7. 1. 2009

Palm na CES 2009: všechno nebo nic

Palm Inc. čeká zítra na CES 2009 snad nejdůležitější okamžik v historii. Jeho osud totiž nebyl nikdy tak nesamozřejmý, jako v posledním roce.

Klasický Palm OS Garnet, který nám "palmistům" dobře sloužil dlouhých 6 let, si i přes svou neskutečnou životaschopnost, o které se díky Palm Centru dnes a denně přesvědčuji, zaslouží odchod na odpočinek. On tam měl být totiž už pěknou řádku let.

Složitá situace odchodu zakladatelů Palmu, vznik Handspringu, dělení původního Palm Computing na Palm Source a Pa1mOne, slučování Pa1mOne s Handspringem, úžasný úspěch Trea, licitování o Palm Source a jeho odprodej do rukou japonského Accessu a to vše provázené v posledních letech nezadržitelným poklesem tržního podílu, vypadá spíš jak divadelní drama než jako osud kdysi tak dominantní a úspěšné firmy. Bude-li to nakonec tragédie nebo spíše veselohra s dobrým koncem, se ukáže již zítra.

Cimrmanovský úkrok stranou - vstup na trh Windows Mobile smartphonů, Palmu sice pomohl, ale na tomto trhu je jedním z mnoha. Pouze vlastní systém mu může vrátit jistou exkluzivitu a jedinečnost. Ale vlastní systém má i svá rizika. Dnešní trh mobilních operačních systémů vypadá jinak než před 5 lety, je na něm doslova nával (OS X, Android, Symbian, Windows Mobile, Alp OS, Tablet OS (maemo)). Krom nového systému a nových smartphonů (v PDA nedoufejme) potřebuje Palm pro úspěch také vývojáře aplikací. Přetáhnout je zpět od OS X, Androidu nebo Windows Mobile nemusí být snadné.

Přesto stále věřím, že se Palmu zítra 8. ledna 2009 v 11.00 dopoledne pacifického času, tedy ve 20:00 času středoevropského podaří vrátit na výsluní mobilních technologií.

A teď tipy, co můžeme očekávat:
1. Nový linuxový OS zatím přezdívaný "Nova OS". Veškerá ta Palm new-ness doufám znamená, že se můžeme těšit na rychlý a intuitivní systém podobný Palm OS. Zároveň ale půjde o systém moderní, robustní a globální. (pravděpodobnost 100%)

2. První smartphone s novým systémem. Bylo by to krásné, s novým systém by Palm představil i nový smartphone. To by bylo ale pro Palm návrat v příliš velkém stylu a tak dobře na tom Palm asi nebude. (pravděpodobnost 50%)

3. Bono bude na show. Bono Vox z U2 skrz Elevation Partners spoluvlastní Palm a v nedávné době do něj znovu investovali. Svou přítomností by mohl ještě více posílit důležitost zítřejší prezentace a vzbudit zájem médií o Palm. (pravděpodobnost 33%)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

3:-) Předpokládám, že napíšeš reportáž... Abych si měl v pátek co přečíst ;-)

palmista řekl(a)...

Budu se snažit, taková událost ... u toho Palmista nemůže chybět :-D Škoda jen, že nejsem v Las Vegas osobně, takhle to bude jen zprostředkované :-(

Anonymní řekl(a)...

dík za článok ... zajtra sem kliknem urcite :o)