24. 7. 2009

Nová verze Palm webOS 1.1: rychlejší, s novými funckemi a iTunes synchronizací

Palm vydal novou verzi Palm webOS, která přináší řadu novinek. Především je 1.1 podle uživatelů rychlejší než předchozí verze, druhou zásadní věcí je obnovení synchronizace s iTunes, kterou Apple halasně ve verzi iTunes 8.2.1 vypnul. Mimochodem Palm obnovení synchronizace na svém blogu ohlásil takto:

Oh, and one more thing: Palm webOS 1.1 re-enables Palm media sync.

Z dalších novinek je to především lepší podpora práce s Exchange serverem, zlepšení spolupráce s Facebookem, přidání aplikace aplikace pro sledování amerického fotbalu NFL. Podrobný popis novinek a oprav ve verzi 1.1 najdete zde.

Zdroj: Precentral

21. 7. 2009

Čtvrtá TV reklama na Palm Pre: Reinkarnace

Je to ještě lepší, tato čtvrtá reklama je, jak napsali na PalmInfoCenter, přímo metafyzická. Palm evidentně hledá pro funkce Palm Pre a Palm webOS radši podobenství, než by je jen tak jednoduše předvedl. Jen nevím, jak to bude fungovat na zákazníky. Reinkarnace budiž třeba možnost plně obnovit "over the air" Palm Pre do stavu před hard resetem. Více tady.



youtube link

Zdroj: PalmInfoCenter

20. 7. 2009

Třetí TV reklama na Palm Pre: Juggler a Déja Vu

Uff ... Palm začíná mít opravdu zvláštní reklamy na Palm Pre.



youtube link

Zdroj: Youtube

16. 7. 2009

Salling Media Sync:synchronizace Palm Pre s iTunes zdarma

Poté co včera Apple v aktuálním updatu iTunes 8.2.1 znemožnil jednoduchý způsob synchronizcae médií mezi iTunes a Palm Pre, je řešení synchronizace opět na světě a zdarma.
Aplikace Salling Media Sync je dostupná pro Windows i Mac OS X a navíc synchronizuje i fotky. Více informací na www.salling.com

Zdroj: PalmInfoCenter

15. 7. 2009

Apple vrací úder: iTunes 8.2.1 blokují synchronizaci s Palm Pre (upraveno)

Palm Pre bylo možné až dosud přímo synchronizovat s iTunes a mít tak v Palm Pre hudbu bez FairPlay (tj. DRM). Media sync s iTunes byl prováděn pomocí změny identifikace Palm Pre na iPod v USB Mass Storage rozhraní, USB zařízení bylo ale dále identifikováno jako Palm Pre. Toho nyní Apple využil a v iTunes 8.2.1 tuto možnost podle PalmInfoCenter zablokoval. Blokaci potvrzuje tato poznámka v Realease notes k verzi iTunes 8.2.1:

"Tunes 8.2.1 provides a number of important bug fixes and addresses an issue with verification of Apple devices."

Na tahu je tak Palm, který má i nadále řadu možností, jak media sync s iTunes obnovit. Pro majitele (i teprve budoucí) Palm Pre je řešení jasné, iTunes zatím neaktualizovat.

Apple na současný krok má jistě právo, ale ... ale není to moc vstřícný krok vůči koncovým uživatelům. Apple je se svými iTunes a iTunes storem dominantním hráčem v online prodeji hudby v USA a stejně tak je silným hráčem v prodeji hudby obecně. Otázky nyní zní: Je Apple ochoten zpřístupnit Palmu media sync s iTunes za licenční poplatek? Případně, existuje oficiálně dokumentované a použitelné API pro přístup k iTunes, pomocí kterého je možné zařízení třetích stran synchronizovat s iTunes? Odpověď v prvním případě je pravděpodobně ne. V druhém ano, například Mark/Space a jejich Missing Sync pro Mac OS X synchronizaci mezi Palm Pre a iTunes pro Mac OS X umožňuje. Dále iTunes generují XML dokument obsahující knihovnu souborů v iTunes, který je možné využít pro alternativní sync mezi soubory v iTunes a mp3 přehrávačem.

Apple si tímto "malým krokem" může nakonec víc uškodit než prospět. I přes existenci The Missing Sync je nyní k dispozici určitý důkaz(?) svědčící o monopolistických praktikách Apple pokud jde o iTunes. Nemyslím si sice, že je to na žalobu a že by se k žalobě na Apple Palm vůbec odhodlal, ale "nezávislí" majitelé Palm Pre by do žaloby jít mohli, ti nemají moc co ztratit, Apple ano. (tento odstavec je jen spekulací, podrobnou znalost anglosaského práva nemám).

Mimochodem s iTunes jsou kompatibilní bez dodatečného softwaru i některé mp3 přehrávače třetích stran, viz tento seznam: http://support.apple.com/kb/HT2172

Naposledy upraveno: 16.7.2009 v 7:30
Zdroj: Apple

Německé O2 spustilo stránky o Palm Pre

Německé O2 spustilo už více než před týdnem microsite věnovaný chystanému GSM Palm Pre a to na této adrese: www.o2online.de/goto/palmpre.
Doufejme, že se české O2 už konečně také probudí ...

7. 7. 2009

GSM Palm Pre ohlášen: exkluzivitu pro Evropu má Telefónica O2 (doplněno)

Palm dnes rozeslal email o uvedení GSM verze Palm Pre v Evropě. Online verze mailu je zde. Netrpělivě očekávaná GSM/3G verze Palm Pre s novým webOS bude prodávat se bude nejdříve prodávat ve Velká Británii, Irsku, Německu a Španělsku a to u operátora O2 respektive Móvistar. Podle informací začne prodej již tento měsíc a Telefónica má pojištěnu exkluzivitu i na dalších trzích v Evropě, kde působí. Informace o uvedení v České republice ale chybí. Bohužel ... Jen připomínám, že T-Mobile má v nabídce T-Mobile G1 (Android) a stejně tak Vodafone má svůj Android. Palm Pre by byl pro O2 zatraceně silnou zbraní proti těmto smartphonům.

Oficiální tisková zpráva (zde) je už také na stránkách Palm Inc. a obsahuje i specifikace GSM Palm Pre. Nejpodstatnější na specifikácích je oficiální potvrzení podpory technologie HSDPA pro super rychlé datové přenosy.

6. 7. 2009

Emulátor PlayStation PSX4ALL pro Palm Pre


Podrobnější informace přímo od autora portu emulátoru PSX4ALL na Palm Pre jsou na zodttd.com