco Explorer 2007 přinesl funkci RAM Analyzer, která seskupuje položky v RAM podle aplikace nebo typu souboru. Přepínání mezi tímto tříděným pohledem a starým klasickým pohledem je možný přes ikonku "čtyřčtverečku" pod scroll barem nebo přes menu:options:toggle icon view.

Palm nabízí na svých stránkách novou externí Bluetooth klávesnici Palm Wireless Keyboard with Bluetooth Wireless Technology za 99$. Podle všeho se jedná o klávesnici od Think Outside iGo Stowaway Bluetooth Keyboard for Blackberry upravenou pro potřeby Palm Inc.
Kompatibilita je uváděna pro následující modely : Treo 650, Treo 680, Treo 700p, Treo 700w, Treo 700wx, Treo 750, Tungsten E2 a T|X. Otázkou je jak si poradí třeba TXko s touto klávesnicí a případným připojením k internetu přes mobil pomocí Bluetooth - můj odhad je, že dost špatně ... ehm, tedy vůbec a připojení mobilu a klávesnice najednou nebude podporováno.

Palm vydal Critical update pro Cingular/AT&T Palm Treo 680. Unlocked verze, tedy ta co není upravena pro konkrétního mobilního operátora a nechá se koupit v ČR, má zatím smůlu.

A Palm Inc. do třetice. Na stránkách palm.com je nově k zakoupení Palm Treo Battery Charger, tedy nabíječka baterek pro Trea od 650 a výš.

Pozor na MemUnfragment od Dmitriho Grinberga (jako i na některá jeho další vylepšení). Už před časem jsem řešil problém s neotvíráním URL linků z VersaMailu a MemUnfragment byl viník.

24. 5. 2007

Nový Palm „Hawk“ už příští týden?

Koncem příští týden pořádá Wall Street Journal v čele s Waltem Mossbergem 5. ročník D: All Things Digital konference, dnes už nejen o počítačových technologiích. Letos půjde opravdu o výjimečný podnik, protože se této konference zúčastní i dva mohykáni světa IT, Steve Jobs a Bill Gates, oba se svou vlastní prezentací. Na konferenci vystoupí i řada dalších řečníků, mě ale především zajímá vystoupení Jeffa Hawkinse, spoluzakladatele Palm Inc. I jeho vystoupení patří mezi ta s napětím očekávaná, protože se předpokládá, že Jeff Hawkins v rámci této konference představí nový koncept osobního mobilního počítače se značkou Palm. Ano, jde o onen tajemný třetí byznys, který v Palm Inc. "mají" a o němž poprvé padla zmínka již před dvěma lety v rozhovoru Jeffa Hawkinse pro americké noviny Portland Business Journal (29/7/2005).

Zdroj : wired.com

21. 5. 2007

Nový Resco Explorer 2007 s FTP pro Palm OS je tu

Resco dnes vydalo novou verzi nejlepšího správce souborů pro Palm OS, Resco Explorer 2007 (RE2007). Jedná o zásadní novou verzi s číslem 3.01, která přináší integraci FTP klientu, HTTP downloaderu, RAM analyzer, zlepšenou navigaci pomocí adresového řádku a pár dalších drobností.
Na stránkách resco.net jsme si nechal vygenerovat nový aktivační kód, který mi přišel obratem na mail registrovaný u Resca. Stahnul jsem si nový RE2007 a pomocí Bluetooth jsem poslal do TXka, instalaci jsme provedl přes původní verzi.
První co jsem vyzkoušel v akci je nový FTP klient, pro mě nejvíc očekávaná funkce nového RE2007. Resco naplnilo mé očekávání a podle prvních dojmů mám díky RE2007 konečně kvalitní FTP klient ve svém TXku pěkně integrovaný se správcem souborů. Mimochodem RE2007 si poradí i s FTP běžícím na serveru s Novell Netware.
Pro ty co si Resco Explorer pořídili během posledních dvanácti měsíců je tu dobrá zpráva, mají nárok na bezplatný upgrade viz. tato stránka na Resco.net, jen si musejí nechat vygenerovat nový aktivační klíč. Pro ty se starším datem pořízení RE je možnost získat upgrade na novou verzi za 50% ceny a pro ty, co RE ještě nemají, nabízí Resco až do 5. června zvýhodněnou cenu.

Doplněno 21/5/2007 23:00
Záhadně znějící funkce RAM analyzer pracuje tak, že mění způsob zobrazení obsahu RAM. Nově se obsah RAM logicky roztřídí do "složek" nebo stromové struktury podle charakteru souborů (složka dokumenty, prefs etc.) respektive příslušnosti k určité aplikaci.

Zdroj : resco.net

20. 5. 2007

Bezpečnostní update také pro Treo 650

Pro Palm Treo 650 byl také vydán bezepečnostní update řešící problém popsaný v předchozím příspěvku o Palm Treu 680.

Bezpečnostní Update pro Treo 650

Zdroj : palm.com

Bezpečnostní update pro Treo 680

Záplatu, která by se mohla majitelům Trea 680 hodit, vydal Palm. Jde o bezpečnostní záplatu pro Trea 700p a 680, která řeší situaci kdy je Treo zamčeno heslem, je přístupný jen mód tísňového volání, ve kterém je ale pomocí funkce Find možné zobrazit seznam výsledků hledání z vestavených aplikací Kontakty, Kalendář, Úkoly, Poznámky a Email. (Zobrazit jde pouze seznam, ne výsledky jako takové).
Záplata je ke stažení zde Security Update Treo 680

Zdroj : gadgets on the go

17. 5. 2007

Ekniha Quo Vadis? od Henryka Sienkiewicze na palmknihy.cz

Literární klasika, od nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewicze, Quo Vadis ve formátech palm doc, mobipocket a pdf a v českém překladu je nyní ke stažení na www.palmknihy.cz. Quo vadis je nejčastěji stahovanou eknihou za posledních sedm dní, nedivím se. Tak hurá pro ni http://www.palmknihy.cz/index.php?x=3135, nebudete litovat.
Stejná kniha, ale v anglickém vydání v řadě dalších ebook formátů je ke stažení na manybooks.net.

Zdroj : palmknihy.cz

15. 5. 2007

Chystá se Resco Explorer pro Palm OS s FTP

Resco chystá novou verzi populárního správce souborů pro Palm OS Resco Exploreru (RE). Nová verze krom tradičních drobných vylepšení přinese i podporu pro práci s protokolem FTP. Konečně, řekl bych. S FTP se na Palm OS tak trochu peru a třeba FTP server na Novell Netware (pokud není specialně konfigurován) je pro většinu FTP klientů pro Palm OS pěkný oříšek. Používám tedy dosud stoprocentně spolehlivý i když jen textový LFtp. Doufám, že nový RE to změní a přinese mi „desktopový“ komfort při práci s FTP. RE je zatím ve fázi BETA, vydání hotové verze je údajně v plánu koncem května.

Zdroj : TamsPalm
Obrázek : resco.net

14. 5. 2007

Learning.palm.com a MyPalm.com

Palm Inc. to podle všeho myslí vážně s lepší podporou pro své zákazníky a tak se prostřednictvím webových projektů snaží vytvořit výukové a komunitní weby zameřené na zlepšení znalosti uživatelů o tom, co vše jejich miláčci Made in Palm dokáží.
Prvním příkladem budiž web learning.palm.com s názornými prezentacemi o ovládání, nastavování nebo používání třeba emailu v Palm Treu.
Posledním pak třeba nový komunitní web mypalm.com, podrobně o něm píše jeho český "předchůdce" PalmHelp.cz

Zdroj : palm.com

12. 5. 2007

PDA Animated Weather – počasí pohledem satelitů v PDA

Pokud vás zajímá jak to vypadá s počasím nad naším územím a to především pohledem satelitů, bude se vám PDA Animated Weather líbit. Stačí webový browser (Blazer etc.) a na webové adrese www.ssec.wisc.edu/data/paw/ se nachází rozsáhlý rozcestník na animace počasí v posledních hodinách z celého světa, včetně Evropy, pohledem satelitů. Pro Evropu to dnes vypadá jak je vidět na obrázku. Zobrazení ukazuje pohled na mapu Evropy, po tapnutí na mapu je možné získat i přiblížený pohled na oblast západní a střední Evropy a pomocí "tlačítka" Stream navíc zobrazit i proudění. Pro USA je pak možné zobrazit i předpověď počasí. Přesná adresa na zobrazení Evropy je www.ssec.wisc.edu/data/paw/

O nové verzi web aplikace píši tady

Zdroj: www.ssec.wisc.edu

11. 5. 2007

DigiWeb píše o Palm OS Treu 755p

Zdá se, že "informační stín", kterému byl IMHO Palm OS a Palm Inc. ze strany některých mainstreamových medií vystaven poslední rok, rok a půl je u konce.
DigiWeb, tedy IT web ze skupiny iHned.cz, informuje nyní dokonce i o CDMA verzi nového Trea 755p s Palm OS, uvedení GSM Trea 680 na podzim minulého roku přitom pokud vím nezaznamenal.
Bohužel je na článku vidět, že je převzatý a zdrojový článek obsahuje nepřesnosti, na které se v rychlosti pokusím upozornit.
Především už od dob uvedení Trea 650 integrovaný email klient VersaMail podporuje ActiveSync synchronizaci s MS Exchange Serverem a to dokonce OTA tedy Over The Air. Synchronizace byla od doby uvedení Trea 650 navíc vylepšena až na plnohodnotnou synchronizaci (včetně PIM aplikací), která je dosažitelná upgradem (placeným) na verzi VersaMailu 3.5 a týká se nejen treií, ale třeba i mého Palm TX.
Už od počátku roku 2007 je k dispozici i update s podporou právě MS Direct Push, která s MS Exchange Serverem v příslušné verzi umožňuje použít technologii PUSH pro doručování emailu do Trea. V poslední době vzývaná technologie PUSH umožňuje, aby emaily "chodily" jako SMS zprávy tehdy, když přijdou a ne až když si je stáhnu (nebo se automaticky stáhnou v nastaveném časovém intervalu).
To vše tu tedy, ač přímo ne integrováno „out of box“, bylo již před Treem 755p.
Pokud jde o Google Maps pro Palm OS, tak ty se objevily už při uvedení Trea 680, pokud mě má paměť neplete, a jsou k dispozic už v GSM Treu 680.
Je dobře, že DigiWeb o Treu píše, obnovený zájem přičítám nedávným spekulacím o odkoupení Palm Inc. některým z velkých mobilních výrobců (Nokia, Motorola), které vystavily Palm Inc. a jeho produkty opět do "světla ramp", a také anoncované podpoře pro MS Direct Push, klíčové technologii MSFT proti rostoucí popularitě BlackBerry.

Aktualizováno 12/5 0:20

10. 5. 2007

Video z NASA: Návrat na Měsíc

NASA připravila pěkné propagační video s tématem návratu na Měsíc. Povedená sci-fi animace, hotové drama.

http://www.youtube.com/v/Q2fhVnTuxv4

Zdroj: NASA, Wired

9. 5. 2007

Palm Treo 755p s Palm OS oficiálně

Před pár dny jsem psal o novém Treu 755p pro americké sítě CMDA a nyní je toto Treo potvrzeno i oficiálně přímo na webu Palm Inc.
Více informací se objevilo i o klientu IM, který je v Treu 755p předinstalován. IM, plným jménem Sprint Mobile Instant Messaging, je univerzálním IM klientem s podporou pro sítě AIM/ICQ, Yahoo Messenger a Windows Messenger. Jsme zvědav na zkušenosti z jeho používání.
Treo 755p přináší podle prvních zpráv i lepší integraci Google Maps do Kontaktů, kam přibylo tlačítko Map, které zobrazí adresu kontaktu přímo v Google Maps.
Toť vše, vlastně jde o Treo 750, ale s Palm OS a pro sítě CDMA.

Zdroj: blog.palm.com

8. 5. 2007

Google Maps pro Palm OS a vyhledávání ulic v Česku

Je to pár dní co jsem psal o zrpovoznění vyhledávání cest, tedy o tzv. routing mezi dvěmi městy nebo obcemi v Česku (na Slovensku) v Google Maps pro Palm OS. Nyní Google zprovoznil i vyhledávání ulic v Česku (Slovensko jsme ještě nezkoušel). Po zadání konkrétní ulice a města Google Maps pro Palm OS ulici vyhledají a zobrazí. Vyhledávání funguje včetně diakirtiky. Google Maps v Praze a dalších větších městech navíc vyhledávají i podle orientačních čísel a jsou schopny naplánovat trasu z jedné adresy na druhou a to včetně respektování (většiny) jednosměrných ulic!
Výhodou Google Maps pro Palm OS je, že sdílí funkčnost se svým webovým "bráškou" a tak pokaždé když je rozšířena funkčnost webových Google Maps, je rozšířena i funkčnost Google Maps pro Palm OS, pokud onu funkci podporují.
Jak už jsem psal dřív, poslední "drobností", která snad Google Maps ještě chybí je přímá spolupráce s GPS, ale možná se brzy dočkáme i té.

Upraveno 23:30

7. 5. 2007

Nové Palm Treo 755p s Palm OS

Americký mobilní CDMA operátor Sprint (USA) se chystá zařadit do nabídky nové Palm OS Treo 755p.
Níže uvedené fotky byly zveřejněny na fóru uživatelů mobilní sítě Sprint (USA) a v tomto konkrétním případě se jedná o neprodejný vzorek určený „do výlohy“. Treo 755p by mělo nahradit v nabídce operátora Sprint rok staré highendové Palm Treo 700p (také Palm OS, CDMA). Design nového Trea 755p vychází z osvědčeného designu poprvé viděného u Trea 750 (WM, GSM 3G) a naposledy u Palm Trea 680 (Palm OS, GSM).
Pro příznivce Palm OS je zajímavá i ikonka IM svědčící na nový IM klient přímo z dílny Palm Inc. o kterém se již před časem spekulovalo. Co vše nová IM aplikace přímo z dílny Palm Inc. "umí" se zatím neví, ale pokud půjde o povedenou aplikaci, můžeme se brzy po oficiálním uvedení Trea 755p na trh těšit na její „únik“ i na další Palm OS „strojky“ ať už oficiálně nebo neoficiálně.

Zdroj: sprintusers.com

6. 5. 2007

IP adresy, subnety a supernety pro Palm OS

Čas od času se potřebuji ponořit hlouběji do IP adres v sítích a užitečný nástroj pro přepočet masek sítí, subnetů a supernetů přijde vhod. Pro Palm OS jsem našel hned několik aplikací a to komerčních i freewarových.

V mém TXku zůstaly prozatím dvě, IPCalc+ od WildPackets a IP-Rechner, obě jsou starší a freeware. Ta první je plnohodnotná aplikace pro net adminy, druhá je jednoduchá "kalkulačka" která z IP adresy a CIDR spočítá adresu Network, Broadcast, Netmask etc. Účelu pro který jsem přepočet potřeboval naposledy stačila IP-Rechner, ale IPCalc+ mám stále na kartě pro strejčka Příhodu.
Našel jsem i komerční aplikace jako např. IP Tracker s rozšířenou funkčností, ale mě osobně stačí dvě zmíněné.

Odkaz na downloady
IPCalc+ od WildPackets je ke stažení na jejich stránkách o IPCalc+.
IP-Rechner je ke stažení na Handango.com (kam odkazuje i download link z www.freeware-palm.net
IP-Rechner na Handango