29. 9. 2007

Apple „Newton touch“: chystá Apple nové PDA?

Podle informací z AppleInsider existuje v Apple Inc. tým zabývající se přípravou nové generace Newtonů, legendárních PDA od Apple Computer Inc.
Podle AppleInsider.com byla sice část týmu před časem přesunuta na výpomoc s iPhonem, ale po jeho úspěšném uvedení na trh jsou zpět v „Newton touch“ týmu a pilně pracují na jeho přípravě. „Newton touch“ bude používat derivát Mac OS X Leopard a samozřejmě revoluční multi-touch interface. Spekuluje se o rozlišení displeje 720x480 bodů a designu vycházejícím z iPhone/iPod touch. Údajně má být nový Apple Newton touch i odpovědí na Microsoftem prosazované UMPC. Spekulované datum uvedení je už leden roku 2008.

Zdroj: AppleInsider
Obrázek: převzat z AppleInsider, Artwork by audiopollution.

27. 9. 2007

Palm Centro s Palm OS pro Sprint oficiálně (aktualizováno)


Sprint nečekal na večerní (podle našeho času) konferenci pořádanou společně s Palm Inc. a na stránkách www.moreyous.com je už teď prezentace nového Trea (Centra) s Palm OS. Na výběr budou dvě barvy a to červená a černá. Cena v USA je stanovena 99,99$ při podpisu smlouvy na dva roky a uplatnění slevy (mail-in rabat). Označení nového smartphonu je definitivně Centro je zatím trochu zmatečné, tedy alespoň z mého poheldu, propagační materiály Sprintu hovoří o Centru, ale samotný smartphone na sobě nese stále jméno Treo, viz. nový screenshot ze kterého je patrné zmizení označení Treo.
Žádného překvapení jsme se v průběhu představení Centra na DigitalLife v NYC nedočkali, bohužel. Na engadget.com jsou k dispozici fotky a první podrobnější informace. Zaujalo mě odstranění dvoupixelového bílého rámečku okolo zobrazovací plochy.
Specifikace Centra (nepřekvapí):
- Palm OS 5.4.9
- dual-band CDMA2000 EvDO (kompatibilní s 1XRTT a IS95)
- LCD 320x320 16bit transreflective
- 64 MB Storage Heap pro uživatele
- 1.3 MPix kamera s dvojnásobným digitalním zoomem a schopností záznamu videa
- 1150 mAh Li-ion baterie
- microSD karty až do 4GB
- Bluetooth 1.2
- multiconnector
- ze SW. výbavy uvádím jen to zajímavější: Pocket Tunes Deluxe (! konečně), Documents To Go 10, VersaMail 4.0 (s podporou PUSH technologie), Web Browser Blazer 4.5

Zdroj: engadget.com

21. 9. 2007

Palm T|X vs. Nokia 770

Malý linuxový zázrak jménem Nokia 770 dorazil už před časem z expansys.co.uk na můj stůl a tady jsou fotky bok po boku Palm T|X a Nokie 770.




13. 9. 2007

Resco Explorer 2007 nová BETA 3.2

Resco dále pokračuje ve vylepšování svého správce souborů pro Palm OS Resco Explorer 2007. Nová BETA 3.2 je ke stažení zde a přináší řadu novinek. Namátkou třeba aktivní mód pro FTP, zabezpečené přihlašování k FTP, práce se zabezpečenými ZIP soubory etc. Podrobný popis jezde.

12. 9. 2007

Palm Treo 500v s Windows Mobile oficiálně

Palm dnes oficálně představil nové Treo 500v. Je určené zatím pro operátora Vodafone. Treo 500v má displej s rozlišením 320x240, ale není dotykový, což je evidetně dáno tím, že používá Windows Mobile 6 Standard (nástupce Windows Mobile 5 for Smartphone) jako OS. Treo 500v má podporu pro 3G/UMTS sítě ale ne HSDPA, micro SD karty, mini USB konektor, 2.0 MPix kameru, Bluetooth 2.0 a 256 MB ROM z toho 150 MB uživatelsky přístupných. Rozměry nového Trea 500v mě zaujaly (v x š x h) 110 x 61,5 x 16 mm pro porovnání současná Trea 750/680 (v x š x h) 113 x 59 x 21 mm nebo-li nové Treo je kratší, širší a výrazně tenčí než dosavadní Trea. Více info na stránkách euro.palm.com






Aktualizováno 17:30
Zdroj: palm.com

11. 9. 2007

Nové obrázky Palm Centra a Palm Trea 500

Dnes se objevili nové obrázky chystaných smartphonů se značkou Palm, tentokrát prý z marketingových prospektů.
Nejdříve flyer Palm OS Centra pro Sprint a jako druhý 3G Palm Treo 500v s Windows Mobile pro Vodafone převzatý z WM Experts.





Engadget.com navíc zveřejnil i fotky podzimního "lajnapu" operátora Sprint (tj. Palm OS Palm Centro a Palm Treo 755p, HTC Touch atd.) včetně srovnávací fotky Palm Centra a Palm Trea 755p bok po boku.



Doplněno 14:00 11/9/2007
Zdroj: morning paper, engadget.com

10. 9. 2007

Palm Centro vyrábí Inventec

Palm Inc. si objednal u firmy Inventec Appliances produkci nového smartphonu Palm Centro pro sítě CDMA. Sprint (US CDMA mobilní operátor) má mít na tento nový smartphone exkluzivitu 90 dní v USA. První dodávky od taiwanské společnosti do USA by měly začít ve velmi krátké době.
Pro rok 2008 Palm Inc. chystá další neupřesněné nové CDMA smartphony. Jejich výrobu si pro změnu objednal u Chi Mei Communication Systems na bázi ODM.

Zdroj: commercial times via digitimes

9. 9. 2007

Google Maps pro Palm OS nový update

Google připravil malý update Google Maps pro Palm OS na 1.2.0.9. Změny zatím nepozoruji žádně, podpora HiRes+ a GPS stále chybí.

http://www.google.com/gmm/treo

8. 9. 2007

Palm Centro to nebude

Produkt uvedený 12. září v Evropě firmou Palm nebude Palm OS Centro. Podle informací, které se obejvily na firmením blogu Palm, vtipně uvozených hláškou "Je to pták, je to letadlo, není to Centro", Palm představí v Evropě jiný produkt.

7. 9. 2007

Palm OS is a multitasking operating system

Velké diskuze se vždy vedly o tom, zda Palm OS je nebo není multitaskingový OS.

citace z Developer Knowledge Base

Palm OS is a multitasking operating system. How can I create a task?

Palm OS 4.x and earlier is built on top of a small kernel that Palm licensed from Kadak. The terms and conditions of that license specifically state that Palm may not expose the API for creating/manipulating tasks within the OS. If you need access to these calls you need to contact Kadak by visiting their website at http://www.kadak.com
Palm OS Garnet (5.x) uses a kernel developed at Palm, but it does not expose tasks or threads to user applications, since the OS is built with a set number of threads that cannot be changed at runtime, and primitives are not available for effective management of threads.


Oficiálně Palm OS 5 tedy není multitaskingový OS.

Zábava ale je, že neoficiálně Palm OS 5 multitaskingové vlastnosti má. Mobile Stream (autoři např. Card Reader, který dokáže běžet takzvaně "na pozadí") nabízejí vlastní Unofficial SDK pro Palm OS 5, která umožňuje využít určitých multithreadingových vlastností Palm OS 5.

citace z mobile-stream.com/devzone
SDK allows for the following advanced features
Use the PalmOS core/library API without ugly 68K glue
Use the multi-threading capabilities of PalmOS
Develop ARM-native libraries/extensions and applications
Use DSP-accelerated codecs on some devices
Use the hardware-accelerated 2D graphics on some devices
Use the undocumented image processing capabilities of some device (both from 68K/ARM programs)
SDK contains headers for the undocumented libraries/modules
DAL library
68K Emulator (PACE) library
palmOne BMP/GIF/TIFF/PNG/JPEG manipulation libraries
palmOne ZLib library
DriveMode/DataImport libraries
Sony HHE Audio DSP codecs library
Sony HHE Graphics Engine library
Sony DAL library
Sony System library
Headers for libraries/modules documented for use in 68K programs only
Crypto Provider library
Bluetooth library
palmOne T3/T5/LifeDrive/T|X Active Input Area libraries
palmOne Codec Plugin Manager library
palmOne PmKeyLib, PmSysGadgetLib, PmUIUtilLib
palmOne High-Resolution timer library for PXA27x-based devices
ARM library entry points listings for the automatic stub generation
Samples (provided under GPLv2)
DspLibTest - ARM-native application with UI and basic multithreading
GE2DTest - PNO-enabled application that shows how to use the Sony HHE Graphics Engine library
ImgFileTest - 68K program that shows how to use the undocumented ImgFileLib library
JpegDecodeTest - 68K program that shows how to use the undocumented ImgFileLib library
SilkMgrStub - ARM-native library with 68K interface that implements the Sony virtual silk API for non-Sony devices
Currently, the SDK is best suited for the PODS 1.2.


Upraveno 11:00 07/09/2007 (předchozí "krátká verze" tohoto postu mi unikla trochu předčasně za což se omlouvám)

6. 9. 2007

Nová PDA od HP, Apple iPod touch a Nokia Internet Tablet

Včera Apple představil nový iPod touch, dnes pro změnu HP obnovila celou řadu iPAQů. Začnu dobrou zprávou pro mě jako příznivce PDA, HP na klasické PDA nezanevřelo a připravilo hned dvě nové řady.
Už od pohledu povedeným kouskem je HP iPAQ 210 s VGA displejem, USB hostem, 64 MB RAM, rychlým procesorem nové generace Marvell PXA 310 (624 MHz), podporou VoIP a Windows Mobile 6 Professional. Palmserver.cz včera zabodoval a povedl se jim svého druhu sólokapr, o nových HP iPAQ PDA informovali, pokud jsme se dobře po internetu díval, jako vůbec první!
Ještě k iPodu touch, nějak takhle jsme si vždy představoval LifeDrive 2. Samozřejmě iPodu touch do plnohodnotné náhrady za klasické PDA chybí snad tucet věcí a vysněné PDA 2.0 to zatím rozhodně není, ale pro začátek velmi dobré. Jen by si měli dát v Applu pozor na reklamní tvrzení, která zavánějí lží. Co mám na mysli? Prezentování webového prohlížeče Safari v iPodu touch jako nejpokročilejšího webového browseru v mobilních zařízeních. V kapesním Internet Tabletu Nokia N800 je totiž web browser Opera 9 s flash pluginem, který na rozdíl od Safari v iPodu je schopen přehrávat videa z YouTube přímo z webových stránek.
Mimochodem po několika týdenní zkušenosti s Nokií 770 je o mých dalších kapesních počítačích rozhodnuto, budou to Internet Tablety od Nokie. Zatím nadále ale používám jako hlavní PDA Palm TX a doufám, že mi TXko ještě nějaký ten pátek vydrží. Do budoucna mi jako nejlepší kombinace pro mé potřeby přijde chystané malé Palm Centro s Palm OS a k tomu Internet Tablet N800 od Nokie (tedy pokud se nestane zázrak a Palm v brzké době nevydá skvělé linuxové PDA).

5. 9. 2007

Palm Centro i pro Evropu s Palm OS


Na PDAFrance jsou nové fotky
Palm Centra pro mobilní sítě GSM. Z fotek je patrné, že v Centru je použit Palm OS a Centro je opravdu malé. Mimochodem bílá Centru moc nesluší. V černé verzi se mi Centro líbí mnohem víc.



Na PDAFrance jsou nové fotkyMimochodem Centro na fotkách je označeno jako Treo, ale na displeji je vidět aplikace, která se hlásí jako Mon Centro (tedy Mé Centro) a ne Treo!



Aktualizováno 23:30
Zdroj: pdafrance.com

Hledá se vizionář Zn: Spěchá

Apple měl velký den, chtělo by se říci na rozdíl od Palmu že, a opět jako už tradičně Apple vyvalil velké množství nových produktů. Po obnovené řadě iMaců přišly tentokrát na řadu iPody a nezůstal kámen na kameni. Nové nano (tzv. fat nano), nový classic a nově také iPod Touch, což je iPhone bez GSM, Bluetooth a několika dalších drobností. Při pohledu na lavinu nových kapesních hraček se značkou Apple mě tak napadá, že by se sebou měl Palm hodně rychle něco udělat.
Především Palm Inc. potřebuje nové vize a asi i nového Jeffa Hawkinse, protože ten starý zdá se definitivně odplul do abstraktna neokortexu a reálný svět mu uniká. Ed Cooligan učinil správný krok, když Foleo a jeho proprietární platformu zrušil. Teď ale musí přijít druhý správný krok a tím jsou nová Trea a nástupce Palm TX s netrpělivě očekávaným linuxovým Palm OS. Jenom Centro to nezachrání.

Palm Foleo zrušeno!

Ed Cooligan CEO Palm Inc. na firemním blogu ohlásil zrušení Palm Folea. Zrušení přichází jen několik dní před uvedením na trh.
Za zrušením Folea je údajně snaha o sjednocení linuxových platforem pro Foleo a Treo. Přesněji řečeno, platforma bude jen jedna a to ta připravovaná pro Trea. Koncept Folea bude uložen "k ledu" a pokud se k němu Palm Inc. někdy v budoucnu vrátí, bude využívat stejnou platformu jako smartphony.
Ať už je vysvětlení jakékoliv, je to docela blamáž pro Palm Inc. a i Jeffa Hawkinse. Ed Cooligan musel mít k rozhodnutí o zrušení Folea opravdu dobrý důvod!
Foleu jsem zpočátku moc nefandil, bylo pro mě zklamáním a krokem špatným směrem. Nakonec jsem se před časem přece jen nechal trochu zviklat a Foleo jsme začal sledovat opět pozorněji - zbytečně. Můj největší omyl ohledně Folea je samozřejmost s jakou jsem byl přesvědčen, že Linux ve Foleu bude stejný jako v nadcházejících linuxových Treech. Připadalo mi to logické, užitečné, chytré a nebyla to pravda, bohužel.

Upraveno a doplněno 05/09

2. 9. 2007

Nový smartphone Palm pro Evropu už 12. září

Palm ohlásil představení nového smartphonu určeného pro Evropu už na 12. září. Na adrese euro.palm.com/europe/thenewsmartphone/index.html se objevila propagační stránka, která navíc otevíra možnost výhry pěti nových smartphonů, bohužel pouze pro lidi z Holandska, Itálie, Německa a Velké Británie.
Novým smartphonem bude pravděpodobně Windows Mobile verze Palm Centra, nové řady smartphonů se značkou Palm. No uvidíme 12. září ...