1. 8. 2007

Procesor pro Palm Foleo

Díky fotkám systémových informací z Folea na Palm Infocenter už konečně víme jaký konkrétní procesor pro nový Palm Foleo vybral Palm Inc. Volba padla na procesor Intel XScale 27x Bulverde. Tyto procesory původně vyráběla firma Intel, která ale v minulém roce jejich výrobu prodala firmě Marvell. Intel(Marvell) XScale 27x Bulverde je starší mobilní CPU uvedený na trh už v roce 2004, procesor dosahuje maximálních taktů 624 MHz a je vybaven plnými MMX instrukcemi a také výběrem modernějších SIMD instrukcí pro zpracování multimédii. Jako doplněk k Bulverde Intel vyráběl i grafický koprocesor Intel 2700g o jehož použití ve Foleu se zatím neobjevila ani zmínka.
Procesor z Folea, Intel XScale 27x, je palmistům dobře známý. Tímto procesorem na různých taktech je vybavena většina Palmů z posledních třech let, včetně mého Palm TX. Už zmíněná fotka systémových informací Folea, zveřejněná na PalmInfocenter, odhalila také pracovní frekvenci procesoru (415,33 MHz). To samo osobě bohužel neříká nic o tom, zda Palm už konečně objevil kouzlo technologie Intel SpeedStep, která dokáže měnit frekvenci procesoru na základě aktuální potřeby běžících aplikací nebo zda Palm zvolil opět pevnou frekvenci procesoru jako v případě svých PDA. Mimochodem pokud jde opravdu o pevně danou frekvenci 416 MHz nedivím se už legendární hlášce Jeffa Hawkinse „ … video is jerky … “ z prezentace Folea. Rád bych připomenul, že už minulý rok firma Marvell uvedla na trh nové XScale procesory s kódovým jménem Monahans, s označením XScale 3xx, taktovatelné až do 1.25 GHz a díky tomu i výkonem vyšším než stávající procesory Bulverde, to vše navíc se sníženým odběrem elektrické energie a tedy delší výdrží při použití baterií o stejné kapacitě viz (3).
Palm Foleo je, ač Palmem nazýván Mobile Companion, vlastně „osekaným“ levným subnotebookem s Linuxem (Jak angličané říkají … když něco vypadá jako kachna a kejhá jako kachna, tak to obvykle je kachna). No a když už Foleo považuji za subnotebook, přijde mi docela zajímavé porovnat výkon procesoru XScale s klasickými x86 procesory používanými v noteboocích a i novou generací XScale Monahans.
Mnoho srovnání výkonu se nejen na Internetu najít nedá a tak začnu alespoň grafem porovnávající výkon staré Motoroly 68000 s Intelem XScale PXA 255, PXA 272 (bude použit ve Foleu) a pro komparaci je přidán Intel Pentium 4 s jádrem Northwood s taktem 3,0 GHz. Upozorňuji, že se jedná jen o syntetický benchmark výkonu CPU při výpočtech s celými čísly a údaje jsou převzaty z viz. zdroje. Berte tento graf tedy s rezervou.
Pro určitou představu vlivu nárůstu frekvence procesoru XScale PXA 272 na výkon PDA přidávám tabulku klasického Benchmark 3.1 pro Palm OS



Zdroje:
(1) Forbes, Dennis, The Slowening of Faster Devices,
http://www.yafla.com/dforbes/categories/everything/2007/07/16.html
(2) Benchmarks Albatros
http://albatross-uav.org/index.php/Benchmarks
(3) Wirbel, Loring. Marvell brings former Intel Monahans to market. EETimes.
http://www.eetimes.com/showArticle.jhtml?articleID=196600907

Žádné komentáře: