28. 12. 2008

První reálné fotky smartphonu Lenovo Ophone a porovnání s iPhonem

Na blogu I Love Ophone se objevily reálné fotky chystaného smartphonu Ophone od Lenova s Open Mobile System (OMS). Pro upřesnění, OMS je vlastní systém China Mobile založený na Android OS od Googlu s přidanou podporou pro sítě TD-SCDMA (vlastní čínský standard pro 3G sítě).


Pokud jde o rozměry, je z fotek na zmíněném blogu patrné, že Ophone rozměrově víceméně odpovídá iPhonu. Specifikace Ophonu se zmiňují o slotu na paměťové karty microSD, rychlém procesoru 624 MHz, 5,0 MPix kameře s autofocusem a vyměnitelné baterii.

Ophone je zatím vyráběn exkluzivně pro čínského mobilního operátora China Mobile. O evropské verzi Ophonu dosud nepadlo ani slovo. Předpokládám ale, že její existence s klasickým Androidem bude podmíněna zájmem evropských mobilních operátorů. Ophone by se mohl například hodit do portfolia O2 jako protiváha T-Mobile G1. Konkurenční T-Mobile chystá start jeho prodeje v ČR na začátek roku 2009. Viz webová stránka t-mobile.cz/g1.

Zdroj: I Love Ophone a PalmAddict

Upraveno 13:30

26. 12. 2008

MiniTones: MP3 vyzvánění pro Centro

Palm Centro je od výrobce vybaven sadou vyzváněcích tónů, které ale nejsou podle mého názoru zrovna povedené. Výhodou nových firmwarů v Treu 680 (v Centru je tato možnost od počátku) je možnost použít MP3* skladby jako vyzvánění a to bez nutnosti instalace aplikací třetích stran. Potud je vše ok, bohužel ale Palm už nevybavil Centro pohodlným nástrojem, kterým lze libovolnou MP3 skladbu jako vyzvánění nastavit.
Je sice hned několik více či méně krkolomných postupů, jak MP3 jako vyzvánění nastavit, ale ani jeden mi nepřijde pohodlný (poslání MP3 skladby do Centra přes Bluetooth považuji za ten jednodušší, dálší možností je třeba stáhnout MP3 přes webový prohlížeč z webu nebo i SD karty).

Freeware MiniTones tento nedostatek v mém Centru vyřešil. MiniTones umí z libovolné MP3 skladby připravit vyzvánění, včetně možnosti vybrat z ní jen určitou pasáž a pouze tu uložit do Centra tak, aby se v seznamu vyzváněcích tónů objevila.

Kompletní přehled jak na vyzvánění v Treech a Centrech připravil už skoro před rokem PalmInfoCenter v článku: How To Add MP3 Ringtones on Your Treo or Centro


Stažení aplikace:
http://software.palminfocenter.com/product.asp?id=11197

* včetně dalších formátů jako např.: AAC, AAC+, MIDI, WAV a AMR

24. 12. 2008

Veselé Vánoce a pohodový Štedrý večer

Přeji všem čtenářům Palmisty přijemně a klidně prožité Vánoce.

Petr

22. 12. 2008

eKnihy Cory Doctorowa ve slovenském překladu

Inspirující a také oceňované romány Cory Doctorowa jsou díky Pavlovi Hvizdalovi přeloženy do slovenštiny. Na dole uvedených stránkách najdete krom slovenských překladů i odkazy na texty v původní anglické verzi. Musím přiznat, že to pro mě byla docela zábava osvěžit si slovenštinu.
No a když tak pěkně používám nástroje od Googlu na blogování i sdílení fotek, nemohu si odpustit a musím doporučit Vaší pozornosti i povídku v originále nazvanou Scroogled ... po slovensky Vygooglený.
http://www.geocities.com/hvizdosp/content/ebooks.html

20. 12. 2008

OperaFrontEnd: plná integrace Opery Mini do Palm OS

OperaFrontEnd (OFE) je drobná aplikace, která stojí za pozornost. Díky ní totiž můžete Operu Mini plně integrovat do Palm OS.
OFE:
- registruje Operu Mini pro URL odkazy jako hlavní aplikaci
- otevře URL odkazy z emailu apod. přímo v Opeře (s určitým omezením u adres, které obsahují symbol "?")
- umožňuje zobrazit onscreen klávesnici v Opeře Mini
- umožňuje přístup k systémovému clipboardu pro kopírování mezi Operou a Palm OS aplikacemi

Jde o komerční aplikaci za 5$, která je na mobihand.com aktuálně ve slevě za 3$.
http://www.mobihand.com/product.asp?id=23805&n=OperaFrontEnd

Upraveno 23.12.2008 15:00

18. 12. 2008

MoTwit: Twitter pro Palm OS

Pro občasné twitrování z Centra i Palmu T|X používám MoTwit (původně TreoTwit). Jde o jednoduchou freewarovou aplikaci, která umožňuje poslat "twit". Pokročilejší funkce ale v aplikaci MoTwit nehledejte. Jsou sice dostupné, ale jen přes zvolený web browser (tj. Blazer). Velkým nedostatkem MoTwitu je nemožnost posílat zprávy s diakritikou. Výhodou oproti posílání twitů smskou je pak především cena, platí se jen za data (kB nebo datový paušál etc.) a ne za SMS zprávu.

MoTwit je ke stažení na:
http://www.mitreo.com/motwit_twitter_palm_os/

14. 12. 2008

Dilema zatím vyřešeno, první postřehy z používání Centra

Před časem jsem tu řešil dilema, co za elektronickou hračku si pořídit. Rozhodoval jsem se mezi Centrem, Treem Pro a iPhonem. Vítězem prvního kola se stalo Centro a fotky z rozbalení krabice bylo možné vidět i tady na Palmistovi.

Až na pár náhodných chvil jsem smartphone s Palm OS zatím dlouhodobě nepoužíval. Centro je tak pro mě premiérové zařízení. Paradoxem ale je, že Centro je zároveň derniérou Palm OS smartphonů. Koncepce "vše-v-jednom" mi dosud neseděla, tedy především v případě Palm OS smartphonů od Palmu, které prostě "vše-v-jednom" nenabízejí.

Centro jsem si pořídil:
1. proto, že jde o poslední klasický palm s Palm OS od Palmu a kdo ví, možná jeden z posledních palmů vůbec.
2. proto, že je natolik malé, že mi nahradí mobil a stále mi zůstane prostor pro další "hračku", která doplní to, co Centro neumí a přitom mohu dál používat oblíbený Palm OS.
3. proto, že recenze Centra byly příznivé.
4. proto, že cena byla příznivá

Pár postřehů z používání Centra:
Za prvé, systém v Centru je fakt rychlý, rychlejší než v Palmu TX. Pohled ve formě chatu na SMS je silně návykový a určitě se mi do budoucna dost prodraží. Chybí mi indikace vypnutí zvuku v horním stavovém řádku. Audio jack 2,5 mm je ... Překvapivě je surfování po internetu v Opeře Mini docela rychlé i bez WiFi a 3G. WiFi mi přesto občas chybí. Aplikace pro práci s fotkami je horší než ta v Palmu TX. Doručenky u O2 SIMky nefungují, musí se se proto zadávat kód YYYY (uložil jsem si ho na první místo v Quick Textu). Pocket Tunes jsou jen v základní verzi. Drive Mode (Palm jako USB mass storage) z LifeDrive v Centru bohužel nefunguje korektně. Bude to chtít pořídit si nejspíš Card Reader. S výdrží baterky zatím nemám problém, dva dny v pohodě při běžném používání. Kryt baterie bohužel vrže, musí se vypodložit. Centro ve skutečnosti vypadá lépe než na fotkách. Klávesnice, ač rozměrem malá, je překvapivě použitelná. Hawkova čeština je fajn. Facebook pro Palm OS je taky fajn a rozumí si s českými texty.

12. 12. 2008

Palm rozesílá pozvánky na výstavu CES 2009 a chystá dlouho očekávané novinky (doplněno)


Palm právě začal rozesílat pozvánky na prezentaci, která se uskuteční 8. ledna 2009 v rámci největší výstavy spotřební elektroniky International CES (Consumer Electronic Show). Ta se už tradičně koná v lednu v Las Vegas a v roce 2009 tomu nebude jinak. Vzhledem k textu pozvánky o "Palm New-ness you've been waiting for" se už teď spekuluje o tom co vše tam Palm hodlá představit. Minimálně načasování dává důvod věřit, že by mohlo jít o představení operačního systému dosud pojmenovaného jen kódovým jménem Nova. Ten by měl konečně nahradit Palm OS Garnet. No a když se bude představovat nový systém, nové smartphony by také nemusely být daleko. Každopádně si 8.1.2009 značím do kalendáře a doufám, že se tentokrát máme na co těšit.

Zdroj: cnet.com

10. 12. 2008

Spekulace: Nový Palm Roteo?

Na PalmInfocenter se objevily fotky údajného nového smartphonu Palm. Zatím jediný důvod proč je toto zařízení spojováno s Palmem, je klávesnice "Rotea". Jak je vidět na fotce, je identická např. s Centrem pokud jde o rozložení kláves. Jinak se mi údajné "Roteo" příliš nelíbí, je dost nevzhledné a zvolený systém přetáčení obrazovky mi přijde nepraktický. No alespoň je o čem psát ...

A když spekulace, tak přidám ještě jednu. Před časem se objevil nákres nové koncepce smartphonů Palm, který s sebou přinesl i název "Roteo". Mělo by jít o koncepci chystanou pro nové smartphony Palm s novým OS s kódovým jménem "Nova OS". Důležité je to slovo "mělo by". Podobnost nákresu s fotkou nepřekvapí, otázka ale je, co bylo dřív, nákres nebo fotka?

Fotky převzaty z PalmInfocenter.com

Text upraven dvakrát, naposledy 10.12.2008 23:45.

8. 12. 2008

Palm Centro: vybalení (doplněno)

Oblíbenou bloggerskou kratochvíli, nafocení unboxingu nebo-li vybalení nové hračky si neodpustím ani já. Tady je prvních 8 fotek z vybalení Centra. Celkem je v "prezentaci" 24 fotek z vybalování Centra a porovnání s Nokii 6230i a Palmem T|X.

5. 12. 2008

Palm Centro v akci jen za 5300 Kč

Překvapení a to příjemné přichystal PalmShop na palm.cz. Podařilo se jim zajistit před Vánoci Palm Centro jen za 5300 vč. DPH. Bravo pánové. Teď lituji, že jsem pár týdnu nevydržel, ach jo. Za 5300 je Centro prostě super koupě.