12. 6. 2009

První aplikace pro Palm webOS vydány

Když startoval Apple iPhone, nebylo možné si do něj stáhnout žádné aplikace, zatím co konkurenční platformy (Symbian, Windows Mobile nebo Palm OS) jich měly v té době tisíce respektive desetitisíce. Přesto to tehdejšímu iPhonu na hodnocení od recenzentů neubralo a díky unikátnosti iPhonu se nebylo co divit. Utekly dva roky a App Store pro iPhone má už 50.000 aplikací a přes 1 milardu stažených aplikací. Jsou to obě velká, přímo famózní čísla! Stahování aplikací majitele iPhonů prostě baví :) a nedivím se. Totéž platí o vývojářích.

"Střih"

Pokud čtete aktuální recenze Palm Pre od Apple iPhone pozitivních autorů, dozvíte se, jak moc velké, skoro smrtelné, mínus pro Palm Pre je absence desetitisíců aplikací, které má iPhone.

Recenzenti (včetně Walta Mossberga z WSJ) bohužel ale nějak pomíjejí, že za prvé je do Palm Pre možné stáhnout aplikaci Classic od Motion Apps, která umožňuje už nyní běh několika stovek (tisíců?) aplikací napsaných pro starý klasický Palm OS 5 (a je tak velkou chybou, že tato aplikace není v Palm Pre předinstalovaná, když by jistě pomohla překlenout čas, který budou potřebovat vývojáři pro napsání webOS nativních aplikací).
Za druhé, Palm Pre je i bez aplikací třetích stran vybaven poměrně dobře a novým majitelům jistě nějaký čas vystačí "hraní" si s předinstalovanými aplikacemi.
A za třetí, je více než pravděpodobné, že nejpozději do roka bude pro Palm Pre webOS nativních aplikací dost. Důvod? Vývojářský kit pro webOS je postaven na přístupnějších (webových) technologiích než SDK pro iPhone (jde o čistě subjektivní názor, vývojem aplikací pro iPhone se nezabývám) a dále, na trhu iPhone aplikací začíná být těsno a Palm webOS je nová, zatím neobsazená platforma, která jistě dává příležitost prosadit se snadněji než v případě iPhone App Storu.

Ostatně první várka webOS aplikací je již na světě a tady je jejich rychlý přehled (za případné nepřesnosti se omlouvám):
- WHERE (vyhledá restaurace, benzínky, kina, lidi a mapy)
- Todays Show etc. (sportovní zprávy)
- LinkedIn
- AP News (zprávy)
- AccuWeather (předpověď počasí)
- LikeMe (LikeMe aplikace kombinující polohu s doporučením ostatních uživatelů na lokální "místa")
- FlightView (letové informace)
- The Missing Sync for Palm Pre (synchronizuje kontakty, kalendář, hudbu, zvonění, fotky atd. mezi Palm Pre a Apple Mac)
- PocketMirror Std. (synchronizace s Microsoft Outlookem bez Exchange serveru)
- Mobile Citysearch (něco jako WHERE, ale s podrobnější databází a návazností na aktuální polohu zjištěnou pomocí GPS)
- Express Stock (akcie, burzy a zprávy z trhu)
- Pandora (internetové "on-demand" rádio)
- Fandango (filmové "trajlery", objednávání lístků, programy, synergie s kalendářem)
- Beeweeb (pro developery)
- Agile Commerce (pro developery)
- Shortcovers (eReader a obchod s 50.000 eknihami)
- CONNECT 4 (hra)
- Intuit GoPayment (mobilní platby kartou)
- Speed Brain (trénování soustředění a paměti)

Přehled aplikací je i tady: www.palm.com/us/products/phones/pre/pre-mobile-applications.html

Upraveno 12.6.2009

1 komentář:

Jiří Škoda řekl(a)...

Mě nejvíc překvapilo, že to nejsou nějaké jednoduché blbůstky, ale poměrně komplexní aplikace. Jasně že je vyvíjejí už dýl, ale zřejmě to vážně bude jednodušší než v případě jiných platforem.