31. 1. 2008

DOSBox pro Palm OS vzkříšen

V září roku 2006 jsem psal o betaverzi DOSBoxu pro Palm OS a nadějném stavu, ve kterém se nacházela. Více než rok od té doby utekl a nic se nedělo, až se před pár dny objevila verze nová a o notný kus funkčnější než ta předešlá. Nová verze PalmDOSBox je ke stažení na blogu Henka Jonase

Zdroj: L\’Haut-Parleur, emuboards.com

17. 1. 2008

Palm Treo 680 Update a Palm Centro VersaMail Update

Palm Inc. v posledních dnech vydal dva důležité updaty pro své Palm OS smartphony.
Prvním je nová ROM (1.12) pro Palm OS Treo 680, která má přinést lepší výdrž baterie, aktualizuje podporu pro Microsoft Direct Push Technology, zlepšuje podporou SD a SDHC karet s velkou kapacitou, přidává také podporu dalších audio formátů souborů použitelných nyní pro vyzvánění a také shrnuje dosud vydané updaty. Osobní zkušenost ale přidat nemohu, Treo 680 nevlastním. Download nové ROM je na stránkách www.palm.com/us/support/downloads/treo680update/
Druhým updatem je VersaMail Update for Palm Centro (Sprint). Tento update je zajímavý tím, že konečně přináší kompatibilitu VersaMailu (zatím jen v Centru) se službou Gmail IMAP. Update řeší i možné potíže s automatickým přijmem pošty při používání technologie Microsoft Direct Push.www.palm.com/us/support/downloads/versamail/vm4updater.html

Zdroj: palm.com, palminfocenter.com

16. 1. 2008

Palm OS 6 Cobalt smartphony z roku 2005

Palm OS 6 Cobalt měl být po všech stránkách vylepšeným nástupcem přechodné verze Palm OS 5 Garnet. Bohužel (nebo bohudík?) se nikdy žádné PDA nebo smartphone s Cobaltem neprodával a tak nemáme šanci posoudit zda byl opravdu pro komerční nasazení nepřipraven nebo se jen společnosti Palm v tu chvíli přechod na nový OS nehodil. Společnost Oswin (ODM&OEM výrobce) v roce 2005 připravovala dva smartphony s Palm OS Cobalt a původní datum uvedení na trh byl konec roku 2005. Minimálně jeden z modelů se dostal až do stádia produkčních vzorků, které byly vystaveny na posledním Palm Source Dev Conu v roce 2005.




(kliknout pro zvětšení)

(Doplněno 12:30)
Zdroj: mobileread.com

6. 1. 2008

Poslední šance stáhnout si Javu pro Palm OS z palm.com

Podle oficiálního blogu Palm Inc. je nyní poslední šance stáhnout si Javu pro Palm OS od IBM. Tato možnost potrvá pouze do 11. ledna 2008 a po tomto datu již nebude IBM WebSphere Micro Environment Java Virtual Machine (JVM) na stránkách palm.com k nalezení. Pokud ji tedy nemáte, rozhodně doporučuji si ji nyní stáhnout.
Netřeba ale propadat panice, druhou možností (a hádám, že o dost trvanlivější) je stáhnout si JVM ze stránek PalmHelp.cz, kde je k nalezení v sekci download (musíte být ale registrovanými uživateli serveru PalmHelp.cz).
Java VM se v Palm OS 5 strojku opravdu hodí, především díky možnosti používat báječný mobilní webový prohlížeč Opera Mini.

Zdroj: blog.palm.com

Spekulace: Nová Palm Trea Wanda a Drucker (doplněno)

Spekulace o nových Treích pro sítě GSM nově koluje po Internetu díky uniklé roadmapě produktů operátora Vodafone. Příznivce Palm OS nebo chystaného linuxového nástupce mohou spekulace nechat klidnými.

Palm „Wanda“, jak zní kódové jméno prvního nového Trea, je náhradou Palm Trea 500v ovšem v rozměrech Palm Centra (Palm OS), které je v USA nyní velmi populární. Na rozdíl od Centra bude ale „Wanda“ používat Windows Mobile 6.1 Standard (ex﷓Smartphone edition). „Wanda“ je určena pro sítě GSM/3G, podporuje datové přenosy GPRS, EDGE a také HSDPA. Dále je „Wanda“ vybavena kamerou 2,0 MPix, displejem s úhlopříčkou 2,2“ a rozlišením 320x240. Kapacita baterie je 1200 mAh. Spekulace hovoří i o integrovaném čipu GPS. Předpokládané datum uvedení „Wandy“ je září 2008.

Palm „Drucker“ je pro změnu náhradou dosavadního high-end Palm Trea 750. Specifikace je víceméně stejná jako u „Wandy“, jen jsou některé parametry u „Druckera“ ještě vylepšeny. Především bude „Drucker“ používat Windows Mobile 6.1 Professional (ex﷓Pocket PC edition, tj. podpora pro dotykový displej etc.). Dále bude vybaven klasickým čtvercovým displejem s rozlišením 320x320 bodů, který byl dosud obvyklý pouze pro Trea s Palm OS. Baterie v „Druckeru“ bude mít vyšší kapacitu (1500 mAh) a konečně bude mít toto Treo i integrované WiFi. Předpokládané datum zahájení prodeje u operátora Vodafone je červen 2008.

Zdroj: boygeniusreport.com

Technorati

Technorati Profile