31. 8. 2007

Palm Foleo a drobnosti z minulých dní

Před pár týdny jsem tu sice silně kritizoval Palm a jeho Mobile Companion Foleo, ale s blížícím se vydáním a rostoucím množstvím dostupných informací o Foleu má nedůvěra přece jen klesá. Na následujících řádcích se dozvíte proč.

Především se potvrdila má logikou vedená domněnka z tehdejšího postu, že Linux ve Foleu bude víceméně stejný jaký bude v nastupující linuxové generaci smartphonů a PDA od Palm Inc.

Mé obavy o použitelnosti Palm Folea poněkud opadly po prohlášení Bena Combeeho z Palm Inc. o grafickém akcelerátoru Intel Marathon 2700G v Palm Foleu, který umožňuje hardwarovou akceleraci kodeků H.263, MPEG-2, MPEG-4 a WMV. Happy end se ale zatím nekoná, Flash videa a obecně Flash plugin budou pro Palm a Foleo tvrdším oříškem než se dosud zdálo. PalmInfoCenter tématu dokonce věnoval celý článek. Názor Palm Inc. na video v Palm Foleu se zatím dá s trochou nadsázky shrnout touto větou:
„Běžná videa díky akcelerátoru půjdou v pohodě, ale Flash video, YouTube a Walta Mossberga nám byl čert dlužen“.
Bena Combeeho a jeho tým v Palm Inc. asi čeká ještě pár dlouhých nocí.

Zajímavé fotky se objevily už začátkem měsíce srpna na LinuxDevices. Nejvíce mě zaujal screenshot na kterém je vidět menu s nainstalovanými aplikacemi ve Foleu. Pozornosti doporučuji především položky Calendar, Contacts, Memos a Tasks. Napadá mě tedy otázka, jde o doinstalovaný softwarový PIM balík ala mDayScape nebo o původní Palm PIM aplikace portované z Garnetu na Linux? Chybějící klávesové zkratky zatím svědčí spíše pro první variantu.

Mimochodem s analytiky halasně prezentovaným zpožděním Folea, způsobeným údajně zásadní chybou v synchronizaci se smartphony Treo to nebude tak horké, jak se zdálo. Za prvé si Palm sám už v květnu 2007 stanovil termín začátku prodeje na léto 2007 a posledním letním dnem je až 22. září, což dává Palmu stále časovou rezervu. Za druhé, na chybu se přišlo až po opravdu intenzivním testování a chyba se objeví jen za určitých nepříliš obvyklých podmínek. Odhaduji, že Palm vydá Foleo do konce léta za každou cenu a radši připraví brzký update.

Upraveno 01/09/2007
Zdroj: palminfocenter.com, linuxdevices.com

Žádné komentáře: