28. 9. 2010

BlackBerry PlayBook: první tablet od RIMu

    Konkurz na Apple iPad killer se pěkně rozjíždí, po Samsungu s jeho Galaxy Tab se i Research in Motion (RIM) pochlubil tabletem s trochu matoucím názvem PlayBook. 
    PlayBook je vybaven dvoujádrovým ARM procesorem Cortex A9 (1GHz a vzhledem k instalovanému Adobe Flash je to spíše nutnost než výhoda), 7" multidotykovým displejem 1024x600 (16:9), 1GB RAM, WiFi a Bluetooth (BT) atd. Ale pozor, pro mě překvapivě žádné 3G bezdráty - takže tam, kde nebude WiFi bude přístup na net možný jedině přes BT spojení s BlackBerry. 
    PlayBook bude využívat linuxový operační systém QNX aka BlackBerry Tablet OS, který je silně inspirován webOS pokud jde o práci s více aplikacemi. Třešničkou na dortu je pak podle RIM synchronizace mezi PlayBookem a Berry (asi po vzoru zapomenutého konceptu Palm Foleo).

    Shrnutí: Hardware vypadá pěkně, linuxový QNX snad také, ale iPad se ho IMHO bát nemusí. Koncepce PlayBooku spíš vypadá jako produkt "me too", tedy pardon v případě RIM "me three", tj. nová móda mezi výrobci všelikého mobilního hardwaru vyrobit si svého "iPad killera" aniž by přemýšleli, zda jejich produkt bude v něčem opravdu jiný/lepší než iPad. A neříkám, že Playbook takový třeba není.

Kdo bude "me four"?

    Podrobně o PlayBooku píše například Engadget (byl i zdrojem tohoto postu).

Doplněno:
    Povedené video s představením BlackBerry PlayBook je už i na youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=eAaez_4m9mQ