26. 1. 2007

Palm, Palm OS a Garnet OS

Původně tu byl post a krásný, ale já si řekl ne, název a téma postu jako na MM? Ne! Žádné rychlé falešné zprávy a bombastické titulky! (Původní nadpis byl "Palm OS je mrtev, ať žije Garnet OS!") Tu n(ot)icku o přejmenování Palm OS s bombastickým nadpisem jsem stáhnul a do notýsku bloggera si poznamenal spěchej pomalu.

Zpět k tématu, tj. přejmenování Palm OS.
Do roku 2005 měly dvě společnosti práva k používání značky Palm - PalmOne (dnes Palm, Inc.) a PalmSource (dnes ACCESS Systems America). V roce 2005 došlo k dohodě mezi PalmOne a PalmSource o prodeji výhradních práv na značku Palm právě PalmOne. Dohoda také stanovila čtyřletou lhůtu, do které se PalmSource a všechny jeho produkty používající v názvu Palm musí přejmenovat. Naopak PalmOne se krátce na to přejmenoval zpět na Palm.
Jen pro doplnění uvedu celou přejmenovávací anabázi.
PalmOne a PalmSource vznikly v roce 2003 rozdělením původního Palm, Inc.
Palm, Inc. vznikl v roce 2000 vyčleněním ze společnosti 3Com Corp.
3Com získal "divizi Palm" převzetím USRobotics v roce 1997.
USRobotics koupil Palm Computing, Inc. od zakladatelů (Jeff Hawkins, Donna Dubinsky, a Ed Colligan) v roce 1995 s chystaným produktem Pilot 1000. Palm Computing, Inc. vznikl v roce 1992. Původním produktem Palm Computing Inc. byl pradědeček PDA jménem Zoomer. Zoomer vyrábělo Casio, software dodával právě Palm Computing a prodávalo se pod zančkou Tandy Zoomer PDA (viz obrázek). Mimochodem Zoomer byl propadák a Palm Computing přežil jen díky prodeji softwaru velkým společnostem (HP, Apple).

ACCESS přejmenováním Palm OS 5 Garnet na Garnet OS a platformy Palm Powered na ACCESS Powered naplnil dohodu, kterou mezi sebou uzavřeli tehdejší PalmOne a PalmSource, jen o něco dříve než nezbytně musel. Důvod vidím v chystaném uvedení a pravděpodobném přejmenování ACCESS Linux Platfrom (ALP), linuxového nástupce Garnet OS.
Znamená přejmenování Palm OS na Garnet OS konec Palm OS? Ne! Palm OS není mrtev ani tentokrát a to je i důvod proč jsme původní post stáhnul. Nevím sice co vše a jaké podmínky jsou součástí licenční smlouvy na zdrojový kód Garnet OS, kterou Palm Inc. uzavřel se ACCESS Systems America, ale dovedu si velmi dobře představit, že Palm Inc. použije pojmenovaní Palm OS pro vlastní novou řadu OS založených nebo používajících části zdrojového kódu Garnet OS.

Zdroj: ACCESS, Palm

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nepřesné:
Zoomer vyrábělo Casio, software dodával právě Palm Computing a prodávalo se pod zančkou Tandy Zoomer PDA (viz obrázek).
Skutečnost:
Zoomer vyrábělo Casio jako OEM a prodávalo jej v USA přes TANDY jako Z-PDA (Z jako Zoomer)a mimo USA jako Casio XL-7000. Na HW upraveného PC-XT architektury běhal jako GIU produkt PC Geos od Berkeley SoftWorks, později Geoworks Inc.,jako OS pak upravený DOS 3.3. Palm k tomu dodával Grafitti, pro rozpoznávání písma, ALE pouze JAKO APLIKACI!Musela se dokupovat. Prvním HW produktem Palm-u byl Palm 1000. HomzaD

Anonymní řekl(a)...

Nepřesné? No je to složitější viz citace od Jeffa Hawkinse :
"I wanted to create a handheld computer, a very successful computer product. So we structured it so that Palm would be doing the application software, we partnered with people to do the OS--I selected GeoWorks--we partnered with Tandy to bring it to market, and they brought in Casio to manufacture it, and then we added AOL and Intuit."
http://www.pencomputing.com/palm/Pen33/hawkins2.html

Palm dodával pro Zoomer celou sadu aplikací včetně PIM pod.
Díky z aopravu názvu, ač se mu říkalo Zoomer máš pravdu že se prodával v USA jako Z-PDA a ne Zoomer.

No a když už jsem se vrátil k Zoomeru tak doporučuji stránku
http://www.grot.com/zoomer/

palmista