12. 8. 2009

Palm Pre sleduje a reportuje své používání (doplněno)

Palm Pre, jak je uvedeno v tomto článku www.palminfocenter.com/palm-pre-reports-users-daily-actions-and-location/, údajně plně loguje používani všech aplikací v Pre a to včetne doby jejich používání a navíc také zaznamenává pomocí vestavené GPS polohu Pre. To vše pak po "večerech" odesílá na Palmem provozovaný server.
Zatímco automatické zálohováni Pre na server je možné vypnout, tuto nově objevenou "funkcionalitu" zatím vypnout nelze. Informace o "kolekci dat" je sice v podmínkách použití, ale malým písmem na dlouhém licenčním ujednání.

Jsem toho názoru, že by Palm měl vydat update, který vypnutí obdobných funkcí umožní, majitelům Pre se omluvit, že je nedostatečně jasně informoval a doufat, že si proti sobě nepoštve ty, kdo si Pre 1.0 chtějí pořídit. Palm na této kauze může hodně ztratit a měl by proto reagovat okamžitě ...

Aktualizováno: Palm reagoval opravdu rychle, místo omluvy ale vydal vysvětlující prohlášení. Sbírání dat o aplikacích je plně anonymizováno a slouží především pro opravy chyb aplikací a webOS atd. atd. (jak jinak). Odesílání statistických lokalizačních dat souvisí s používáním Google Maps a obě "bonzovací" funkce by mělo být možné vypnout nebo nepovolit už při prvním startu Pre.

Původní zdroj informací o tom, co Palm Pre odesílá na servery Palmu je zde: http://kitenet.net/~joey/blog/entry/Palm_Pre_privacy/

Posláno z Palm Centra
Upraveno na PC 13.8.2009 v 14:00

Žádné komentáře: