27. 6. 2010

Hodnoty vyzařování SAR Palm webOS smartphonů

Na Palminfocenter.com vydali před více než týdnem článek s informací o vysoké hodnotě SAR u Palm Pixi pro CDMA operátora Sprint.

SAR je zkratkou Specific absorption rate. Jde o hodnotu absorbce elektromagnetického záření lidskou tkání, které generují mobilní telefony při telefonování (více o SAR je možné si přečíst ve starém článku Jak se měří SAR na Mobilmánii).

Americká norma požaduje hodnoty SAR rovné nebo nižší než 1,6 W/kg pro jeden gram tkáně hlavy a těla, norma EU požaduje hodnoty SAR rovny nebo nižší než 2,0 W/kg pro deset gramů tkáně. Proto výsledky meření podle US normy nejsou přímo provnatelné s EU.

Otázka tedy je, jak jsou na tom GSM verze a speciálně evropské verze smartphonů Palm s webOS. Odpověď je k dohledání na webu Palm.com, kde jsou zveřejněny veškeré hodnoty úrovně absorbce (SAR) pro všechny Palm webOS smartphony. V tabulce uvádím hodnoty SAR pro tzv. "Ear" nebo "Head mode" tj. pro telefon přiložený k uchu při telefonování podle EU norem (10 g tkáně):







Smartphony Palm s webOS pro Evropu
Model smartphonuSAR W/kg (10 g)
900 MHz / 1800 MHz / 2100 Mhz
Palm Pre / Pre Plus
(Model P100UEU/P101UEU)
0,787 / 0,28 / 0,414
Palm Pixi Plus
(Model P121UEU)
0,767 / 0,547 / 0,989



Hodnoty v tabulce jsou zjištěné při testování zařízení pro schválení zkušebnami nebo certifikačními komisemi (u Palmu většinou FCC nebo německé zkušebny TÜV).

Z údajů na webu Palmu je pak patrné, že smartphony Palm Pixi určené pro GSM sítě mají obecně nižší hodnoty SAR než CDMA varianty.

Hodnoty pro Palm smartphony jsou tedy nižší, než jak předepisují normy. Teď ještě porovnání Palm versus konkurenční smartphony. Pro srovnání s Palm Pre Plus a Palm Pixi Plus jsem vybral iPhone 3GS a HTC Hero, ke kterým se mi podařilo dohledat podrobné údaje.









Porovnání hodnot SAR "Ear"
Model smartphonuSAR W/kg (10 g)
1800 MHz / 2100 MHz
Palm Pixi Plus0,547 / 0,989
Palm Pre Plus0,28 / 0,414
Apple iPhone 3GS0,780 / 0,878
HTC Hero (Android OS)1,13 / 1,57



Hodnoty staršího iPhonu 3G jsou výrazně horší než u 3GS (1,38 vs 0,78 W/Kg), ale protože jeho prodej končí/skončil, nezařadil jsem jej do přehledu. Pro aktuálně populární Android HTC Legend se mi nepodařilo najít věrohodné údaje o SAR podle frekvencí, proto uvádím jen o něco starší Hero.

Závěr:
Hodnoty SAR u Palm Pixi Plus i Palm Pre Plus jsou na cca 35% hodnot SAR požadovaných normou EU a jsou i nižší než u konkurenčních smartphonů.

Srovnání mobilů a smartphonů podle SAR má na svých stránkách také Cnet.com včetně FCC kódu pro přesnou identifikaci zařízení.

Mimochodem Palm Centro 685, které aktuálně stále používám má SAR 0,74 W/kg.

Zdroje:
1. Apple iPhone 3GS Manual
2. HTC Hero Android OS
3. Palm.com - Palm Pixi Plus SAR values
4. Palm.com - Palm Pre / Pre Plus SAR values
5. SAR - Wikipedia

20. 6. 2010

Aplikace pro Palm webOS: 3592 k 20.6.2010

V oficiálním App Catalogu pro Palm webOS je 2880 aplikací, které byly 58 691 221x staženy (k 20.6.2010). Za dva týdny přibylo 223 nových aplikací.

V katalogu Homebrew Apps pro Palm webOS je 499 aplikací, které byly 6 265 427x staženy uživateli Palm webOS (k 20.6.2010). Za dva týdny přibylo 6 nových aplikací.

V katalogu BETA aplikací pro Palm webOS je 213 aplikací (k 20.6.2010). Za dva týdny přibylo 19 nových aplikací.

Celkový počet: 3592 aplikací pro Palm webOS k 20.6.2010.

Více na: www.precentral.net/app-gallery/app-catalog/ a http://www.precentral.net/homebrew-apps

Upozornění: Jde o celkové počty aplikací pro webOS, které neodráží jejich dostupnost v konkrétních regionech. Pro uživatele Palm Pre a Pixi v České republice je zatím dostupných méně než tisíc aplikací. Dostupnost se postupně zvyšuje tak, jak vývojáři povolují distribuci svých aplikací i do dalších regionů.

19. 6. 2010

Kdy bude Flash pro Palm webOS?

Mobilní flash pro Palm webOS slíbený v lednu na CES 2010 není stále v dohledu. Palm to dnes přiznal na webOS vývojářské konferenci pořádané AT&T v USA. Dokonce ani stav portování mobilního flashe na webOS není znám, protože se Adobe zatím neráčilo vyjádřit, krom povšechného 2. pololetí 2010, které ale platí pro všechny platformy ... více na webu Electronista.

Na druhou stranu, podle zkušeností s mobilním flashem, které v recenzi vzývaného HTC EVO 4G s Android OS popsal na webu NYT David Pogue, není skoro o co stát. Flash Lite, jak se mobilní verze flashe nazývá, je totiž jen částečně funkční, tj. něco funguje a něco ne (Engadget videa ano, CNN videa ne).

Těžko se divit, že Jobs na iOS mobilní flash radši ani nechce.

9. 6. 2010

Autor notifikací ve webOS se vrátil do Applu

Rich Dellinger, který se podílel na vývoji webOS v pozici designera pro UI a byl autorem ceněných notifikací webOS pracuje od 1.6.2010 opět v Applu, odkud odešel v roce 2006.

Více: http://www.precentral.net/father-webos-notifications-leaves-apple

Jde již o třetí odchod klíčového sw inženýra z Palmu v posledních měsících - Matias Duarte a Michael Abbott odešli v květnu respektive v dubnu.

7. 6. 2010

Apple, malware pro Windows Mobile a svoboda volby

Potřeboval-li někdy Apple dokonalý argument pro obhajobu svého přístupu k aplikacím třetích stran na platformě iPhone OS, tak ho díky aktuálnímu malwaru na Windows Mobile má. Přesto nejsem přesvědčen, že přístup Applu, kdy stanovuje striktní pravidla akceptace aplikací, která navíc nejsou ani přesně popsána, je správný.

Apple bere možnost volby a aplikace cenzuruje, často ne proto že by nedopovídaly technicky, ale protože "neodpovídají" obsahem (např. zamítnutá South Park App a opravte mě prosím, pokud se pletu). Svoboda (volby) vždy s sebou nese rizika, jako v případě malwaru na Windows Mobile*, ale je a musí to být má volba, ne rozhodnutí nějaké korporace, co si do svého telefonu instaluji nebo neinstaluji.

Ano může být volba režimu pro ty, kdo nechtějí riskovat, například mód schválené aplikace - mód volné aplikace, ale to iPhone ani iPad nenabízí. Jailbrake iPhonu jako legitimní variantu neberu, protože je porušením licence a důvodem k neuznání záruky na hardware.

Nakonec mohu i věřit, že Apple u kontroly aplikací pro iPhone OS tak činí s dobrým úmyslem. Je ale možné věřit, že dobré úmysly budou vždy ve hře, včetně dalších platforem, které si z úspěchu Applu vezmou příklad?



Příklady nepublikovaných pravidel App Storu:
http://appreview.tumblr.com/

Příklady odmítnutých aplikací:
http://apprejections.com/

*U Windows Mobile je to navíc chyba návrhu OS jako takového.

6. 6. 2010

Windows Mobile mají problém: malware v aplikacích telefonuje na drahá čísla

Firma Lookout, výrobce zálohovacího a bezpečnostního softwaru pro Windows Mobile, Android a Blackberry tvrdí, že objevila aplikace pro Windows Mobile, které obsahují malware, konkrétně dialery. Jde o části kódu, které telefonují do zemí jako je Somálsko apod. za vysoké prémiové sazby bez vědomí uživatele.
Dialery se objevily podle Lookoutu v aplikacích 3D Anti-Terrorist game, PDA Poker Art a Codec pack for Windows Mobile 1.0. Jde o jinak běžně distribuované aplikace, které ale scummeři upravili přidáním svého kódu a dál je distribuují jako standardní aplikace.
Dialery bývaly "populární" v době, kdy dominantním způsobem připojení počítačů k internetu bylo vytáčené připojení, tarifikované podle volaného čísla a minut. Lookout může být „zainteresován“ takovýto malware nacházet, ale je fakt, že Windows Mobile svým volným přístupem k tvorbě a instalaci aplikací i jejich přístupu k systémovým zdrojům představuje celkem ideální terč. Na rozdíl od Androidu, webOS nebo iPhone OS, které každý po svém danou věc řeší IMO bezpečněji.
Bohužel, stále početnější zástupy smartphopnů a jejich uživatelů představují pro scummery čím dál zajímavější cíl ...

Zdroje: Cnet, Reuters, Lookout

Aplikace pro Palm webOS: 3344 k 6.6.2010

V oficiálním App Catalogu pro Palm webOS je 2657 aplikací, které byly 55 436 104x staženy (k 6.6.2010). Za týden přibylo 103 nových aplikací.

V katalogu Homebrew Apps pro Palm webOS je 493 aplikací, které byly 6 211 209x staženy uživateli Palm webOS (k 6.6.2010). Za týden přibyly 4 nové aplikace.

V katalogu BETA aplikací pro Palm webOS je 194 aplikací (k 6.6.2010). Za týden přibylo 7 nových aplikací.

Celkový počet: 3344 aplikací pro Palm webOS k 30.5.2010.

Více na: www.precentral.net/app-gallery/app-catalog/ a http://www.precentral.net/homebrew-apps

Upozornění: Jde o celkové počty aplikací pro webOS, které neodráží jejich dostupnost v konkrétních regionech. Pro uživatele Palm Pre a Pixi v České republice je zatím dostupných méně než tisíc aplikací. Dostupnost se postupně zvyšuje tak, jak vývojáři povolují distribuci svých aplikací i do dalších regionů.

4. 6. 2010

HP o smartphonech s webOS: chceme růst

Pár hodin po prohlášení, že smartphony nejsou důležité HP obrátilo a vydalo prohlášení, že na trhu smartphonů už vlastně je a s webOS smartphony chce dokonce získat vyšší podíl.

Tak snad to HP vydrží, aby to nakonec nebylo jako v Pyšné princezně: "... odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil."

Přidávám odkaz se zmíněným prohlášením z diskuze od DiMa:
http://www.engadget.com/2010/06/03/hp-says-its-in-the-smartphone-market-after-all/

3. 6. 2010

Hurd: HP nekoupilo Palm kvůli smartphonům (doplněno)

Mark Hurd (CEO HP) na technologické konferenci pro wallstreetské banky deklaroval, že HP nekoupilo Palm kvůli smartphonům, ani nehodlají nijak agresivně na tento trh vstupovat nebo do něj investovat. Budoucnost vidí spíš v tabletech a hlavně v jiných k internetu připojitelných zařízeních.

Hurd podle mě podceňuje význam smartphonů a obecně nedoceňuje vývoj od osobních k mobilním počítačům. Trh osobních počítačů se mění, význam tabletů a smartphonů roste. Tablet bez aplikací, bez spousty aplikací je k ničemu. Bez smartphonů tu ale nebude dostatečný počet uživatelů webOS, developerů pro webOS a tedy ani aplikací pro webOS. Jen tablet to nezachrání. No hodně štěstí s webOS tiskárnami, pochybuji, že v té době bude webOS ještě někoho zajímat ... ale možná, že o to HP přesně jde. Je také otázka, zda tu HP za pár let ještě vůbec bude jako výrobce spotřebitelsky orientovaných zařízení.

Je to prostě neštastné prohlášení, které bude nakonec HP mrzet. Dosud snad celkem pozitvní ohlas převzetí Palmu byl právě hozen do stoupy a už tam zůstane.

Odkaz na zdroj: ZDNet

Doplněno 19:50:
Na webOSroundup je podrobnější informace o pohledu Marka Hurda na webOS včetně odkazu na FT video s rozhovorem z 2.6.2010, ve kterém Hurd mluví i o Palm webOS.

Doplněno 20:50: I po shlédnutí videa můj dojem zůstává stejný tj. nejistota co vlastně HP s Palmem opravdu zamýšlí, některá svá vyjádření jsem ale přece jen trochu změkčil.

Revidováno 24:00

1. 6. 2010

„Achilova pata“ Androidu

Android zažívá obrovský úspěch, Google v rychlém tempu vydává nové verze Android OS a stále další a další výrobci ohlašují nové smartphony a chystané tablety (dokonce už i MSI). Přesto právě tato bohatá nabídka může být nakonec „Achilovou patou“ Androidu.

Proč, to vysvětluje D. Salmons na webu TestFreaks. V článku The Android Achilles Heel odkazuje ke knize Barry Schwartze: The Paradox of Choice – Why More Is Less, ze které cituje ...

„Samostatnost a svoboda volby jsou kriticky důležité pro naše spokojené bytí, možnost výběru je tedy kriticky důležitá pro svobodu a samostatnost. Nicméně, přestože moderní Američané mají větší možnosti výběru než jakákoliv skupina lidí kdykoliv předtím, a proto mají, patrně, i více svobody a samostatnosti, není na nás vidět, že bychom z toho z psychologického hlediska těžili.“
The Paradox of Choice – Why More Is Less, kapitola 5.


... a ukazuje na příkladech, že přílišná nabídka může potencionální zájemce o Android vést k frustraci a zmatku z toho, co vlastně vybrat a poté časem i k nespokojenosti se stávajícím smartphonem v porovnání s nově prodávanými, lepšími modely, které jsou ale díky kontraktům na 24 měsíců většinou nedostupné. Paradoxně právě otevřenost Androidu, široká nabídka HW a možnost customizace pro jednotlivé operátory bude celou věc dále jen zhoršovat.

I mezi vývojáři aplikací může/bude tato bohatost HW i SW Androidu působit problém. Bude pro ně mnohem obtížnější psát své aplikace tak, aby běžely na všech verzích a ve všech zařízeních. Zdánlivě obrovský trh Andorid zařízení bude defakto spíše konglomerátem desítek subplatforem derivovaných z původní distribuce Androidu.

Docela zajímavý názor, řekl bych.

Upraveno 1.6.2010 v 11:30.