15. 1. 2009

Gmail, VersaMail v Palm Centru a protokol POP

VersaMail v Palm Centru podporuje stahování pošty z Gmailu přes protokol POP i IMAP. Google i Palm doporučují používat protokol IMAP, výběr ale závisí na každém z nás. Výhodou IMAPu je uložení veškeré pošty na serveru a možnost synchronizace všech složek a mailů mezi klientem a serverem. POP se složkami pracovat neumí. Poštu, pokud není nastaveno jinak, ukládá po stažení jen do konkrétního počítače. Obecně platí, že IMAP je lepším protokolem pro práci s poštou než POP (v případě Gmailu a Palm Centra to ale tak úplně neplatí, jediný rozdíl je právě práce se složkami).
Důvodem proč v Centru POP pro Gmail používat může být třeba schopnost VersaMailu pracovat s účty, které používají protokol POP, plně na pozadí, tj. při stahování pošty je možné emaily psát i číst. U IMAPu to možné není, musí se čekat na dokončení synchronizace složek (s výjimkou automatického stahování pošty v časových intervalech).
POP VersaMail při tvorbě nového účtu (Menu>Accounts>Accounts Setup>New) po zadání adresy @gmail.com automaticky vyplní nastavení pro IMAP přístup (obr. 1.). Pokud ale IMAP použít nechcete je nutné nastavení změnit ještě před prvním stažením pošty.
Po vytvoření účtu se nabídka VersaMailu na okamžité stažení emailů tedy odmítne (obr. 2.). V Accounts Setup se opět vybere právě vytvořený účet, u něj je nyní možné změnit jméno jeho ze základního Gmail na lépe odpovídající. Na další obrazovce se ve volbě Mail Type vybere POP a upraví se nastavení serveru na POP (obr. 3.).
Poté je přes tlačítko Advanced možné se dostat k podrobnému nastavení pro stahování emailů (obr. 4.). Port by měl být nastaven na hodnotu 995.
Posledním nastavením je odesílání pošty. Port SMTP je možné nastavit na 465 nebo 587. V ověření musí být emailová adresa zadána kompletní, včetně zavináče a adresy (obr. 5.).
Podrobná nastavení chování VersaMailu při práci s poštou jsou pak v Menu>Options>Preferences. Zde je možné nastavit AutoSync, filtraci pošty, podpis, období za které se bude pošta stahovat apod.
Gmail Ještě zbývá správně nastavit emailovou Gmail schránku na webu. V té je potřeba mít povolený POP přístup. Mně na poprvé přístup přes POP nefungoval, pošta se do Centra nestahovala. Musel jsem přístup POP na webu vypnout, uložit, odhlásit se a znovu POP povolit. Teprve poté mi začalo stahování pošty z Gmailu přes POP fungovat. Pozor také na nastavení, jak staré maily se do VersaMailu budou stahovat. Pro pořádek v poště mám Gmail nastaven tak, aby se mail poté, co se stáhne do Palmu, přesunul z Inboxu do All mail.



Upraveno 21:15 a 21:40

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
neviem, ja na TXku pouzivam radsej snapper i ked je drahsi, Urcite ma viac moznosti nastavenia a funguje spolahlivo uz da sa povedat par rokov.