28. 3. 2007

Palm Inc. a dvojí přístup k zákazníkům

Jen pár řádek k WM Treu ač se platformou WM jinak na Palmistovi nezabývám.

Palm Inc. vydá v průběhu roku 2007 BEZPLATNÝ upgrade pro uživatele Trea 750, který povýší operační systém Trea 750 z WM5 na WM6. O tom, co vše WM6 oproti WM5 přináší se dočtete lépe a podrobněji určitě jinde. Podstatné je, že přináší zlepšenou funkcionalitu hned v několika směrech, např. aktivaci vysokorychlostních datových přenosů HSDPA, podporou formátu MS Office OpenXML, zobrazování HTML emailů atd. Znova opakuji to vše pro majitele Trea 750 ZDARMA.

Teď se podívejme, jak se Palm Inc. chová k zákazníkům mající ve svých smartech nebo PDAčkách Palm OS.
Enterprise Security Update (ESU WiFi) pro Palm TX mě stál 6 dollarů a byl to pro třídu byznys PDA životně nutný upgrade a byl PLACENÝ. Palm Inc. zpoplatnil ESU WiFi z odůvodněním výrazné přidané hodnoty k produktu a nutnost promítnutí nákladů na jeho přípravu i na straně zákazníků. No dobrá. Majitelé LifeDrive jsou na tom ale hůř, na ty se Palm Inc.úplně v…, však vy víte co.
Nebo třeba VersaMail, kde je pro aktualizaci na poslední verzi 3.5 opět třeba vytáhnout z kapsy tentokrát 12 dollarů a jak Palm opět tvrdí, za vylepšenou funkcionalitu (plnou spolupráci s MS Exchange Serverem a push email). Čím se Palm Inc. už nechlubí je, že až placený upgrade tj. verze 3.5 opravuje i řadu potíží, které jsou ve verzi 3.1 s protokolem IMAP, certifikáty apod. A Treo 650? To je na tom podobně jak TXko.
Jiný příklad přístupu k zákazníkovi dává kauza souborového manažera Files od Palm Inc., o kterém jsem psal tady a který je určený pro správu souborů na kartě (u LD i na HDD). Umí základní asociaci souborů a rozšiřuje funkčnost řady aplikací nebo lépe řečeno řada aplikací vzužívá Files k plnohodnotné práci se soubory na kartě, Blazerem počínaje a třeba VersaMailem konče. Pokud Files v Palmu nejsou funkčnost těchto aplikací při práci se soubory na kartě je omezena. Myslíte si, že Palm Inc. alespoň zveřejnil Files na svém webu, když už je nedal přímo do Palm TX nebo na CD? Omyl, musíte hledat v zákoutích internetu verzi Files 2.0 pro LD.
Stejné platí pro poslední verzi web browseru Blazer. V TX je Blazer 4.3, který je použitelný velmi dobře pro připojení přes WiFi a obecně přes datově nebo časově neomezené připojení, kdy vám je tak trochu jedno, že se musí už navštívené stránky načítat zas a znovu. Přitom verze Blazer 4.5 v Treech 700p a 680 prošli vylepšením práce s načtenými stránkami, správou paměti a podporou otevírání multimediálních souborů pohodlněji přímo z okna Blazeru. Ani tento update pro TX není, ani oficiálně a dokonce ani neoficiálně.
Jinak WiFi a Palm OS Trea jsou kapitola sama pro sebe. U Treo 750 s WM je možnost použití WiFi karty od Spectecu, ale jeho Palm OS protějšky mají prostě smůlu.

Nejde o dollary, ale o princip. Vlatně buďme ještě rádi, že si některé updaty pro Palm OS strojky můžeme alespoň koupit.
Dvojí metr na zákazníky o něčem svědčí …

Psáno ve stavu lehkého naštvání

Upraveno 20:30

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Files 2.0 pro LD som hľadal dlho, ale márne :o(
viem už, že hľadám asi FileBrowser-PFil.prc a spol, ale nikde nič ...

Anonymní řekl(a)...

Ozvi se na mail co je v profilu u palmisty, snad najdu link odkud jsem to stahnul
P.

Anonymní řekl(a)...

ten link by potesil , ale v profile som tvoj emailik nenasiel ... ja mam jarpa@atlas.sk Vdaka P.

Michael řekl(a)...

Mno, ono je to tak.. WM6 bude pro zařízení některých výrobců zdarma, některých free. Pro WM je ale veliká XDA komunita, takže dříve či později se tam objeví odkaz na ROM s WM6 pro zařízení, kde by se normálně muselo platit. Prostě čím déle WM mám, tím více se divím... Pro WM je obrovská komunita lidí, kteří vytvářejí vlastní ROM, upravují,....... Pro PALM OS nic, nebo skoro nic.
Na PALM OS už moc kladného bohužel nevidím. Zarytí palmisti, kteří jsou prostě jen burany (ta malá část opravdu hardcore) si stěžuje, jak WM padá a je nestabilní. To však bylo u verze 2003 a ještě k tomu u zařízení, kam se 2003 nacpalo dodatečně. S WM jsem zatím neprovedl ani jeden soft reset.
Vidím to tak, že PALM se přeorientuje z PALM OS někam jinam

palmista řekl(a)...

Michale, už i ty Brute? :-D

Tvé nadšení z Windows Mobile (WM) nesdílím. Provázanost mezi WM a dalšími MSFT technologiemi mi dost vadí a pokud je, jako v případě MSFT, dokonce vynucovaná bez ohledu na mé potřeby tak se mi to nelíbí. Kam až to nakonec vede se můžeš přesvědčit třeba zrovna v Jižní Koreji.
Stabilita a použitelnost WM zařízení je různá, dříve byla obecně horší než Palm OS, což si ale neprotiřečí s konsatováním, že u WM dochází i díky rychlejší inovaci k růstu použitelnosti a stability. Samotný fakt existence tak velkého množství custom ROM ale napovídá o stavu WM docela dost …
Mimochodem pokud vím tak požádal MSFT o stažení všech obrazů ROM určených pro WM zařízení z ftp XDA developers. Nemyslím si, že stahování z rapidshare etc. je dostatečnou náhradou.
S vědomím širšího pohledu na věc nevidím zatím žádný důvod proč na paltformu WM přejít a tak pokud bude Palm Inc. i nadále dělat použitelná PDA jako je TX nebo něco podobného s Palm OS (ALP OS) zůstanu na platformě Palm OS kompatibilní jak to jen půjde.

Michael řekl(a)...

Mé "nadšení" z Windows Mobile není na základě nějakých spekulací, ale užívání. Konkrétně smartphone Qtek 8500. Má takt sice 200Mhz, ale je mnohem rychlejší než můj E2.. To ale není hlavní. Hodně skalních palmistů nechce o MS systému ani slyšet a nevyzkouší ho. Já si také myslel jak je PALM OS stabilní, ale vidím pravý opak (a zažívám)
Dle mého, to že se dělají ROM nevypovídá až tak o nestabilitě, případně nekvalitě, jako spíš o větším zájmu. Nejvíce lidí na světě používá bezesporu MS Windows. A MS Windows má "zabudovanou" lepší podporu pro MS zařízení než PALM.. Takže hodně lidí si koupí zařízení s MS systémem, než třeba PALM OS. Nebo radši s linuxem než PALM OS. Protože to je "tak trochu blíž" k PC operačnímu systému...

Jenom teď nerozumím, co myslíš tou Korejskou republikou.. Dost dlouho tam byl silný monopol MS, posledních cca 7 let se tam začíná hodně rozšiřovat linux. Například 99% veškeré státní správy tam jede na *nux. Důvod není že by MS neměli rádi, ale spíš ekonomický (peníze se radši dají na obranu). Nevím ale, jestli jsi myslel toto..

Michael řekl(a)...

Zapoměl jsem podotknout, že je asi otázka názoru, zda množství custom ROM vypovídá o nestabilitě (nebo nekvalitě,..........) a nebo zda o větších možnostech. Co jsem na xda viděl, byly spíš nové ROM s novými aplikacemi, než nějaké velké opravy stability. Asi jako mirova ROM pro Palm OS..

palmista řekl(a)...

ad korea : http://www.kanai.net/weblog/archive/2007/01/26/00h53m55s Docela zajímavé řekl bych ... možná by to stálo za samostatný post na blog :-)

ad Qtek8500 vs TE2
PDA TE2 bych i vzhledem k OS Qteku 8500 (WM for Smartphone) porovnával spíš s PDA jako je Acer n310 nebo lépe s hp hx1950. Palm TX který má stejné takty CPU jako dvě zmíněné PDA s WM for Pocket PC je rychlejší a i při podtaktování na 200 Mhz zůstává TXko pořád rychlé.

ad WM vs. Palm OS
Já sám jsem WM vyzkoušel od simulátorů přes realná PDA (PDA Phony) a díky nechci. Respektuji a jsem rád že vůbec existují lidé, kteří se snaží hledat alternativy.

palmista řekl(a)...

Ještě k článku o Koreji dodávám

The problem is not the SEED cipher itself. It is an IETF standard that is well-documented. That functionality could be added to Firefox with some work.

The problem (which I did not explain in enough detail in my post) is that each Korean citizen is issued a unique ID, sort of like a US Soc. Sec. #, which is tied to a certificate (to prove that "Jane Kim" is "Jane Kim") which is then packaged up in the Active X control. So the unique identifier cert. as well as the encryption cipher are bundled together in in Active X control. The Korean cert. auths. only issue Active X-based solutions.

Michael řekl(a)...

Proč děkuješ a nechceš? Jen mě to zajímá :) Nebudu to rozhodně brát jako flame, spíš naopak. Já jsem se také hodně dlouho bránil PDA s WM a to hlavně díky serverům typu pajda a pdabrno (="vše co je od MS je špatné a co není Linux nebo MAC tak je šmejd. A multitasking je zbytečný").

Článek jsem přečetl, jen si nejsem jist, zda jsem pochopil tu pointu. V případě Korejské republiky je problém v tom, že oni si prostě chtějí vše udělat sami vlastní a co nejméně se spoléhat na ostatní (důsledky nechť hledáme v historii, na které mají Čechoslováci mimochodem také přičinění). Tudíž se hodně často stává, že v Koreji nasadí na internet/PC svůj vlastní standard a "jiní" lidé mají pak problém. Viz třeba to internetové bankovnictví.. Další věcí je to, že spousta "korejského internetu" je cizincům nepřístupná, jelikož u všech registrací je nutné číslo občanského průkazu (a to ID číslo se používá skutečně všude, od telefonních automatů, po koupi telefonu).
Státní správa v Koreji přechází již delší dobu na Linux. Důvodů je spousta, ale hlavně ty peníze. Běžní uživatelé však chtějí vše jednoduše a levně. Tudíž si pořídí PC se sestavou Windows. A nějakou instalací se nezabývají - Windows spadne, zavolají firmě kde to koupili a tam klidně po 7 letech se o ně zdarma postarají (reinstalace). A ať si kdo chce co chce říká - Linux není jednoduchý, chce to trochu investovat a starat se o to. Windows je nejrozšířenější, tudíž je největší množství programů právě na něj.
Ad Naver - V roce 2003 se živě v Koreji diskutovalo o zřízení vlastní sítě, jakési nadstavbě internetu. S tím nápadem přišel Naver, naprosto monstrózní gigantické monstrum. Něco jako ve Francii ta síť, která fungovala v 80.letech (daly se objednávat letenky, lístky,...... nevzpomenu si na jméno)...

palmista řekl(a)...

ad WM vs. Palm je to spíš o pocitu při práci, aplikacích, spolupráci s desktopem a taky trochu o tradici a mám i výhrady pokud jde o GUI a některé další věci jako WiFi apod. Najdu-li trochu času rozepíšu se o tom víc.

ad Francie - MiniTel

ad Korea - jde o problém kdy statní úřád vydává "certifikát" jen pro kombinaci Windows+IE a defakto se tím diktuje občanům co používat za paltformu. (95% lidí by Windows používalo stejně, ale možnost volby pro ty ostatní by měla být zachována)

(pardon, dřív jsem odpovědět nestihl)

Michael řekl(a)...

Možnost volby.. Moc na to nevěřím, kvůli množství lidí co používají Windows. A před cca 10 lety žádná volba v podstatě nebyla. Nevím, nejsem finanční analytik. Ale myslím si, že těm (řekněme) 10% lidí co používají něco jiného než Windows se nevyplatí dělat něco extra. Ale fakt nevím..

Jinak na Windows PDA mi prostě vyhovuje filozofie - vložit>fungovat.. Na palm je to stále přeci jen trochu složitější. Třeba klávesnice nebo WIFI karta..