25. 6. 2007

Dmitry Grinberg na TamsPalm o Palm Foleo

Ani nevím jak mi uniklo povedené interview z 4. června s asi nejznámějším hackerem Palm OS, Dmitrym Grinbergem, o novém Palm Foleo. Rozhovor je v angličtině a stojí za přečtení ... a konec opravdu stojí za to :-D

tamspalm.tamoggemon.com/2007/06/04/foleo-interview-dmitry-grinberg/

5 komentářů:

Michael řekl(a)...

Dmitry mi vadí čím dál tím víc. Konkrétně ta jeho namyšlenost. Jen on o tom něco ví, ostatní ne. Protože on cosi kdysi naprogramoval. Od té doby ví dokonce víc, než samotný výrobce. Ví všechno. Všechno by udělal lépe, jinak=podle svého. Z jeho slova se všichni dokážou po*rat. A ten kdo ne, toho 1src nemilosrdně zchladí (viz diskuze o tom, že dmitry neví o čem mluví na 1src, podložená důkazy a jeho předchozím tvrzením a následný zásah moderátorů na jeho přání).

Anonymní řekl(a)...

Fouňa to je to je fakt, na druhou stranu i Pruss má poděkování Dmitrymu ve svém NVBackupu, takže je vidět že přece jen umí. To že je to nafrněněj týpek ho degraduje jako člověka ale ne jako znalce Palm OS top to bottom. Odkaz jsem sem dal protože mě jeho arogantní drzost pobavila a ať chci nebo nechci musím s ním pokud jde o názor na Palm a jeho rezignaci na PDA souhlasit. No a pokud jde o Foleo ...
Petr

Michael řekl(a)...

Však jistě, můj názor na Foleo je stejnej. Také se tím nijak netajím (jestli se teď nepletu, tak jeden post jsem dal na palmhelp..?). On však v tom rozhovoru neřekl nic nového. Pouze to, co říká spousta lidí včetně mě (ty máš stejný názor, jestli se nepletu). Jenže hlavně na 1src je vidět, že lidi ho vyloženě uctívají jako boha a cokoliv on řekne, to je prostě svaté. Říct někdo jiný jako první to co on řekl v rozhovoru, lidi by ho tam rozcupovali. Dmitryho ale ne.
Fajn, udělal nějaké utilitky. Tomu neberu a je fakt že spousta lidí to používá. Ale jeho přístup k zákazníkům a konkurenci je špatný - whinehack nikomu nedoporučoval používat, protože "prý slyšel o zničení několika displejů. S mým programem to nehrozí, protože jsem ho vytvořil a vím co v něm je za kód". Paradoxně to ale s těma jeho utilitama je naopak - zasahují do systému až moc a dost ho dle mého ohrožují (UDMH třeba). Já se tedy k těm jeho výtvorům stavím skepticky. Ale jedním dechem přiznávám, že používám jeho utilitu na snížení podsvícení displeje na úplné minimum.

A pokud jde o Foleo.. Prostě mě to zklamalo. Dovoluji si tvrdit, že vím odkud přišla ta inspirace pro design ;)..... od HTC. Design Palm Gandolf ani komentovat nebudu, tam jsem měl hned na první fotce za to, že to vyrábí HTC.
Možná to byl tah od výrobců a měl být určen pro ty skalní palmisty, kteří stále ještě doufali. Ale to Foleo prostě přepískli. Za tu cenu si ho koupí fakt leda nějakej hárdkór palmista. Hodně lidí zůstane u klasických PDA, případně si vezme ten novej Acer..
Opravdu mi připadá, že tvůrci těchto strojů prolézají fóra na internetu a tam se dívají, co by uživatelé chtěli. A pak to tam nedaji :D Třeba je zařízení co má WIFI, ale zase má třeba BT 1.1. Nebo to má GPS ale nemá WIFI. A nebo nějakej jinej problém.

Pokud Palm (nebo jak se to furt jmenuje) rezignuje na klasická PDA, stane se pouze dalším z mnoha výrobců PDA. A pro drtivou většinu lidí tak nebude důvod ke koupi (leda že by dali cenu hodně dolů). Pominu-li druh OS, tak výrobců PDA vyjmenuju poměrně dost - Acer, HP, HTC (tam zahrnuju i Qtek, Dopod, Vodafone,........), Toshiba, Benq. Trh je přesycen značkami. Vím že pro mnoho lidí je směrodatný OS, ale pokud Palm rezignuje na PDA, tak se prostě někdo bude muset podívat ke konkurenci ;)
A dost silně pochybuji, že by se lidi začali více zajímat o zařízení konstrukce typu Foleo či Acer.

Anonymní řekl(a)...

Ta poslední věta v rozhovoru s ním je fakt super. Nic to ale nemění na tom, že je to drzý fracek, ale bez jeho Graffiti 1.999 a BrightnessFix.TX si neumím TX představit.

Ještě že teď nemusím řešit, jaký palm si koupím, páč bych si asi u Palmu nevybral.

Anonymní řekl(a)...

Ta poslední věta v rozhovoru s ním je fakt super. Nic to ale nemění na tom, že je to drzý fracek, ale bez jeho Graffiti 1.999 a BrightnessFix.TX si neumím TX představit.

Ještě že teď nemusím řešit, jaký palm si koupím, páč bych si asi u Palmu nevybral.