29. 4. 2010

HP koupilo Palm za 1,2 miliardy dolarů (doplněno)

HP a Palm včera pozdě večer oznámily, že HP převezme společnost Palm odkupem akcí za 1,2 mld. $.

HP zaplatí 5,70$ za akcii, převzetí bude dokončeno na konci 3. fiskálního čtvrtletí roku 2010.

Klíčovým zájmem HP je webOS a jeho další rozvoj. HP vidí velkou příležitost v růstu, celý trh smartphonů roste o 20% ročně, navíc trh preferuje integrovaná řešení, která lépe odlsišují výrobky od konkurence, přidávají hodnotě značky (rozumějme: profity Applu a BlackBerry jsou lepší než výrobců smartphonů s OS třetích stran, navíc například HTC je nuceno platit poplatky za své Android telefony Microsoftu kvůli patentům Microsoftu) a web je díky HTML5 a cloud službám platformou budoucnosti.

Palm také vlastní široké portfolio patentu v oblasti mobilního computingu, které se HP budou v plánované expanzi na trhu smartphonů hodit a tabletů.

Palm tedy má integrované řešení s vlastním špičkovým operačním systémem, cenné portfólio patentů, spoustu lidí se zkušeností z mobile computingu a ikonickou značku. HP má peníze, globální dosah a odhodlání být významným hráčem na trhu osobních mobilních počítačů.

Prezentace HP určená pro investory je na slideshare.

HP tvrdí, že zvýší investice do výzkumu a vývoje, kam už nyní Palm investoval 190 miliónů $ ročně. Podpoří také marketing a zaměří se na lepší spolupráci s mobilními operátory.

Převzetí Palmu od HP má i své drobné "synergie". Jon Rubinstein začínal v HP, Tom Bradley je bývalý CEO Palmu, ze kterého odešel do HP a je to právě on, kdo pro HP řídí nákup Palmu z pozice Executive Vice President divize PSG (tj. osobní počítače).

Podrobnosti průběžně doplňuji.

Psáno z Palm Centra

Zpráva: PalmInfocenter.com

Žádné komentáře: