14. 2. 2008

Samsung SGH-i800: chystá se první smartphone s Access Linux Platform

Access Linux Platform (ALP OS), linuxový nástupce klasického Palm OS z dílny Access System America (ex Palm Source) se podle informací z brighthand.com konečně objeví v létě roku 2008 v prvním reálném smartphonu a to konkrétně ve smartu Samsung SGH-i800. Podrobností o i800 zatím moc není, ví se jen, že ho v Evropě bude nabízet mobilní operátor Orange a to je zatím asi tak vše, co se o Samsungu SGH-i800 dá zjistit.

Doplněno 14-2-2008: informace o Samsungu SGH-i800 s ALP OS vyšla najevo v rámci Mobile World Congress 2008 v Barcelóně. Access zde prezentoval svůj vstup do LiMo Foundation - sdružení mobilních operátorů, výrobců mobilních zařízení a tvůrců software. Cílem LiMo Foundation je vytvoření jednotné platformy mobilního linuxu se zachováním prostoru pro diferenciaci. Více informací o LiMo nejdete v této prezentaci (PDF).
Seznam ohlášených LiMo zařízení včetně Samsungu SGH-i800 je na stránkách LiMo Foundation. V češtině se o LiMo objevila zmínka už na root.cz a abclinuxu.cz.

Zdroj: brighthand.com, limofoundation.org

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Skoda, ze to zase nebude nic pro nas :-( V nasich koncinach se to nejspis neobjevi.

palmista řekl(a)...

Nebyl bych tak skeptický, Orange i Francie je defakto za rohem :-)

Michael řekl(a)...

Francie je za rohem, ale pokud se to tu nebude oficiálně prodávat, tak nebude ani support.
Když si někdo koupí telefon SE který není určen pro nás a chce to reklamovat, řekneme mu že to zde nevezmeme (ani záruka v rámci EU neplatí, páč to prostě pro nás nebylo určeno) a řekneme mu, ať to reklamuje u prodejce).