24. 8. 2009

Chystané iTunes 9: synchronizace s Palm Pre oficiálně?

Na boygeniusreport.com se objevily screenshoty z bety iTunes 9, které ukazují možnost synchronizace iTunes s MP3 přehrávači třetích stran, tedy včetně Palm Pre. Tato funkčnost zatím není potvrzena, ale vzhledem k tlaku, kterému Apple v Evropě může čelit z důvodu uzavřenosti iTunes, by tato možnost dávala smysl. Zároveň by to byl dobrý políček „výjimečnosti“ Palm Pre.

Nově se v iTunes 9 objeví podpora sociálních sítí a služeb s tím spojených. Jde o Facebook a sdílení playlistů, dále Twitter, Flickr a Last.fm. Poslední zatím uváděnou novinkou v iTunes je podpora disků Blu-ray.

Co vše je v iTunes 9 nového a také jaké nové iPody se objeví bude jasné už 9. září 2009, kdy se koná „Apple event“ v San Francisco v Yerba Buena Center for the Arts.

Zdroj: www.boygeniusreport.com, allthingsd.com

22. 8. 2009

Navigace TomTom pro iPhone: promo video


youtube videolink

Pěkně provedené promo video. Pro majitele iPhonů a iPodů (touch) v USA ztrácí s uvedením TomTom setu samostatná navigace smysl.
Očekávaná cena setu včetně mapových podkladů je pod 200 USD tj. cca 3600 Kč.

Cena aplikace s mapovými podklady bez držáku se liší podle regionů, západní Evropa je za cca 2600 Kč, USA za 1850 Kč. Pro Evropu a především tu východní to už zase tak dobrá nabídka není. Za 3200 Kč se totiž nechá koupit autonavigace TomTom One včetně HW a mapových podkladů 17 zemí Evropy.

Srovnání dostupných navigačních aplikací pro iPhone je na blogu LA Times.

Doplněno: 23.8.2009
Zdroj: engadget.com

20. 8. 2009

Strategie MS pro Windows Mobile: stagnace

Microsoft (MS) údajně plánuje vydat novou verzi Windows Mobile 7 (WM7) až koncem roku 2010. Windows Mobile 7 jsou přitom chápany jako odpověď Redmondu na iPhone. Do té doby hodlají přežívat s překonanými WM verzí 6.X, teprve chystanými WM6.5, které budou jako lowend prodávat i po uvedení WM7. Podobnou strategii přežívání se stárnoucím systémem zvolil svého času Palm s Palm OS 5 Garnet a málem to stálo firmu existenci.

Pro Palm je odklad WM7 výhoda, má tak na rok o něco menší konkurenci a čas na to, aby nový webOS dotáhnul, doladil a nastartoval vývoj aplikací.

Om Malik na svém serveru gigaom.com dokonce už označil Microsoft na trhu mobilních operačních systémů pro smartphony za irelevantní firmu, Android pak za systém, který Windows Mobile z trhu vytlačí.

19. 8. 2009

Palm App Catalog otevřen pro nové aplikace

Palm na blogu pro developery zveřejnil informaci o otevření Palm App Catalogu všem vývojářům aplikací pro webOS v rámci testovacího betaprogramu. Ke schválení je možné zaslat jak aplikace placené, tak i ty neplacené (freeware).

Podmínky schválení přidání aplikace na Palm App Store jsou tyto:
- aplikace musí být užitečná a pro uživatele Pre zajímavá
- aplikace musí mít líbivý design a uživatelské rozhraní musí odpovídat doporučením od Palmu
- aplikace jsou napsány specificky pro webOS
- aplikace musí využívat technologií Pre, jako je třeba akcelerometr, notifikace, multitasking etc.
- aplikace musí mít odpovídající výkon i odezvu

Podrobné informace jsou zde.

Zdroj: Palm Developer Network Blog

12. 8. 2009

Palm Pre sleduje a reportuje své používání (doplněno)

Palm Pre, jak je uvedeno v tomto článku www.palminfocenter.com/palm-pre-reports-users-daily-actions-and-location/, údajně plně loguje používani všech aplikací v Pre a to včetne doby jejich používání a navíc také zaznamenává pomocí vestavené GPS polohu Pre. To vše pak po "večerech" odesílá na Palmem provozovaný server.
Zatímco automatické zálohováni Pre na server je možné vypnout, tuto nově objevenou "funkcionalitu" zatím vypnout nelze. Informace o "kolekci dat" je sice v podmínkách použití, ale malým písmem na dlouhém licenčním ujednání.

Jsem toho názoru, že by Palm měl vydat update, který vypnutí obdobných funkcí umožní, majitelům Pre se omluvit, že je nedostatečně jasně informoval a doufat, že si proti sobě nepoštve ty, kdo si Pre 1.0 chtějí pořídit. Palm na této kauze může hodně ztratit a měl by proto reagovat okamžitě ...

Aktualizováno: Palm reagoval opravdu rychle, místo omluvy ale vydal vysvětlující prohlášení. Sbírání dat o aplikacích je plně anonymizováno a slouží především pro opravy chyb aplikací a webOS atd. atd. (jak jinak). Odesílání statistických lokalizačních dat souvisí s používáním Google Maps a obě "bonzovací" funkce by mělo být možné vypnout nebo nepovolit už při prvním startu Pre.

Původní zdroj informací o tom, co Palm Pre odesílá na servery Palmu je zde: http://kitenet.net/~joey/blog/entry/Palm_Pre_privacy/

Posláno z Palm Centra
Upraveno na PC 13.8.2009 v 14:00

10. 8. 2009

Get Things Done s Palm OS (i Palm webOS)

V České republice loni vyšla kniha Mít vše hotovo (Get Things Done, GTD), takříkajíc už kultovní kniha od Davida Allena pro ty, „co mají víc práce, než je zdrávo a chtějí to elegantně zvládnout“. GTD je metoda jak nakládat s úkoly, které se na nás v práci, škole nebo osobním životě doslova valí.

Na GTD se mi líbí, že není potřeba řídit se jí do posledního písmenka, ale je z ní možné vycházet a vlastní způsob práce pomocí GTD ladit. Osobně jsem podle GTD začal nejdříve zpracovávat maily, poté úkoly a kalendář. Především u pracovního mailu mi úplné každodenní vyprazdňování inboxu konečně pomohlo neminout důležité maily a přitom mít prázdný inbox každý den, když s prací končím.
Stejné platí s kalendářem - nyní mi slouží opravdu jen pro věci navázané na přesný čas (škola, pracovní schůzka), ty mám v kalendáři a úkoly ho zbytečně nezaplevelují.

GTD si postupem času „zpracovávám“ dál a když jsem už před vyjitím českého překladu GTD zadal do Googlu „palm os get things done“, vyskočilo na mě několik užitečných odkazů, které jsem dodnes nestačil na blogu zveřejnit a tak činím dnes.

Klíčovým odkazem pro mě byl tento:
http://tools-for-thought.com/2008/02/01/how-to-set-up-gtd-on-a-palm/
Popisuje použití Palm OS vestavených PIM aplikací pro GTD. Je zatím jen angličtině, ale velmi popisný a s příklady. Navíc se může/bude hodit i po přechodu na Palm webOS.

Webové stránky k českému vydání knihy Mít vše hotovo:
http://www.mitvsehotovo.cz
http://www.mitvsehotovo.cz/terminy/stitky-clanku/mobilni-gtd/palm-os

Blog Petra Máry, který se GTD a obdobným metodám dost věnuje:
http://www.petrmara.com/blogger/

Aplikace pro podporu GTD:
LifeBalance (placené)
http://www.llamagraphics.com/LB/index.php

Bonsai (placené)
http://www.natara.com/Bonsai/

Handy Shopper (zdarma)
http://www.palmhelp.cz/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1976

7. 8. 2009

Video: záznam letu se špionážním letounem U2 ve výšce 21 km

Video má 10 minut. Šťastlivcem, který si U2 vyzkoušel je James May z Top Gearu (u nás vysílá Prima Cool).



youtube video link

Druhá o minutu delší verze videa:
http://www.youtube.com/watch?v=1PmYItnlY5M

Zdroj: Gizmodo

5. 8. 2009

Předobjednávky Palm Pre nově i u Bell Canada

Druhou zemí, kde se po USA, bude Palm Pre prodávat je Kanada. Bell Canada, mobilní operátor provozující CDMA síť, bere od včerejšího dne předobjednávky na Palm Pre. Cena se smlouvou na 3 roky je $200CAD (cca 4000 Kč), bez kontraktu pak $600 CAD (cca 12000 Kč s DPH). Termín dodání 27. srpna 2009.

Čas zahájení prodeje GSM verze Palm Pre v Evropě je bohužel méně příznivý. Podle webu O2 ve Velké Británii se totiž GSM Palm Pre dočkáme až před Vánoci ("in time for Christmas"). Tedy i ve zbytku Evropy dřív než před Vánoci asi nebude ...

Zdroj: PalmInfoCenter, Bell Canada, O2