15. 7. 2009

Apple vrací úder: iTunes 8.2.1 blokují synchronizaci s Palm Pre (upraveno)

Palm Pre bylo možné až dosud přímo synchronizovat s iTunes a mít tak v Palm Pre hudbu bez FairPlay (tj. DRM). Media sync s iTunes byl prováděn pomocí změny identifikace Palm Pre na iPod v USB Mass Storage rozhraní, USB zařízení bylo ale dále identifikováno jako Palm Pre. Toho nyní Apple využil a v iTunes 8.2.1 tuto možnost podle PalmInfoCenter zablokoval. Blokaci potvrzuje tato poznámka v Realease notes k verzi iTunes 8.2.1:

"Tunes 8.2.1 provides a number of important bug fixes and addresses an issue with verification of Apple devices."

Na tahu je tak Palm, který má i nadále řadu možností, jak media sync s iTunes obnovit. Pro majitele (i teprve budoucí) Palm Pre je řešení jasné, iTunes zatím neaktualizovat.

Apple na současný krok má jistě právo, ale ... ale není to moc vstřícný krok vůči koncovým uživatelům. Apple je se svými iTunes a iTunes storem dominantním hráčem v online prodeji hudby v USA a stejně tak je silným hráčem v prodeji hudby obecně. Otázky nyní zní: Je Apple ochoten zpřístupnit Palmu media sync s iTunes za licenční poplatek? Případně, existuje oficiálně dokumentované a použitelné API pro přístup k iTunes, pomocí kterého je možné zařízení třetích stran synchronizovat s iTunes? Odpověď v prvním případě je pravděpodobně ne. V druhém ano, například Mark/Space a jejich Missing Sync pro Mac OS X synchronizaci mezi Palm Pre a iTunes pro Mac OS X umožňuje. Dále iTunes generují XML dokument obsahující knihovnu souborů v iTunes, který je možné využít pro alternativní sync mezi soubory v iTunes a mp3 přehrávačem.

Apple si tímto "malým krokem" může nakonec víc uškodit než prospět. I přes existenci The Missing Sync je nyní k dispozici určitý důkaz(?) svědčící o monopolistických praktikách Apple pokud jde o iTunes. Nemyslím si sice, že je to na žalobu a že by se k žalobě na Apple Palm vůbec odhodlal, ale "nezávislí" majitelé Palm Pre by do žaloby jít mohli, ti nemají moc co ztratit, Apple ano. (tento odstavec je jen spekulací, podrobnou znalost anglosaského práva nemám).

Mimochodem s iTunes jsou kompatibilní bez dodatečného softwaru i některé mp3 přehrávače třetích stran, viz tento seznam: http://support.apple.com/kb/HT2172

Naposledy upraveno: 16.7.2009 v 7:30
Zdroj: Apple

Žádné komentáře: