5. 5. 2010

Fragmentace verzí Android OS

Google zveřejňuje od konce minulého roku na svých stránkách zastoupení jednotlivých verzí Android OS v používaných smartphonech.

Aktuální stav:
37.2% - Android OS 1.5 „Cupcake“
29.4% - Android OS 1.6 „Donut“
0.3% - Android OS 2.0 „Eclair”
32.4% - Android OS 2.1 „Eclair”

Jak je vidět, překvapivě více než 35% uživatelů smartphonů s Androidem stále používá starou verzi 1.5, která nemá řadu nových uživatelských funkcí a knihoven nejsou v ní dostupná nová API.

Verze 2.x Eclair obsahuje oproti 1.5 i 1.6:
- nové grafické rozhraní
- turn-by-turn navigaci
- HTML5 support
- podporu Microsoft Exchange
- Bluetooth 2.1,
a další drobná vylepšení

Překvapení majitele nového smartphonu s Androidem může být docela velké, když zjistí, že letos koupený smartphone, obsahuje starý operačním systém. Aktualizace na nový OS je závislá na výrobci a ne Googlu. (a např. HTC Tattoo se stále prodává s Android OS verze 1.6 a verze 2.1 je zatím jen přislíbena). Starší verze OS nabízí méně funkcí (viz níže) než verze novější a je omezen i výběr aplikací na Android Marketpalce.

Problém není jádro systému, ale vrstva BSP, tj. board support package, která tvoří rozhraní mezi OS a hardwarem. Příprava nové verze firmware s aktuálním OS trvá výrobcům podle Wired.com od 3 do 6 měsíců. Navíc představuje další náklad a proto se výrobci se do vydávání nových firmwarů pro starší telefony přiliš nehrnou.

Google si je popsaného problémů a jeho dopadu na uživatele i developery (kteří musí podporovat více verzí) dobře vědom. Proto stále vydává pro starší verze 1.6 i 1.5 malé aktualizace s doplněním funkcionality z nových verzí OS 2.x a samotné výrobce se snaží přesvědčit k plnohodnotnému upgradu.

Upraveno 13:00

Zdroj: Wikipedia a Wired.com

Žádné komentáře: