17. 7. 2007

Povyk okolo iPhone a co na to svět Palm OS

První kolo bláznění okolo Apple iPhone máme pomalu za sebou a bez osobní zkušenosti těžko psát na téma iPhone něco co dává smysl. Nevím jak dobrý iPhone opravdu je, ale recenzí je na webu k dispozici už v tuto chvíli tolik, že snad není šance alespoň jednu z nich při brouzdání internetem nepřečíst. Pokud bych si měl vybrat jednu jedinou, volil bych tu která se objevila na webu Ars Technica a je napsána tak, že zážitek z používání Apple iPhone dokáže docela dobře přiblížit aniž byste měli iPhone v ruce. Hlavním lákadlem pro mě stále zůstává multidotykový displej, který byl ještě donedávna výbavou tak maximálně sci-fi románu.
Fascinující mi ale přijde celý ten humbuk (nebo spíš iHumbuk po vzoru iHype), který Apple iPhone vyvolal a hlavně to, jak málo k jeho vyvolání vlastně stačilo. Steve Jobs prostě ví jak na to. Ani Palm nebyl bez šance a pokud by místo Folea představil Jeff Hawkins kombinaci Palm TX s Treem 750 a novým linuxovým OS mohl se i Palm nyní vyhřívat v zájmu médii a spotřebitelů, bohužel přišlo Foleo ale to už je zase jiný příběh.
Nechci se pouštět do nějaké zbytečné kritiky, naopak budiž tento post takovou předehrou menšímu seriálu, který pracovně nazývám "iPhone s Palm OS". Jsme totiž přesvědčen*, že velkou část toho "revolučního" co přináší iPhone svým uživatelům mohou poskytnout i dnešní Palm OS strojky samy o sobě nebo díky některé z více než 30.000 existujících aplikací pro Palm OS, bez čekání na oficiální uvedení iPhone v CZ (pokud k němu vůbec dojde), utrácení 500 či více dolarů a podepisování předraženého paušálu na dva čí kolik vlastně let.
První díl by se mohl příhodně jmenovat třeba iPhone s Palm OS: Díl 1. iLauncher, protože velké ikony pro spuštění aplikací na hlavní obrazovce je přesně to, co palmisté znají ze svých Palm OS miláčků drahně let. Home screen v Apple iPhone tak pouze přebírá tento osvědčený jednoduchý způsob spouštění aplikací používaný v řadě nejen kapesních zařízení a který používal už třeba Apple Newton.

* vycházím z výše zmíněné recenze na Ars Technica

Editováno 17/07/2007 11:30

Žádné komentáře: