2. 1. 2007

Font Collector 1.52 : Palm OS fonty kam se podíváš

Předpokládám, že nová verze aplikace Font Collector (FC) neunikn(la)e pozornosti na tradičních Palm OS webech, přesto se o něm zmíním i tady a to proto, že jde o velmi užitečnou aplikaci pro správu a převod písmen mezi jednotlivými formáty různých aplikací.
Nová verze Font Collector 1.52 mírně rozšířila počet formátů Palm OS písmen ze kterých je schopna importu nebo konverze viz. seznam:
- WordToGo Fonts
- FontHack (pre-OS5 format)
- eReader
- FontSmoother
- Fonts4OS5 (konverze Fonts4OS5 fontů jen pokud máte registrovanou verzi Font4OS5)
- FontSubst (konverze FontsSubst fontů dtto jako u Fotn4OS5)
- FontHackV
- Fonty z hlavních .prc souborů aplikací a overlays
- Plucker
- iSilo
- PalmBible+
- VersaMail fonts
- FontBucket
- Sony NX fonty
- Palm OS systémové fonty



Verze 1.52 zlepšuje stabilitu FC na NVFS palmech, bohužel i nadále je scan písmen na těchto palmech docela pomalý. Ke stabilitě aplikace se ještě sluší dodat, že sám „FC varuje“, že během scanu písmen může způsobit i reset (osobně se mi to ale s poslední verzí ještě nestalo).
FC, jak je už uvedeno v seznamu podporovaných formátů, bohužel nepovoluje konverzi z počeštěných Font4OS5 fontů do jiných formátů, tedy ani konverzi populárních českých Fiba fontů, pokud nevlastníte licenci na Font4OS5.
Existuje ale velmi elegantní řešení, které je s novu verzí ještě lepší, tedy pokud vlastníte lokalizaci Locale od Red Grep (nebo PiLoc který má ale počet lokalizovaných fontů menší).
Font Collector totiž umožňuje konverzi velkého množství počeštěných fontů z VersaMailu (Palm SG HiRes Fotns VM) a nově i WordToGo fontů do jiných formátů, třeba pro Plucker, FontSmoother apod. Díky FC tak odpadá nutnost použití desktopových programů jako EasyConvert for FontSmoother and Plucker fonts, který ač uživatelsky přívětivý neumí správně exportovat fonty se středoevropským kódováním nebo fontconv.exe & spol., který pro změnu české fonty exportuje ok, ale vzhledem k nutnosti použití příkazové řádky je pro běžné uživatele zase příliš složitý.

Další možností je autorem FC doporučovaný export písmen prostřednictvím desktop app. iSiloX. Tento postup je popsán přímo v helpu/readme aplikace. Po instalaci a spuštění iSiloX je v menu Tools volba Make Font a pod ní se skrývá intuitivní průvodce exportem TT fontů i s možností určení znakové sady exportovaných fontů a ano, středoevropské nechybí pokud je tedy font podporuje. České fonty jsou pak exportovány do palmu přímo HotSyncem nebo existuje možnost uložení takto vytvořeného souboru s fonty na desktop pro pozdější použití. Tyto fonty ve formátu iSilo je možné v FC libovolně konvertovat do požadovaného formátu a i přes drobnou chybu v zobrazení iSilo fontů v FC jsou české znaky i po konverzi do jiných formátů ok.

Link na download Font Collector 1.52 z PalmHelp (link funguje jen pro registrované uživatele PalmHelp)
Link na download Font Collector 1.52
Link na download iSiloX

Aktualizováno a doplněno 02/01/2007 19:30 a 04/01/2007 23:30
Přímo pro FontSmoother lze vytvořit správně počeštěné fonty i pomocí prográmku Install FontSmoother Font.exe, který je součastí instalačního balíku FontSmoother. Podle dosavadní zkušenosti je možné pro úpěšný export českých fontů do palmu použít jen TrueType fonty s přídomkem CE a nastavením kódování na středoevropské.

Na screenu je font Timesse CE exportovaný Install FontSmoother Font.exe a pomocí Font Collectoru konvertován pro Plucker.

Při psaní původního doplňku jsem vycházel z informací na fóru PDA Softu a otestoval jsem ještě export písma Timesse CE a čeština byla v palmu ok ... s Arial 10 z win je ale situace jiná a čeština ok není.

2 komentáře:

Michael řekl(a)...

FontSmoother je výborný program. Bohužel se mi nepodařilo rozchodit počeštěné fonty. Použil jsem utilitu přiloženou v archívu s FontSmoother, spustil a vybral si fonty (Arial, 10, středoevropský). Ale ani po konverzi a následné instalaci do PDA to diakritiku nezobrazovalo korektně.
Proto bych rád požádal, zda by bylo možné udělat krátký obrázkový seriál JAK NA TO. Stačilo by pouze pár obrázků z přípravy a konverze ve Windows, popis následné instalace do PDA již není potřeba.

V jedné diskuzi na palmhelp dal nexus (snad se nepletu) odkaz na počeštěné fonty pro Fonts4OS5 které mají fungovat i ve FontSmoother. Po jejich instalaci však font smoother nic nenajde. Je tedy asi potřeba Fonts4OS5, který však nepoužívám.

palmista řekl(a)...

Aktualizoval jsem článek, zkus TrueType CE fonty (ne OpenType jako je Arial ve win) nebo export přes iSiloX a Font Collectorem je zkonvertuj pro FontSmoother.
Fonts4OS5 fonty co vím, opravdu nefungují pokud nemáš koupený program Font4OS5.