6. 6. 2010

Windows Mobile mají problém: malware v aplikacích telefonuje na drahá čísla

Firma Lookout, výrobce zálohovacího a bezpečnostního softwaru pro Windows Mobile, Android a Blackberry tvrdí, že objevila aplikace pro Windows Mobile, které obsahují malware, konkrétně dialery. Jde o části kódu, které telefonují do zemí jako je Somálsko apod. za vysoké prémiové sazby bez vědomí uživatele.
Dialery se objevily podle Lookoutu v aplikacích 3D Anti-Terrorist game, PDA Poker Art a Codec pack for Windows Mobile 1.0. Jde o jinak běžně distribuované aplikace, které ale scummeři upravili přidáním svého kódu a dál je distribuují jako standardní aplikace.
Dialery bývaly "populární" v době, kdy dominantním způsobem připojení počítačů k internetu bylo vytáčené připojení, tarifikované podle volaného čísla a minut. Lookout může být „zainteresován“ takovýto malware nacházet, ale je fakt, že Windows Mobile svým volným přístupem k tvorbě a instalaci aplikací i jejich přístupu k systémovým zdrojům představuje celkem ideální terč. Na rozdíl od Androidu, webOS nebo iPhone OS, které každý po svém danou věc řeší IMO bezpečněji.
Bohužel, stále početnější zástupy smartphopnů a jejich uživatelů představují pro scummery čím dál zajímavější cíl ...

Zdroje: Cnet, Reuters, Lookout

Žádné komentáře: