12. 9. 2006

Palm Treo 750v


   Také Palm měl dnes velký den. Palm Treo 750v se zhmotnilo a objevilo na evropském webu Palm Inc.
Jde o Treo bez antény, určené pro 3G sítě (UMTS) s Windows Mobile. Treo 750v je určeno exkluzivně pro Vodafone (a nebude asi překvapením pokud se díky českému Vodafone dočkáme i v ČR). Specifikace jen ve zkratce - 64MB RAM, 128MB ROM, CPU 300MHz (?Intel), 1,3 MPix kamera a Windows Mobile 5.2.
   Neodpustím si pár jedovatých poznámek. Za prvé nechápu proč se Palm nepoučil a nové Treo představí v den, kdy Apple představuje nové produkty. Pokud si dobře pamatuji, tak loni Palm uváděl na trh Palm TX a Z22 ve stejný, kdy měl Apple velký meeting na kterém předatvil řadu nových produktů. Za druhé, Treo s Windows Mobile? Díky, ale nechci. Můj pohled na věc je takový, že Palm je jen to co má v sobě Palm OS nebo nástupce Palm OS - ALP.

6 komentářů:

Michael řekl(a)...

"že Palm je jen to co má v sobě Palm OS nebo nástupce Palm OS - ALP" - též jsem tohoto názoru. Bohužel, jaká je situace, to víme všichni. Takže je to podle přísloví "tonoucí se stébla chytá".. Zatím je ALP pouze hezká pohádka, ale hmatatelné výsledky nikde. Stejně to bylo s proklamovaným Linuxem pro PALM, kterej se měl plně funkční objevit už v říjnu tohoto roku (z hackndev ale víme, že to se nepodaří).
Takže se pomalu začínám smiřovat s myšlenou PALM+OS od MS.. Ono je totiž mnohem snadnější a levnější nasadit něco co už v provozu je (Windows mobile a jiné MS OS), než dělat/vyvíjet něco nového

palmista řekl(a)...

1. NE ALP je reálné a hmatatelné, navíc za posledních 6 měsíců celá platforma udělala obrovský krok vpřed a v San Franciscu byly k dispozici jak reálné přístroje tak samply s displeji 640x480. Součást
ALP - GHost ("Garnet Virtual Machine") je velmi kompatibilní a podle testů samotných vývojářů je GHost se současnými garnet aplikacemi dokonce exceletně kompatibilní.
Na hackndev bych nespoléhal, PDA a smartphony je něco jiného než PC. ALP je opravdu tím co bude fungovat a jen je potřeba aby Palm Inc. ALP použil.

2. Palm OS od MS nikdy nebude, WM jsou pořád Windows a to se nezmění. A řeči o Palm easy of use on WM jsou jen marketingový trik a z mého pohledu a zkušenosti s WM nejsou pravdivé. Smiřovat se nemusím a ani se mi nechce a není to ani nutné. Když nebude nastupce Palm TX nebo LD s vylepšeným Garnetem nebo ALP tak bude třeba Nokia 770 Internet Tablet apod. K používání WM prostě zatím nenacházím důvod ;-)

3. "Bohužel, jaká je situace, to víme všichni." Ja bych tak negeneralizoval, trochu optimismu to chce :-) Po stovkách miliónů dolarů investic je WM konečně v některých ohledech lepší než Palm OS -> unicode a konečně snad i použitelný preemptivní multitasking - no hurá.
Palm OS je s Unicode na štíru a je to také opravdu jediná vážná výtka kterou vůči Garnetu mám. Web s unicode vyřešila Opera Mini a email s Unicode řeší UniDec. Pokud jde o multitasking tak Palm OS Garnet umí kooperativní multitasking a některé aplikace ho i využívají.

Michael řekl(a)...

Rád bych se zeptal co znamená "kooperativní multitasking".. Vůbec tomu nerozumím.

Nepodpora Unicode je dle mého fakt ta největší nedbalost co může být. Když se to sečte, tak latinku používá menší počet lidí než jiné druhy zápisu (třeba arabština, japonština, korejština,........). A že to prostě nefunguje, to nechápu. Buď byl nějakej problém a nebo truc. Ale nezdá se mi že by to někdo jen tak zapoměl...

palmista řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
palmista řekl(a)...

xm-petr
said...

Kooperativní multitasking znamená že "v popředí běžící" aplikace má "vládu nad systémem" a pokud jiná aplikace "potřebuje" použít prostředky (CPU etc.) tak požádá o uvolnění v popředí běžící aplikaci a ta by jí v určitých předem stnovených momentech měla poskytnout prostředky.
wikipedia co-operative multitasking
cz wikipedia kooperativni mulitasking


Unicode - no unicode, ještě Windows Me vydané v roce 2000 ho také nepodporovali.
Počítače a OS jsou věc vzniklá hlavně v anglosaském světě a ten si vystačí s 8-bit kódováním. Unicode tak oblasti kterým stačí win-1251 tak iso8859-1 nepálí. A navíc UTF-8 je v prvních 128 znacích plně zpětně kompatibilní s iso a win western.
Jinak řečeno jsou defakto jen dvě aplikace kde mi nepřítomnost unicode vadí - web browser (řešitelné - Opera Mini) a email klient, nebo-li nepodpora unicode v OS vadí ale ne zásadně pokud by Blazer a VersaMail měl vlastní podporu pro Unicode, což je v pohodě řešitelné jen kdyby se chtělo.

24/9/06 16:17

pOOrki66 řekl(a)...

Já bych se chtěl zeptat jaký je rozdíl mezi Palm treo 750v a Palm treo 750 (Jako to "V" co to znamená)prosím o odpověď na
poorki66@gmail.com. děkuji.