7. 10. 2009

Palm vs. Apple (3. kolo): Sync Palm Pre s iTunes 9 opět funguje

Hra na kočku a myš mezi Applem a Palmem pokračuje. Nová verze minulý týden vydaného Palm webOS 1.2.1 podporuje Media Sync s iTunes 9.0.1.
Palm v Pre realizuje sync s iTunes pomocí maskování identifikace Palm Pre v USB rozhraní jako Apple zařízení. V každém kole jde Palm o úroveň níž. Po vydání Palm Pre se nejprve Pre identifikovalo jako iPod jen v rozhraní pro Mass Storage (více zde). Apple tento způsob zablokoval a Palm na to reagoval ve verzi webOS 1.1 identifikací na úrovni zařízení. To Apple v nové verzi iTunes 9 opět zablokoval.
Mezi tím si na sebe Apple s Palmem stěžovali na „USB Implementers Forum“ (USB-IF). Apple logicky, že Palm podvrhává identifikaci a Palm, že Apple zneužívá identifikaci USB zařízení k blokaci spolupráce s připojeným zřízením, což podle Palmu je proti smyslu interoperability USB zařízení. Palm se svou stížností neuspěl, naopak po něm USB-IF chce vysvětlení jeho chování.

V zatím posledním třetím kole odstartovaném minulý týden, Palm ve webOS 1.2.1 opět sync obnovil (viz release notes).

A tak se opět čeká na to, kdy přijde "odpověď" Applu ...

Poznámka na okraj:
Za prvé, Apple si s iTunes může dělat co se mu zlíbí, vlastní je. Určitá potíž je s obsahem, který uživatelé v iTunes mají a jehož použití Apple blokováním non-Apple hudebních přehrávačů omezuje.
Druhá věc, iTunes získávají dominanci (a v USA ji již mají) na trhu online prodeje hudby v digitálních formátech celosvětově. Více zde.
Třetí věc. Ač se Palm snaží tvářit jako bojovník za práva spotřebitelů (za což mu můžeme fandit), neustále změny ve funkčnosti Palm Pre při Media Syncu s iTunes podle mého názoru prodejům Palm Pre škodí. Konkrétní čísla nemám, ale rád bych viděl časovou osu prodejů Palm Pre spolu s daty zveřejnění update iTunes, které blokují sync s Palm Pre.
Poslední věc. Odhaduji, že se Apple dříve nebo později stejně stane obětí svého úspěchu s iTunes store a zahájení prodeje Palm Pre v EU může být tím dřívějším datem, kdy se tak stane.

Zdroj: PalmInfocenter

Žádné komentáře: