31. 7. 2007

Nová Java VM pro Palm OS a problém s HiRes+ Operou Mini

Radost nad novu verzí JVM pro Palm OS netrvala dlouho. Po instalaci mi sice díky přítomnosti j9pref.prc v instalačním balíku v Prefs přibyla o proti předchozí verzi položka j9 Java Options s možností preciznějšího nastavení běhu Virtual Machine a tím i naděje na fungování Opera Mini 4 Advanced s PiLocem, ale ta vzala rychle za své. Advanced verze od verze 2 nahoru v kombinaci PiLocem stále nefunguje a aby toho nebylo málo, narazil jsme při testování nové JVM na nový problém. Opera Mini 1.2 dosud pro HiRes+ a PiLoc bezproblémová a funkční s novou verzí Java VM při zobrazení v HiRes+ usekává části textu, tj. neoptimalizuje šířku webové stránky na šířku displeje Palm TX (viz. obrázek). Zatím se mi nepodařilo upravit nastavení JVM 5.7.2 tak, aby k této chybě nedocházelo a tak je IMHO minimálně pro kombinaci Palm TX + PiLoc + Opera Mini 1.2 prozatím lepší zůstat u předchozí verze 5.7.1.

Doplněno 1:40 - Po vypnutí Use high resolution coordinates (tedy defakto HiRes+) v nastavení Java VM pro Operu je chyba s ořezáváním textu pryč, spolu s ním ale i HiRes+ grafika obrázků a prvků webové stránky.

Java VM pro Palm OS aktualizována

Java Virtual Machine (VM) pro Palm OS od Palm Inc. (přesněji řečeno od IBM, ale poskytovaná Palm Inc.) byla aktualizována na verzi 5.7.2, v novém vydání obsahuje drobná vylepšení a opravu chyb viz seznam:
- IBM added NetLibSocketConnect time out.
- IBM now handles overriding Displayable.getTitle.
- Fixed alt key producing '?' on Treo 680 and 700.
- Fixed virtual keys, home, etc., now quit Java app.
- Fixed CustomItem.keyReleased and keyRepeated.

Podrobné informace a okdaz na stažení je zde www.palm.com/us/support/jvm/download.html

Doplněno 28.12.2008:
Od ledna 2008 není Java VM pro Palm OS (přesný název IBM WebSphere Everyplace Micro Environment) dostupná ze stránek Palm.com.
Javu je možné stáhnout ze stránek PalmHelp.cz.



Zdroj: palminfocenter

29. 7. 2007

Janam XP30 Rugged Palm OS PDA v prodeji

Minulý rok start-up Janam ohlásil výrobu Palm OS 5 Garnet (Garnet OS) kapesních počítačů určených pro firemní nasazení. Firemním nasazením je myšleno nasazení například do skladů pro příjem, inventarizaci a kontrolu zboží, pro terénní nasazení všude tam, kde notebook je zbytečně velký a nepraktický a odolný kapesní počítač dokonale splní požadavky jako třeba sběr dat pro další zpracování, případně pro přímé zpracování v kapesním počítači s využitím přístupu do informačním systému firmy a jeho OTA aktualizaci. Možných dalších scénářů nasazení kapesních počítačů je celá řada.
Na expansys.cz je nyní k objednání kompletní sortiment těchto Palm OS počítačů včetně příslušenství. Nejvybavenější Janam XP30 se vyrábí v různých konfiguracích a krom obligátního scanneru kódů (1D případně 2D) poskytuje oproti stejně cíleným předchůdcům jiných výrobců i moderní technologie pro komunikaci jako BT a WiFi, dále QVGA barevný LCD displej, vibrační alarm, mini-SD slot pro karty do 2GB a dostupné jsou i modely s numerickými klávesnicemi pro zrychlené zadávání alfanumerických dat. Všechny modely jsou v zodolněném provedení IP54 Category II (proti vodě a prachu) a odolné proti pádu (testováno na pády z výšky 1,2 m na beton).
Velká výhoda Palm OS počítačů Janam je 100% zpětná kompatibilita se staršími Palm OS aplikacemi integrovanými s informačními systémy, kdy stačí vyměnit dosluhující Palm OS kapesní počítače např. značky Symbol za nové Janam a „jede se dál“ bez nutnosti vysokých investic do nákupu nového softwarového vybavení pro kapesní počítače a jeho integraci do stávajícím IS.
Podrobné informace včetně cen a hw specifikací jsou na www.janam.com

25. 7. 2007

Palm Desktop 6.2 Beta pro Windows Vista

Jak Palm při vydání Windows Vista v lednu tohoto roku přislíbil, pracuje na nové verzi Palm Desktopu kompatibilním s Windows Vista. Dnešním dnem je ke stažení nová betaverze Palm Desktopu verze 6.2, konečně oficiálně kompatibilní s Windows Vista (viz. získané logo). Tato BETA je určena jen pro Windows Vista a konkrétně pro strojky Treo 755p, 700p, 680, 650, Palm TX, Z22 a Tungsten E2.
Palm Desktop BETA 6.2 obsahuje HotSync Manager ve verzi 7, podporuje synchronizaci s MS Outlook 2007 (poznámek, kalendáře, úkolů a kontaktů) a pomocí nástroje Install Tool je možná instalace .prc a .pdb souborů do palmu při HotSyncu. Tato BETA stále nepodporuje instalaci pomocí instalačních manažerů třetích stran, které využívají Quick Install Tool obsažený v předchozích verzích Palm Desktopu.
Podrobnější info o nové betaverzi Palm Desktopu a také odkaz na její stažení je zde http://www.palm.com/us/support/downloads/windesk62.html

Doplněno 27/07/2007: Současná BETA Palm Dekstopu 6.2 je určena pouze pro anglická Windows Vista a to výhradně. Pro Win XP je určena předchozí verze buď přibalená na instalačním CD nebo vystavená ke stažení na palm.com

Zdroj: palm.com

21. 7. 2007

Nokia 770 Internet Tablet za 130€

Na expansys.co.uk a tedy i na expansys.cz je nyní k zakoupení (výprodej) Nokia 770 Internet Tablet s OS 2006 za pomalu obscéních 130€ včetně dodání na zadanou adresu (DHL). Nokia 770 je ultramobilní (aka kapesní) počítač využívající na linuxu (distribuce Debian) postavené platformy Maemo. Nokia 770 ač více než rok a půl po uvedení do prodeje je, snad až na procesor a jeho takt (TI OMAP 1710 252 MHz), stále na výši doby a to i díky Linuxu a displeji o úhlopříčce 4,13" s rozlišením 800x480.
O výprodeji Nokie 770 je nyní na PDASoft.cz aktivní vlákno a v něm se také objevily odkazy na české stránky (myšleno autorství, psány jsou anglicky) se softwarem pro Nokii 770/N800. Tady jsou:
http://jtra.cz/
http://upir.cz/maemo/
http://fanoush.wz.cz/maemo/
a když už jsme u webů s tématikou Nokia Internet Tablet tak přidám ještě pár dalších odkazů
http://europe.nokia.com/770
http://www.internettablettalk.com/
http://www.maemo.org/

19. 7. 2007

První telefon od Apple: "iPhone" z roku 1983

Gadgets on the Go: Apple's original iPhone zveřejnili fotografii uplně prvního telefonu navrženého firmou Apple a to už z roku 1983. Autorem Apple "iPhone model 1983" byl Hartmut Esslinger, autor přenosnějšího modelu Apple II, Apple IIc (c jako compact).

Zdroj: fudder via gizmondo & gadgets on the go

17. 7. 2007

Povyk okolo iPhone a co na to svět Palm OS

První kolo bláznění okolo Apple iPhone máme pomalu za sebou a bez osobní zkušenosti těžko psát na téma iPhone něco co dává smysl. Nevím jak dobrý iPhone opravdu je, ale recenzí je na webu k dispozici už v tuto chvíli tolik, že snad není šance alespoň jednu z nich při brouzdání internetem nepřečíst. Pokud bych si měl vybrat jednu jedinou, volil bych tu která se objevila na webu Ars Technica a je napsána tak, že zážitek z používání Apple iPhone dokáže docela dobře přiblížit aniž byste měli iPhone v ruce. Hlavním lákadlem pro mě stále zůstává multidotykový displej, který byl ještě donedávna výbavou tak maximálně sci-fi románu.
Fascinující mi ale přijde celý ten humbuk (nebo spíš iHumbuk po vzoru iHype), který Apple iPhone vyvolal a hlavně to, jak málo k jeho vyvolání vlastně stačilo. Steve Jobs prostě ví jak na to. Ani Palm nebyl bez šance a pokud by místo Folea představil Jeff Hawkins kombinaci Palm TX s Treem 750 a novým linuxovým OS mohl se i Palm nyní vyhřívat v zájmu médii a spotřebitelů, bohužel přišlo Foleo ale to už je zase jiný příběh.
Nechci se pouštět do nějaké zbytečné kritiky, naopak budiž tento post takovou předehrou menšímu seriálu, který pracovně nazývám "iPhone s Palm OS". Jsme totiž přesvědčen*, že velkou část toho "revolučního" co přináší iPhone svým uživatelům mohou poskytnout i dnešní Palm OS strojky samy o sobě nebo díky některé z více než 30.000 existujících aplikací pro Palm OS, bez čekání na oficiální uvedení iPhone v CZ (pokud k němu vůbec dojde), utrácení 500 či více dolarů a podepisování předraženého paušálu na dva čí kolik vlastně let.
První díl by se mohl příhodně jmenovat třeba iPhone s Palm OS: Díl 1. iLauncher, protože velké ikony pro spuštění aplikací na hlavní obrazovce je přesně to, co palmisté znají ze svých Palm OS miláčků drahně let. Home screen v Apple iPhone tak pouze přebírá tento osvědčený jednoduchý způsob spouštění aplikací používaný v řadě nejen kapesních zařízení a který používal už třeba Apple Newton.

* vycházím z výše zmíněné recenze na Ars Technica

Editováno 17/07/2007 11:30

11. 7. 2007

Google Maps pro Palm OS opět v nové verzi

Jedna z nejpovedenějších aplikací pro Palm OS poslední doby, Google Maps, se dočkala opět nové aktualizace a to již na verzi 1.2.0.8.
V nové verzi bylo drobně pozměněno grafické rozhraní, do horní lišty přibylo pět tlačítek, v pořadí z leva tlačítko pro přepínání mezi satelitním a mapovým pohledem, zobrazení informací o dopravě (pouze USA), tlačítko pro vyhledávání cesty mezi lokacemi, tlačítko pro dialog s vyhledáváním místních „byznysů“ a také tlačítko pro dialog s vyhledáváním míst podle adresy.
Tím však změny nekončí, nově přibyla možnost z dialogů pro vyhledávání přistoupit do výpisu adres aplikace Kontakty (v Palm TX) s možností výběru adresy a jejího následného zobrazení v Google Maps. Stejná možnost je i při plánování cesty mezi dvěmi lokacemi a i zde je nově možné vybrat z adres, které jsou uloženy v Kontaktech a naplánovat mezi nimi cestu. Další novinkou je možnost uložit si jako kontakt (vCard) na mapě nalezené lokace.
Co stále v Google Maps postrádám je podpora pro HiRes+ displeje a také případná spolupráce s externí GPS jednotkou.
Na závěr snad jen dodám, že Google Maps jsou nyní distribuovány formou instalačního balíčku, který se spouští v prostředí Palm OS
Google Maps pro Palm OS jsou k nalezení zde http://www.google.com/gmm/treo

3. 7. 2007

Nový linuxový Palm OS až v roce 2008

Podle cnet.com bude nová linuxová verze Palm OS z "dílny" Palm Inc. dokončena a nasazena v reálných smartphonech se značkou Palm nejdříve v roce 2008. Palm tak i pro další minimálně rok bude produkovat svá kapesní zařízení se znatelně stárnoucím Palm OS 5 Garnet, před časem přejmenovaným na Access Garnet OS.
Palm Inc. také minulý týden varoval před očekávaným propadem do červených čísel z důvodu iPhonemanie v příštím(ích) čtvrtletích. Nebyl to náhodou Ed Cooligan CEO Palm Inc. kdo před časem tvrdil něco o tom, že Apple těžko uspěje se svým mobilem hned napoprvé? Mimochodem, čím chce Palm Inc. konkurovat iPhonu?
Stačilo jediné, vzít Palm TX, nacpat do něj GSM radio s EDGE (to co Palm má!), přidat posuvnou klávesu jako má třeba HTC TyTN, přidat pořádný web browser a vylepšit emailovou aplikaci, pořádně integrovat Java 2 ME a voalá iPhone má konkurenci. Nechtělo to moc, stačilo používat to co většina lidí nosí na krku a sledovat konkurenci.

Zdroj : cnet.com