7. 6. 2010

Apple, malware pro Windows Mobile a svoboda volby

Potřeboval-li někdy Apple dokonalý argument pro obhajobu svého přístupu k aplikacím třetích stran na platformě iPhone OS, tak ho díky aktuálnímu malwaru na Windows Mobile má. Přesto nejsem přesvědčen, že přístup Applu, kdy stanovuje striktní pravidla akceptace aplikací, která navíc nejsou ani přesně popsána, je správný.

Apple bere možnost volby a aplikace cenzuruje, často ne proto že by nedopovídaly technicky, ale protože "neodpovídají" obsahem (např. zamítnutá South Park App a opravte mě prosím, pokud se pletu). Svoboda (volby) vždy s sebou nese rizika, jako v případě malwaru na Windows Mobile*, ale je a musí to být má volba, ne rozhodnutí nějaké korporace, co si do svého telefonu instaluji nebo neinstaluji.

Ano může být volba režimu pro ty, kdo nechtějí riskovat, například mód schválené aplikace - mód volné aplikace, ale to iPhone ani iPad nenabízí. Jailbrake iPhonu jako legitimní variantu neberu, protože je porušením licence a důvodem k neuznání záruky na hardware.

Nakonec mohu i věřit, že Apple u kontroly aplikací pro iPhone OS tak činí s dobrým úmyslem. Je ale možné věřit, že dobré úmysly budou vždy ve hře, včetně dalších platforem, které si z úspěchu Applu vezmou příklad?



Příklady nepublikovaných pravidel App Storu:
http://appreview.tumblr.com/

Příklady odmítnutých aplikací:
http://apprejections.com/

*U Windows Mobile je to navíc chyba návrhu OS jako takového.

Žádné komentáře: