27. 6. 2009

Sprint lanaří uživatele iPhonu na Palm Pre

Sprint utočí přímo na iPhone a ty, kterým v současné době končí dvouletý kontrakt na iPhone první generace u at&t.
Reklama si opravdu nebere servítky – ohlodané jablko …


Zdroj: palminfocenter.com

22. 6. 2009

Staženo 700.000 aplikací pro Palm Pre

Podle Engadget.com (citují Mobile Review), bylo uživateli nového, 14 dní prodávaného, Palm Pre staženo už skoro 700.000 aplikací z Palm App Catalogu. Ten má v současné době jen cca třicet aplikací (začínal s osmnácti).

S tím souvisí i nepříliš dobrá zpráva, vývojářský kit pro webOS bude volně dostupný až od konce léta (končí 23.9.2009). Do té doby mají k betám SDK webOS přístup jen vybraní partneři.

13. 6. 2009

Ars Technica má jasno: Palm Pre je „Blackberry killer“ (doplněno)

Zatímco většina webů v USA spěchala aby zveřejnila recenzi nového Palm Pre, Ars Technica si dala trochu na čas a vyplatilo se, první část recenze je od středy na webu: Ars Reviews the Palm Pre, part 1: the BlackBerry killer

Podle autora recenze si Palm s Pre a webOS otevřel především cestu zpět do firemního prostředí (díky Palm Profiles a možnosti vzdálené správy kompletního obsahu telefonu, včetně možnosti vymazání).
Pozici a úspěch Apple iPhone ale Palm Pre neohrozí, díky jinému cílení obou smartphonů. Apple iPhone je špičkou pokud jde o zábavu, muziku, filmy a způsob jak se k nim dostat. Blackberry pak vedle telefonování je určeno hlavně pro emailovou komunikaci a ostatní funkcionalita je tam jaksi navíc.
WebOS se svou orientací na webové služby a jejich synergii má schopnost Blackberry plně nahradit a přitom má i dostatek mediálních funkcí a elegance z iPhonu.

Faktem je, že všichni mluví o úspěchu iPhonu, ale zapomíná se, že dosavadním vítězem na trhu smartphonů (v USA) je RIM se svými Blackberry viz následující údaje o prodeji za rok 2008 i 2009 a to i přesto, že například v Q3/2008 byl iPhone v USA nejprodávanějším "mobilem" vůbec.

Aktualizace 19.6.2009:
Aktuální stav v prodeji smartphonů v USA jen potvrzují rostoucí dominanci RIM a jeho BlackBerry viz článek na CNN Money.

Zdroj: arstechnica.com, npd.com

12. 6. 2009

První aplikace pro Palm webOS vydány

Když startoval Apple iPhone, nebylo možné si do něj stáhnout žádné aplikace, zatím co konkurenční platformy (Symbian, Windows Mobile nebo Palm OS) jich měly v té době tisíce respektive desetitisíce. Přesto to tehdejšímu iPhonu na hodnocení od recenzentů neubralo a díky unikátnosti iPhonu se nebylo co divit. Utekly dva roky a App Store pro iPhone má už 50.000 aplikací a přes 1 milardu stažených aplikací. Jsou to obě velká, přímo famózní čísla! Stahování aplikací majitele iPhonů prostě baví :) a nedivím se. Totéž platí o vývojářích.

"Střih"

Pokud čtete aktuální recenze Palm Pre od Apple iPhone pozitivních autorů, dozvíte se, jak moc velké, skoro smrtelné, mínus pro Palm Pre je absence desetitisíců aplikací, které má iPhone.

Recenzenti (včetně Walta Mossberga z WSJ) bohužel ale nějak pomíjejí, že za prvé je do Palm Pre možné stáhnout aplikaci Classic od Motion Apps, která umožňuje už nyní běh několika stovek (tisíců?) aplikací napsaných pro starý klasický Palm OS 5 (a je tak velkou chybou, že tato aplikace není v Palm Pre předinstalovaná, když by jistě pomohla překlenout čas, který budou potřebovat vývojáři pro napsání webOS nativních aplikací).
Za druhé, Palm Pre je i bez aplikací třetích stran vybaven poměrně dobře a novým majitelům jistě nějaký čas vystačí "hraní" si s předinstalovanými aplikacemi.
A za třetí, je více než pravděpodobné, že nejpozději do roka bude pro Palm Pre webOS nativních aplikací dost. Důvod? Vývojářský kit pro webOS je postaven na přístupnějších (webových) technologiích než SDK pro iPhone (jde o čistě subjektivní názor, vývojem aplikací pro iPhone se nezabývám) a dále, na trhu iPhone aplikací začíná být těsno a Palm webOS je nová, zatím neobsazená platforma, která jistě dává příležitost prosadit se snadněji než v případě iPhone App Storu.

Ostatně první várka webOS aplikací je již na světě a tady je jejich rychlý přehled (za případné nepřesnosti se omlouvám):
- WHERE (vyhledá restaurace, benzínky, kina, lidi a mapy)
- Todays Show etc. (sportovní zprávy)
- LinkedIn
- AP News (zprávy)
- AccuWeather (předpověď počasí)
- LikeMe (LikeMe aplikace kombinující polohu s doporučením ostatních uživatelů na lokální "místa")
- FlightView (letové informace)
- The Missing Sync for Palm Pre (synchronizuje kontakty, kalendář, hudbu, zvonění, fotky atd. mezi Palm Pre a Apple Mac)
- PocketMirror Std. (synchronizace s Microsoft Outlookem bez Exchange serveru)
- Mobile Citysearch (něco jako WHERE, ale s podrobnější databází a návazností na aktuální polohu zjištěnou pomocí GPS)
- Express Stock (akcie, burzy a zprávy z trhu)
- Pandora (internetové "on-demand" rádio)
- Fandango (filmové "trajlery", objednávání lístků, programy, synergie s kalendářem)
- Beeweeb (pro developery)
- Agile Commerce (pro developery)
- Shortcovers (eReader a obchod s 50.000 eknihami)
- CONNECT 4 (hra)
- Intuit GoPayment (mobilní platby kartou)
- Speed Brain (trénování soustředění a paměti)

Přehled aplikací je i tady: www.palm.com/us/products/phones/pre/pre-mobile-applications.html

Upraveno 12.6.2009

11. 6. 2009

Konami Code: způsob jak "hacknout" Palm Pre

Palm Pre je v prodeji jen pár dní a už se nám objevují informace o tajných zákoutích Palm Pre a webOS. Prvním z nich je tzv. developer mode, určený pro vývojáře aplikací a testování. Do něj je možné Palm Pre (a asi i další webOS zařízení) dostat napsáním "Konami kódu" na úvodní obrazovce. Konkrétní sekvence je „upupdowndownleftrightleftrightbastart“.

Video s ukázkou developerského módu má engadget.com. Více informací a další "drobnosti" jsou ve fóru na PreCentral.

Zdroj: PalmInfoCenter

8. 6. 2009

Palm Pre: za první víkend prodáno skoro 100.000 kusů

Palm Pre je jasný hit, podle reportů ve Wall Street Journal online bylo za první víkend prodáno mezi 75.000 až 100.000 nových smartphonů Palm Pre. Na iPhone to sice není (cca 150.000 kousků první generace iPhonu za první víkend), ale i tak je to velké číslo, hlavně pro Palm. A podle již zmiňovaného WSJ bylo Pre navíc nedostatek a tak čísla mohla být ještě vyšší.
Palm Pre potvrzuje svou prvoligovou příslušnost a pozici hlavního konkurenta iPhonu. Čekání na GSM verzi bude nekonečné, i kdyby to byly jen tři měsíce ...

5. 6. 2009

První recenze Palm Pre jsou na webu

V sobotu 6.6.2009 konečně začíná prodej Palm Pre v USA u operátora Sprint a tak se na webu objevily i první recenze finální verze smartphonu s Palm webOS tak, jak jde do prodeje. Recenze jsou pozitivní i když Palm Pre ani webOS není zcela dokonalý. Závěr recenzí ale působí jasně - Palm Pre je lepší než aktuální iPhone 3G. Nezbývá než počkat, až Palm uvede i GSM verzi … a čas si krátit třeba čtením recenzí CDMA verze Palm Pre.

Wired: www.wired.com/reviews/product/palmpre
PalmInfoCenter: www.palminfocenter.com/news/9813/palm-pre-review/
Engadget: www.engadget.com/2009/06/03/palm-pre-review/
Gizmodo:gizmodo.com/5277499/palm-pre-review


Na Daring Fireball se dočtete něco o tricích, které používá Palm, aby mohl Pre synchronizovat s iTunes: daringfireball.net/

Walt Mossberg na WSJ má také recenzi Pre a možná (ne)chtěně pustil do světa pár náznaků o novém iPhonu třetí generace: ptech.allthingsd.com/20090603/palms-new-pre-takes-on-iphone/

Přehled uzavírá i tentokrát celkem vtipný David Pogue z New York Times: www.nytimes.com

Doplněno - další recenze Palm Pre:
PreCentral: www.precentral.net/palm-pre-review
Brighthand: www.brighthand.com
USA Today: www.usatoday.com
Time: www.time.com
PC World: www.pcworld.com
Laptopmag: www.laptopmag.com



_