10. 1. 2007

Apple iPhone : dokonalost sama?

Apple Inc. včera v rámci MacWorld představil dlouho očekávaný iPhone, tedy kombinaci iPodu, mobilu a dokonalého kapesního počítače.
Když jsem díky video prezentaci viděl, co vše a jak nový Apple iPhone umí, byl jsem i nebyl překvapen. V postu o iPhone a vyjádření CEO Palm Inc. Ed Cooligana, viz. Apple iPhone : Ed Cooligan z Palm Inc. se směje, jsem napsal : "Apple, pokud bude chtít, prostě na trh mobilů a smartphonů v klidu napochoduje a krčit v koutě se opravdu nebude. Jen aby nebyl Palm Inc. první, kdo se bude divit až Apple opravdu s iPhonem přijde. Je to totiž právě Palm, kdo má mezi vlastními zákazníky řadu fanoušků značky Apple ..."
Po včerejším představení iPhonu se trochu obávám, že má slova byla potvrzena, i proto že Apple iPhone adresuje řadu mých výhrad proti Treu a to ve velkém stylu.
Apple iPhone hlavní vlastnosti
(aneb co mi chybí u Trea)
- velký displej s možností landscape (automatické přepínání podle polohy iPhone!), rozlišení 320x480px s hustotou 160 dpi
- wifi b a g
- plnohodnotný OS (OS X) + plnohodnotné webové aplikace s podporou Unicode.
- design, užasný tenký, sexy (poslední sexy hračka od Palmu byl IMHO Palm m515 a teď jen díky barvám Treo 680)
- iTunes (tohle není chyba Trea a Palm Inc., navíc jako náhradu je možné použít mOcean 3)
- multidotykový displej spolu s propracovaným (revolučním) způsobem ovládání celého iTelefonu prostřednictvím dotykového displeje.
- 4 nebo 8 GB paměť
Dosud pro mě bylo Treo jasnou jedničkou na trhu smartphonů (komunikátorů), Apple iPhone tuto situaci změnil a odsunul Treo na druhé místo.
Palm OS mám rád pro jeho přímočarost, snadnost používání a jednoduchost, moc dobře ale vím, kde Palm OS "tlačí bota" a představení iPhone to jen více zdůraznilo, bohužel.
Je prostě faktem, že Palm a exPalm Source (dnes Access Systems America) za poseldní dva roky, krom příchodu NVFS, žádným opravdu podstatným způsobem Palm OS nevylepšili, škoda. Doufám, že alespoň dosud tajný Palm "Hawk" bude stát za to ...

Podrobnosti, video záznam a řadu informací v angličtině naleznete zde
Keynote Steve Jobs video
Apple iPhone
Apple iPhone Tech. Spec.

Poznámka k videu : Vše z čeho je Steve Jobs tak nadšen u Google Maps máme díky Google Maps pro Palm OS ve svých palmech už dnes!

Zdroj : apple.com, engadget.com, fotky převzaty z engadget.com a apple.com

Doplněno ve 14:00
U iPhone panuje řada nejasností pokud jde o specifikace tj. kapacita baterie a její vyměnitelnost, rozšiřitelnost pokud jde o paměťové karty (není?), možnost instalovaní aplikací třetích stran (nelze?), office program pro iPhone (není a báječný email je tak hned poloviční), není možný wireless sync s PC/MAC (?), iTunes online přímo z iPhone (prý ne?) apod.
Apple iPhone je vyčítáná také nepřítomnost podpory pro 3G sítě, k tomu se sluší dodat, že 3G verze iPhone je, jak řekl Steve Jobs, na cestě a pro mě osobně je WiFi stejně mnohem podstatnější.
Když nad tím tak přemýšlím možná, že titluek měl být spíš "Apple iPhone : dokonalost sama?" (Nadpis byl upraven a otazník doplněn)

(Aktualizováno v 19:00)

Žádné komentáře: