10. 8. 2009

Get Things Done s Palm OS (i Palm webOS)

V České republice loni vyšla kniha Mít vše hotovo (Get Things Done, GTD), takříkajíc už kultovní kniha od Davida Allena pro ty, „co mají víc práce, než je zdrávo a chtějí to elegantně zvládnout“. GTD je metoda jak nakládat s úkoly, které se na nás v práci, škole nebo osobním životě doslova valí.

Na GTD se mi líbí, že není potřeba řídit se jí do posledního písmenka, ale je z ní možné vycházet a vlastní způsob práce pomocí GTD ladit. Osobně jsem podle GTD začal nejdříve zpracovávat maily, poté úkoly a kalendář. Především u pracovního mailu mi úplné každodenní vyprazdňování inboxu konečně pomohlo neminout důležité maily a přitom mít prázdný inbox každý den, když s prací končím.
Stejné platí s kalendářem - nyní mi slouží opravdu jen pro věci navázané na přesný čas (škola, pracovní schůzka), ty mám v kalendáři a úkoly ho zbytečně nezaplevelují.

GTD si postupem času „zpracovávám“ dál a když jsem už před vyjitím českého překladu GTD zadal do Googlu „palm os get things done“, vyskočilo na mě několik užitečných odkazů, které jsem dodnes nestačil na blogu zveřejnit a tak činím dnes.

Klíčovým odkazem pro mě byl tento:
http://tools-for-thought.com/2008/02/01/how-to-set-up-gtd-on-a-palm/
Popisuje použití Palm OS vestavených PIM aplikací pro GTD. Je zatím jen angličtině, ale velmi popisný a s příklady. Navíc se může/bude hodit i po přechodu na Palm webOS.

Webové stránky k českému vydání knihy Mít vše hotovo:
http://www.mitvsehotovo.cz
http://www.mitvsehotovo.cz/terminy/stitky-clanku/mobilni-gtd/palm-os

Blog Petra Máry, který se GTD a obdobným metodám dost věnuje:
http://www.petrmara.com/blogger/

Aplikace pro podporu GTD:
LifeBalance (placené)
http://www.llamagraphics.com/LB/index.php

Bonsai (placené)
http://www.natara.com/Bonsai/

Handy Shopper (zdarma)
http://www.palmhelp.cz/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1976

Žádné komentáře: