4. 9. 2009

Twitter v Palm Centru pomocí IM klienta Chatopus (doplněno)

Pro Palm OS je zatím dostupná jen jedna nativní aplikace pro Twitter a to MoTwit. Aplikace je to ale bohužel jen velmi jednoduchá, jak jsem o ní už před časem napsal. Odesílá totiž pouze status (psát nutno cesky) a ostatní funkcionalitu řeší otevřením webového prohlížeče Blazer a načtením webové stránky Twitteru v něm.

Situace se ale v brzké době možná změní, protože Henk "Metaview" Jonas chystá nový nativní Twitter Client pro Palm OS a aplikace je už nyní ve fázi betatestů.
Doplněno 4.9.2009 v 22:00


Další variantou je použití webu Twitter.com ve webovém prohlížeči Opera Mini a pokud máte Operu Front End je možné takto Twitter používat plnohodnotně (funguje zadávání českých znaků, copy&paste). Drobnou nevýhodou je javovský původ Opery Mini a nutnost ji vždy spouštět a stránku Twitteru znovu načítat.

Poslední variantou pro twittrování na Palm OS, která mě napadá, je využití IM klienta s podporou protokolu XMPP (Jabber, Google Talk), tedy např. Chatopusu pro Palm OS a transportu na Twitter některého z Jabber serverů*.
Jednou z možností je například transport poskytovaný na https://www.tweet.im/, který podporuje libovolný XMPP účet. Pro jeho použití se stačí na stránkách tweet.im zaregistrovat s přihlašovacími údaji do Twitteru a přidat uživatelské jméno účtu Jabberu nebo GTalku, který chcete pro posílání twítů používat.
Při dalším přihlášení do účtu v Chatopusu vám automaticky přijde autorizační požadavek od tweeit.im po jehož schválení se vám váš Twitter účet objeví jako nový kontakt, na který můžete začít posílat své twíty (s diakritikou). Začnou vám od něj chodit twíty (i s diakritikou) od těch, které (ná)sledujete jako běžné IM zprávy včetně označení autora. Na došlé twíty můžete reagovat pomocí příkazu @uživatel zpráva , posílat soukromé zprávy zadáním d uživatel zpráva, začít následovat příkazem f uživatel nebo zrušit následování příkazem u uživatel. Přehled všech použitelných příkazů je pak možné získat odesláním help .

Nevýhody: aplikace Chatopus je placená, nevidíte ikony uživatelů, sdělujte svůj login do Twitteru třetí straně, Chatopus běžící na pozadí „žere“ baterku.

* Jak mě upozornil v diskuzi pod tímto příspěvkem Jiří Škoda, vlastní twitter transport poskytuje také český Jabber server Jabbim.cz a to pod Jabber ID twitter.jabbim.cz.
Doplněno 6.9.2009 v 22:00


Mimochodem založil jsem pro tento blog nový účet na Twitteru s adresou www.twitter.com/palmista, kde by se měly objevovat krátké zprávy, které jsou příliš krátké pro zveřejnění na blogu.

Upraveno 7.9.2009 v 8:00


Zdroj: Chatopus, Smartphonefanatics

2 komentáře:

Jiří Škoda řekl(a)...

Twitter transport má i český server jabber.cz

palmista řekl(a)...

2 Jiří Škoda: Díky za upozornění, doplním do příspěvku.