12. 8. 2006

Království za háček aneb Palm Universal Wireless Keyboard, PiLoc a čeština.

Před pár dny jsem si z shopu PalmHelp objednal a také dva dny po objednávce poštou na dobírku dostal skládací klávesnici Palm Universal Wireless Keyboard (UWK). Tak nejdříve pár fotek z vybalování.



Hardware
   UWK je ve složeném stavu kompaktní s rozměry 13,8 x 9,9 x 1,8 cm, tedy o něco málo větší než Palm TX. UWK je kvalitně zpracovaná, klávesy mají dobrý zdvih (2,5 mm) a rozteč kláves je 18 mm. UWK tak splňuje minimální standard pro plnohodnotné klávesnice. Psaní na UWK je jisté a rychlé.
   Na stránkách www.palm.com je ke stažení aktuální verze ovládače UWK 1.13, který je doporučen pro NVFS strojky. Ovladač ke klávesnici nabízí bohužel jen několik málo možností přizpůsobení klávesnice. V položce Settings se klávesnice zapíná a vypíná, nastavuje se ozvučení stisku kláves, prodleva před opakováním a samotná rychlost opakování psaní znaků při podržení klávesy. V záložce CmdKeys je možné přiřadit kombinaci kláves Cmd+číslo spouštění aplikací. V Power se nastavuje šetření baterie, rychlost detekce klávesnice a uspání IrDA portu. Položka Custom Layout známá z předchozích Palm klávesnic bohužel chybí.
   Klávesnice je napájena dvěmi mikrotužkovými bateriemi (jsou přiloženy značky Duracell). K šachtě pro baterie mám drobnou výtku a tou je odhalené napojení drátů a pájení, které nepůsobí zrovna dobrým dojmem.



Čeština a UWK.
   Používám lokalizaci PiLoc a díky ní mám UWK z větší části počeštěnu. Mezi českým a anglickým rozložením klávesnice se přepíná pomocí kombinace Alt Gr + Y. Horní číselná řada je pak počeštěna a také ú a ů najdete tam, kde mají být. Bohužel počeštění klávesnice od PiLocu pro NVFS PDA s HiRes+ (T5,TX, LD) obsahuje chybu a tak chybí možnost psát písmena s háčkem pomocí jednoduché a stále stejné kombinace Alt Gr + háček(písmeno V) + písmeno. Tato nepříjemnost se týká jen ď, ť a ň a velkých písmen s háčkem. Ď,ď a Ň,ň se nechají napsat přes jinou kombinaci a to Alt Gr + j a pak klávesa i respektive Alt Gr + f + o. Obdobně jde psát i většina dalších písmen s háčky. Je zde i varianta méně pohodlná a to kombinací Cmd+ K otevřít standardní onscreen klávesnici a na dvě až tři tapnutí napsat chybějící písmeno. Pohodlné? Ne, ale použitelné do doby než PiLoc bude opraven (případně si ho snad opravím ;-)) nebo Red Grep připraví podporu pro tuto klávesnici.
   Ještě k chybě PiLocu 3.71 v českém rozložení kláves - projevuje se i tak, že při přepnutí do české klávesnice je horní řada čísel posunuta – tj. při použití Shift+2 se napíše 1 a ne 2, Shift + 3 = 2 atd.

Aktualizace 28/10 a 23/11 : Podle zkušenosti je možné s klávesnicí Palm UWK psát plně česky včetně všech háčků a čárek. Tungsten E2 při použití loklalizace PiLoc výše uvedenou chybou netrpí a umožňuje psát háčky přes kombinaci AltGr+V+písmeno při použití kódování Win-1250.
Pro Palmy s HiRes+ displejem, tedy Tungsten T5, Palm TX a LifeDrive je možné použít soubor czech.prc z lokalizace Tungstenu T3 a české rozložení klávesnice je bezchybné (kódování Win-1250) a háčky je možné psát kombinací AltGr+V+písmeno. Díky za typ Dominikovi a upozornění od Michaela





Závěr
   S klávesnicí jsem zatím po několika denním používání spokojen i díky tomu, že jsem na ne zrovna dokonalé počeštění byl dopředu připraven. Jak obstojí v „běžném provozu“ uvidím tak do půl roku a neopomenu se o tom tady zmínit. Mimochodem tento post je prvním postem, který byl komplet naspán pomocí UWK.

A jen perlička na závěr, zatímco celá klávesnice včetně obalu se tváří jako PalmOne, přibalené CD s ovládači (1.08) je už se značkou Palm, jak je vidět na jedné z fotek.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, s háčky jen se soft. klávesnicí

Anonymní řekl(a)...

Objevil jsem jednoduché řešení, jak mít i na LifeDrive (tedy předpokládám, že to paltí i o T5 a TX) správný český layout - úplně stejný jako na T3: Stačí nainstalovat kombinaci Piloc.prc ve verzi pro LifeDrive a Czech.prc z verze pro T3. Všechno dosud bezvadně funguje.

Anonymní řekl(a)...

Nevím jestli toto admin uvidí.. Ale na http://palmare.idnes.cz/PalmOS/PalmOS_Hardware/palmone_universal_keyboard_rec.html jsem našel článek, jak psát háčky bez změny Piloc.. Prostě ALT GR+V+písmeno. Na E2 funguje bezchybně, včetně velkých písmen!!!!

palmista řekl(a)...

To michael : uvidí ;-)
V dosavadní verzi PiLocu pro TX i LD to dříve standardní kombinací AltGr+V+písmeno právě nejde. Když se ale do TX nahraje czech.prc z lokalizace pro T3, tak jde psát háčky popsaným AltGr+V+písmeno způsobem.
Je možné že verze pro E2 je opravená, nebo spíš chybou ještě netrpí. Testnu ji na TX.
Jinak jsem o řešení s AltGr+V psal tady odkaz

Anonymní řekl(a)...

Prepnutie UWK.
Nefunguju mi ziadne z uvedenych klavesovych skratiek. Mam UWK a Piloc a driver vo verzii 1.13
Je potrebne Piloc zapnut/nastavit aby podporoval aj UWK ??

palmista řekl(a)...

Ano v Pilocu je nutné mít nastaveno u Ext. Keyboard>Support.

Anonymní řekl(a)...

Díky moc kluci za nápady.Na palmhelpu mi nikdo nedovedl říct, jak na velká písmena na TX.... Ta kombinace s T3 czech.prc je fakt dokonalá . Díky moc.

Unknown řekl(a)...

Mám T5, nahrál jsem si czech.prc z T3 a funguje to. Mám ale ještě několik problémů:

1. Po přepnutí na českou klávesnici se z Y stane Z a už mi nefunguje kombinace AltGr+Y pro přepnutí zpátky (ani s Y, ani s Z)

2. Stejně bych radši místo qwertz měl qwerty. Jde to?

3. Kombinace AltGr+v sice funguje, ale jen s CP1250, s ISO-8859-2 ne. Dají se psát háčky i s jinou češtinou než Windows?

palmista řekl(a)...

2 Pavel:
ad 1. ano s czech.prc z T3 nelze přepínat klávesnici mezi CZ a ENG pomocí AltGr+Y

ad 2. jedině manuální editací czech.prc pokud vím

ad 3. bohužel asi ne. Lépe řečeno, zatím jsem nepřišel na to, jak kombinaci AltGr+v pod kódováním iso nahradit