31. 5. 2007

Nový Palm Foleo představen

Aktualizováno 3.6.2007

Palm Foleo Mobile Companion
- linuxový OS
- 10" LCD displej, rozlišení 1O24x600
- šířka 26,8 cm, hloubka 16,9 cm a tloušťka zavřeného Folea 2,4 cm, oprava váha je cca 1,135 kg
- interní paměť 128 MB (total system storage)
- integrované WiFi a Bluetooth
- instatnt on a off
- web browser Opera (údajně s podporou AJAX)

- 5 hodin výdrž baterií při realné práci se zapnutým WiFi nebo BT
- rychlá navigace applikacemi pomocí kláves, ovládání podobné treu pomocí kurzorových kláves navíc přidáno scrollovací kolečko a také trackpoint
- integrované kancelářské aplikace od DataViz pro práci s Microsoft Office dokumenty, prezentacemi a nechybí také podpora pro PDF dokumenty
- dedikované tlačitko pro přístup do emailové schránky
- propracovaná synchronizace emailu mezi Foleem a smartphony
- podpora smartphonů s OS : Palm OS a Windows Mobile, Symbian a BlackBerry budou do budoucna také podporovány
- externí slot pro SD
- interní slot pro Compact Flash karty s možností přidání až GB uložného prostoru
- standardní USB
- VGA video out
- výstup na sluchátka
- napájecí konektor
- zaváděcí cena 499$ (cena po mail rebate)

Pokud jde o Foleo, tak ve včerejší prezentaci padly také dotaz na způsob zabezpečení Folea, to je možné pomocí hesla, ale Hawkins propagoval způsob, kdy Treo funguje jako klíč k Foleu, tj. pokud je Treo v dosahu Bluetooth Folea je automaticky Foleo "odemčeno" k práci.
Otázky padly také na schopnosti Folea fungovat jako náhrada notebooku, tedy funkčnosti bez smartphonů. Hawkins odpověděl šalamounsky ve smyslu, že především zpočátku Foleo není náhradou notebooků ač se jím postupem času s rosotucím počtem portovaných aplikací klidně může stát.

Co Foleo nemá nebo zatím nebylo zveřejněno :
- nemá dotykový displej
- nemá touchpad
- nevíme přesně jaký Foleo používá procesor a jeho takt (podle linuxové distribuce se jedná o procesor z rodiny Intel XScale PXA 27x)
- neznáme kapacitu RAM
- nevíme jaká linuxová distribuce je použita jako základ
- nevíme jak na tom bude podpora podpora národních znakových sad včetně Unicode (linux jako základ ale dáva velkou naději, že tentokrát bude vše ok)
- nevíme jak to bude se synchronizací PIM apliakcí mezi Foleem a Treem, v prezentaci nebyly PIM aplikace ve Foleu vůbec předvedeny a také nejsou ve Foleu přítomny
- panuje nejistota ohledeně synchronizace mailu, je to možné přímo z Folea přes WiFi(BT) nebo je nutno použít Treo?



S uvedením Folea doznal změn i design webových stránek www.palm.com a na adrese http://www.palm.com/seefoleo je velká webová prezentace Palm Folea.

Palm Foleo je pro Palm Inc. vykročením zcela novým směrem a osobně se mi Foleo docela líbí, konkrétní hodnocení si nechám až budu mít možnost si Foleo prohlédnout naživo. Pro úspěch Folea jsou důležité dvě věci, zájem zákazníků a ochota vývojářů aplikací se Foleem zabývat. To první, zájem zákazníků, je sice díky ceně 499$, linuxu, WiFi etc. představitelné, ale zájem vývojářů těžko předpovídat,záleží na SDK. Foleo se dostává do konkurence jak s UMPC a subnotebooky, tak s linuxovým Internet Tabletem Nokia N8OO. Nokia N800(770) je(byl) u linuxové komunity velmi populární, což by pro linuxové Foleo a Palm mohlo být dobré.

Žádné komentáře: