2. 6. 2011

Báječných deset let s Palmem

Když jsem v červnu 2006 začal psát tento weblog, zdálo se mi, že Palm OS není doceněn, není o něm dostatečně psáno na českém internetu a když je o něm psáno, tak jako o systému z minulého století ...

Já přitom měl pocit, a to po určitých zkušenostech s Pocket PC, že Palm OS je i přes nedokonalosti prima. Byl neskutečně rychlý, žádné lagy, byl přímočarý, snadno použitelný, bylo pro něj více než 20 000 aplikací. Kalendář, kontakty, poznámky a úkoly dodnes považuji za etalon PIM aplikací. Při používání Palm OS člověk prostě nemusel „pátrat“ a nakonec vše šlo na Palmu nějak zařídit … i multitasking a to nešťastné kódování Unicode.

Nezapomenu také, jak palmistům tehdy různí chytrolíni vyprávěli kolem dokola, že jedině preemptivní multitasking je to pravé pro mobilní zařízení a bez něj je to k ničemu, k ničemu, k ničemu ... než přišel Apple s prvními iPhony a k ničemu najednou byly Windows Mobile. Navíc bych řekl, že iOS se inspiroval Palm OS víc než se zdá: jednoduchost použití, sync s desktop, ukládání stavu aplikací, launcher atd. A nebo se ještě dřív inspiroval Palm původním Apple Newtonem? To nejzábavnější nakonec, nejmodernější Windows Mobile 7 aka Windows Phone stále neumí tehdy tak vzývaný multitasking a čeká se s ním na slíbenou aktualizaci Mango.

Jo, bylo to báječných deset let s krabičkami se značkou Palm, od mého prvního Palm m105 až po poslední Centro. Nejvděčnější jsem Ziru 72s, tenhle kovový palm se pro mě obětoval a odpočívaje v náprsní kapse mě zachránil před zlomením žebra při pádu na namrzlém schodu. Nejradši jsem měl Palm T|X - velikost, displej, baterie, software a nakonec i hardware – vše bylo tak akorát. Používal jsem jej také nejdéle, plné tři roky. Nejužitečnější byl poslední Palm, smartphone Centro. Díky němu jsem zapomněl, k čemu je stylus a mohl jsem také konečně vzdát kombinaci mobil+pda. S Centrem to dávalo smysl.

V lednu 2009 představil Palm nový, dlouho očekávaný operační systém webOS a smartphone Palm Pre. Byl jsem nadšen a přesvědčen, že si Palm Pre nebo nástupce Pre Plus případně Pixi Plus rozhodně koupím. Nekoupil, nedočkal jsem se jejich oficiálního uvedení v Česku a než jsem si stačil koupit Pre v Německu nebo repasované Pre na eshopu PalmHelp.cz, koupilo si HP Palm do svého portfolia. Původně to snad mohlo vypadat jako dobrá zpráva, ale někteří (@Logout) už tušili, kam to s Palmem pod kuratelou HP asi půjde …

I proto přistál na mém stole minulý rok v létě levný droid od Samsungu (Galaxy Spica) s Cupcakem 1.5, který jsem aktualizoval na Eclair 2.1, jako test. A dámy a pánové, byla to jedním slovem bída, tak velká, že se mi o tom ani nechtělo psát. I s horšími specifikacemi bez WiFi a GPS, strčilo Centro Spicu do kapsy. Recenze na Spicu byly zbytečně mírné. A já tak byl stále Palmista (s Centrem v záloze).

Teprve druhý droid, Samsung Galaxy S s Gingerbreadem mě přesvědčil, že je to použitelný smartphone a mám konečně pocit, že droidí kombinace telefonu a pda funguje.

Je zkrátka čas uzavřít éru Palmu na tomto blogu a jaký vybrat jiný den než den, kdy skončila svou samostatnou existenci URL adresa http://www.palm.com a stala se z ní pouhá doména s redirectem na hpwebos.com.

Díky všem, kteří četli a diskutovali.

Palmista

7 komentářů:

Ladislav řekl(a)...

RIP Palm. Velká škoda. Já používal skoro 5 let Treo 650 a nemůžu na něj napsat křivého slova.

Anonymní řekl(a)...

Diky za to, ze jsi drzel Palm pri zivote i v dobe, kdy uz o nem vi jen malokdo. Ja stale verim, ze s hapeckama to nakonec pujde a do ceske distribuce se webOS prece jen prokouse. Drzim pesti

Jakuje řekl(a)...

Zdravím. Moc pěkný článek a se vším napsaným zde souhlasím. Palm OS byl výborný a mě zde ještě na občasné použité TX také leží a nedám na něj dopustit (I když někteří když jej vidí, tak se ptají: "Palm? To ještě existuje?").

Já jsem se ale k vyzkoušení Palm webOS a Palm Pre dostal a ten mě už nepustil. Má svoje mouchy a omezení, stejně jako každý jiný systém, ale to k čemu jej používám, k tomu funguje dobře.

Také jsem nějakou dobu uvažoval o Androidu, ale cena za nějakou slušnou výbavu byla vyšší než bych dal za vyzkoušení. Galaxy S jsem i chvíli držel v ruce, ale dnes bych se nerozhodl pro nic jiného než multitasking tak jak je na Palm Pre.

Petr řekl(a)...

Jsem také dlouholetý uživatel Palma. Teď už čtvrtým rokem bojuji s palm T|X a mé nadšení s tímto přístrojem trochu ochladlo, protože mi Blazer a miniOpera padají na můj vkus moc často. Teď mi ještě začala ujíždět kalibrace digitizéru a má trpělivost se tím blíží ke konci. Poslední dobou pokukuji po konkurenčních mašinkách, ale Win-mobile mi připadá strašně chaotický, nedotažený a padavý; na drahém iPhone nemám nervy na ovládání a psaní prstem, ťukání nehtem to nebere. A hlavně nevím čím nahradit geniálně funkční kalendář, adresář, todo a memo s fulltextovým prohledáváním všeho dohromady a spousty dalších prográmků.
Poslední dobou jsem měl hříšné myšlenky a pokukoval po Androidu, ale když čtu ty nespokojené recenze, tak mám strach do toho jít.

PS: Jak se na palmovi řeší prohlížení a editace souborů s UTF-8?

palmista řekl(a)...

Pánové díky za reakce.

@Jakuje: Přepínání mezi běžícími aplikacemi funguje v androidu podobně jako přepínání naposled použitých aplikací na Palm OS 5, tj. podržením tlačítka Home, poté se zobrazí seznam posledních šesti používaných aplikací. Nepřijde mi to špatné. Přepínání aplikací ve webOS je ale řešeno excelentně, o tom žádná.
Ještě než jsem dostal Galaxy S, pořád jsem s webOS počítal, jen mě trochu mě trápil počet aplikací a silná závislost na regionu při aktivaci ... a taky mě překvapilo vyřazení Classicu a tím i podpory starých Palm OS aplikací z nových webOS smartphonů, tj. webOS 2.0 a výše ... http://motionapps.blogspot.com/2010/10/motionapps-hands-classic-over-to-palm.html

@Logout: Android je tak nějak z nouze ctnost a jeho popularitě se stále docela divím. A když si vezmu, kolik informací o mě Google získává, tím že Android používám ...
Pokud bude čas, napíšu něco o aplikacích pro Android, kterými jsem nahradil staré dobré aplikace z Palmu. Ale i přes desetitisíce aplikací v Marketu to není vždy dost dobře možné. Na druhou stranu je pro Android (stejně jako iOS) spousty prima aplikací, o kterých jsem si v Centru mohl nechat jen zdát.

@Petr: Unicode umí třeba MobiSystems OfficeSuite (http://palm.mobisystems.com), PalmFiction pro čtení ebooků. Na TX jsem svého času používal Operu Mini ve verzi 1.2.xxxx, nepadala, ale také neměla nejnovější vychytávky.

Petr Urban řekl(a)...

Tak ti nevím, já jsem si pořídil Pre a myslím, že tento OS má budoucnost, i pod křídly HP. A myslím, že je stále možné považovat jej za duchovního nástupce klasických Palmů :-) Jinak pěkné ohlédnutí :-)

palmista řekl(a)...

@PetrTwo: Netvrdím, že webOS nemá budoucnost. Jen zatím nic nenasvědčuje tomu, že HP zvládá urychlit jeho vývoj a prosadit se v konkurenci Applu, Googlu a MSNokie.