28. 6. 2008

Palm Centro s Palm OS v české edici časopisu Stuff


Palm Centro s Palm OS se po úspěchu v USA stal miláčkem médií i v ČR. V květnu ho v časopisu Mobility vyhlásili mobilem měsíce a v červnovém vydání české edice časopisu Stuff je Palm Centro doporučeno v sekci žhavých technických novinek Hot Stuff. Pro ty, co se s časopisem Stuff ještě nepotkali, bych ho charakterizoval jako časopis zaměřený na stylové (převážně elektronické) hi-tech hračky pro muže.

Pro Stuff: za reklamu netřeba děkovat, předplatné zdarma bude stačit :-)))

Dodatek: Blog Palmista slaví dnes druhé narozeniny. Až mě to překvapilo, že už tak dlouho plním tenhle blog svými "chytrostmi" ze světa Palm OS.
První příspěvek jsem napsal přesně 28.6.2006. Díky všem, co tento blog četli a čtou.

27. 6. 2008

Google Maps pro Palm OS aktualizovány: nově s podporou zobrazení aktuální pozice

Google aktualizoval Google Maps pro Palm OS tak, aby podporovaly funkci My Location, která dokáže na základě informací ze základnových stanic sítí GSM (BTS) zobrazit na mapě vaši aktuální pozici.
Aktuálně vydaná verze Google Maps 2.0.2 podporuje tuto funkci jen pro Palm Centro. Starší Trea mají podle Palm Inc. smůlu, protože nemají k dispozici patřičné API (laicky řečeno „sadu softwarových nástrojů“) pro práci s lokačními daty z BTS.
Jedna věc je, co oficiálně tvrdí Palm nebo Google a druhá jaká je realita. I pro Trea totiž existují aplikace, které pracovat s daty z BTSek umí a dokáží je využít, ať už pro zobrazení pozice na mapě nebo i pro mnohem pokročilejší využití těchto dat. Příkladem může být aplikace My Location která na treech činí přesně to, o čem Palm tvrdí že oficiálně není možné. Aplikaci najdete na http://www.razix.net/mloc/ kde se nechá po registraci stáhnout. Nemám ale Treo, tak jsem nemohl vyzkoušet.

Jinak spolupracovat s GPS stále Google Maps pro Palm OS neumí. Pro tyto účely je ale možné využít aplikaci Where am I?

Aktuální verze Google Maps je ke stažení na tomto odkazu: www.google.com/gmm/palm

Zdroj: googlemobile.blogspot.com

3. 6. 2008

Palm Centro slaví v USA úspěchy a Palmu roste podíl na trhu (doplněno)

Palm zaznamenal velký úspěch v 1. čtvrtletí 2008 a polepšil si oproti předchozímu čtvrtletí s tržním podílem z 7,9% na 13,4% na trhu smartphonů v USA. Na "vině" je především úspěch Palm Centra s Palm OS, které se v USA neskutečně dobře prodává. Palm díky nárůstu podílu zůstává stále trojkou amerického trhu za 1. RIMem (BlackBerry, podíl 44,5%) a 2. Applem, který ale oslabil z 26,7% na 19,2%, což bych přičítal spíše čekání na iPhone 2.0 s 3G než čemukoliv jinému. Více informací je na CNN Money
Mimochodem Palm Centro získalo od časopisu Mobility titul mobil měsíce (květen 2008) a na PalmHelp.cz získalo Centro ocenění PalmHelp doporučuje. Tak teď už jen doufat, že se brzy dočkáme lokalizace (osobně preferuji malou lokalizaci) a pak hurá pro Centro ...

Doplněno: Palmu sice opět roste podíl na trhu smartphonů v USA, ale meziročně přesto došlo k poklesu. Minulý rok měl Palm v prvním čtvrtletí podíl na trhu cca 23%.

Zdroj: cnn money, palmhelp, palmaddict