7. 6. 2011

O iOS5

Netřeba odkazů, dvě citace postačí.

"HP definitivne zaspalo. iOS5 okopiroval vetsinu featur, ktere mel webOS navic a HP stale jeste nevydalo poradny telefon." Logout128
(K twítu od Logouta není co dodat, shrnuje dnešní Apple WWDC 2011 Keynote bohužel až příliš přesně ... )

"Kdo chvíli stál, již stojí opodál ..."
(Ano milé HP a webOS, nechci být Neruda, ale myslím na vás.)


Editováno 9.6.2011

2. 6. 2011

Báječných deset let s Palmem

Když jsem v červnu 2006 začal psát tento weblog, zdálo se mi, že Palm OS není doceněn, není o něm dostatečně psáno na českém internetu a když je o něm psáno, tak jako o systému z minulého století ...

Já přitom měl pocit, a to po určitých zkušenostech s Pocket PC, že Palm OS je i přes nedokonalosti prima. Byl neskutečně rychlý, žádné lagy, byl přímočarý, snadno použitelný, bylo pro něj více než 20 000 aplikací. Kalendář, kontakty, poznámky a úkoly dodnes považuji za etalon PIM aplikací. Při používání Palm OS člověk prostě nemusel „pátrat“ a nakonec vše šlo na Palmu nějak zařídit … i multitasking a to nešťastné kódování Unicode.

Nezapomenu také, jak palmistům tehdy různí chytrolíni vyprávěli kolem dokola, že jedině preemptivní multitasking je to pravé pro mobilní zařízení a bez něj je to k ničemu, k ničemu, k ničemu ... než přišel Apple s prvními iPhony a k ničemu najednou byly Windows Mobile. Navíc bych řekl, že iOS se inspiroval Palm OS víc než se zdá: jednoduchost použití, sync s desktop, ukládání stavu aplikací, launcher atd. A nebo se ještě dřív inspiroval Palm původním Apple Newtonem? To nejzábavnější nakonec, nejmodernější Windows Mobile 7 aka Windows Phone stále neumí tehdy tak vzývaný multitasking a čeká se s ním na slíbenou aktualizaci Mango.

Jo, bylo to báječných deset let s krabičkami se značkou Palm, od mého prvního Palm m105 až po poslední Centro. Nejvděčnější jsem Ziru 72s, tenhle kovový palm se pro mě obětoval a odpočívaje v náprsní kapse mě zachránil před zlomením žebra při pádu na namrzlém schodu. Nejradši jsem měl Palm T|X - velikost, displej, baterie, software a nakonec i hardware – vše bylo tak akorát. Používal jsem jej také nejdéle, plné tři roky. Nejužitečnější byl poslední Palm, smartphone Centro. Díky němu jsem zapomněl, k čemu je stylus a mohl jsem také konečně vzdát kombinaci mobil+pda. S Centrem to dávalo smysl.

V lednu 2009 představil Palm nový, dlouho očekávaný operační systém webOS a smartphone Palm Pre. Byl jsem nadšen a přesvědčen, že si Palm Pre nebo nástupce Pre Plus případně Pixi Plus rozhodně koupím. Nekoupil, nedočkal jsem se jejich oficiálního uvedení v Česku a než jsem si stačil koupit Pre v Německu nebo repasované Pre na eshopu PalmHelp.cz, koupilo si HP Palm do svého portfolia. Původně to snad mohlo vypadat jako dobrá zpráva, ale někteří (@Logout) už tušili, kam to s Palmem pod kuratelou HP asi půjde …

I proto přistál na mém stole minulý rok v létě levný droid od Samsungu (Galaxy Spica) s Cupcakem 1.5, který jsem aktualizoval na Eclair 2.1, jako test. A dámy a pánové, byla to jedním slovem bída, tak velká, že se mi o tom ani nechtělo psát. I s horšími specifikacemi bez WiFi a GPS, strčilo Centro Spicu do kapsy. Recenze na Spicu byly zbytečně mírné. A já tak byl stále Palmista (s Centrem v záloze).

Teprve druhý droid, Samsung Galaxy S s Gingerbreadem mě přesvědčil, že je to použitelný smartphone a mám konečně pocit, že droidí kombinace telefonu a pda funguje.

Je zkrátka čas uzavřít éru Palmu na tomto blogu a jaký vybrat jiný den než den, kdy skončila svou samostatnou existenci URL adresa http://www.palm.com a stala se z ní pouhá doména s redirectem na hpwebos.com.

Díky všem, kteří četli a diskutovali.

Palmista