1. 9. 2009

Opera Mini: bookmarklet pro Delicious.com

Ukládání bookmarků na Delicious.com používám stále častěji především jako úložiště odkazů na zajímavé články u kterých si nejsem jist, že je budu časem znovu schopen dohledat.

V Opeře, v Chrome i Exploreru proto mám na liště užitečný odkaz obsahující kód javascriptu (bookmarklet), který prohlížený článek přidá do mého účtu na delicious.com.

K prohlížení webu často používám i Operu Mini v Palm Centru a možnost snadno přidat libovolnou stránku na Delicious i z něj mi celkem chyběla. Už nechybí, Opera Mini totiž zvládá určitou skupinu příkazů javascriptu dostatečně velkou na to, aby v ní bookmarklety různých webových služeb fungovaly.

Návod jak přidat bookmarklet do Opery Mini jsem našel zde: http://wapreview.com/blog/?p=255

Ti co mají Operu Front End, mohou následující kód poslat do Palmu a přes clipboard zkopírovat do Opery Mini, kde z něj vytvoří bookmark, který zařadí do "Speed Dial", aby přístupný přes klávesovou zkratku.

Kód bookmarkletu:
javascript:location.href='http://del.icio.us/post?v=4;url='+encodeURIComponent(location.href)+';
title='+encodeURIComponent(document.title)


Při čtení článku, který si chci uložit na Delicious, poté stačí použít klávesovou zkratku *9 (bookmarklet mám uložen na deváté pozici) a otevře se stránka Delicious s předvyplněným odkazem na článek.

Ti kdo Operu Front End nepoužívají mohou využít stránku: http://o.yeswap.com/, která obsahuje připravené odkazy s kódy pro většinu obdobných služeb jako Delicious. Odkaz se otevře a stránka se přidá do záložek v Opeře Mini. Následně se upraví adresa bookmarku, ze které se vymaže http://o.yeswap.com/? a funkční bookmarklet je na světě.

Upraveno 3.9.2009

Žádné komentáře: